|

Çınarla birlikte anıtlaştı

58 yıldır Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı’nın girişinde yer alan çınarın altında, kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satan Hüseyin Avni Dede’nin ismi, gölgesinde satış yaptığı çınara verildi. Anıt ağaç olarak belirlenen 375 yıllık çınar artık onun ismiyle anılacak. 68 yaşındaki Dede “10 yaşından beri buradayım. Biz bu çınarla omuz omuza verdik.” diyor.

02:02 - 24/10/2022 Pazartesi
Güncelleme: 02:04 - 24/10/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
​Çınarla birlikte anıtlaştı.
​Çınarla birlikte anıtlaştı.

58 yıldır Beyazıt’ta bulunan Sahaflar Çarşısı’nın girişindeki çınarın altında, kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satan Hüseyin Avni Dede’nin ismi altında satış yaptığı çınara verildi. 375 yıllık çınar artık Hüseyin Avni Dede Çınarı olarak anılacak. Hüseyin Avni Dede (68), 1954 yılında Fatih Süleymaniye’de doğdu. 10 yaşından itibaren de Sahaflar Çarşısı Beyazıt girişindeki çınar ağacının altında babası ile şiir kitapları ve antika eşyalar satmaya başladı. 58 yıl boyunca çınarın altında satış yapan Dede, Beyazıt Meydanı’nın simgelerinden biri oldu. Babası Durmuş Dede gibi şair olan Hüseyin Avni Dede, Sahaflar Çarşısı Beyazıt Meydanı girişindeki çınarın altında kendi şiir kitaplarını ve antika eşyaları satarak geçimini sağlıyor. Satış yapmadığı zamanlarda ise şiir yazıyor. İBB, Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Şefliği ‘Anıt Ağaç’ projesi kapsamında Hüseyin Avnı Dede’nin altında satış yaptığı ağacı da Anıt Ağaç olarak belirledi. Dede’nin ismi de Anıt Ağaç olarak belirlenen Doğu Çınarı’na (Platanus orientalis) verildi.

YAŞARKEN GÖRMEK MUTLU ETTİ

Hüseyin Avni Dede, “Burada genelde kendi şiir kitaplarımla, koleksiyon paralarını, değişik objeleri pazarlıyorum. 1964’te buraya gelip babamın kitaplarını pazarlıyordum. Okul yıllarından itibaren buraya bağlandım, çocukluğum burada geçti. 10 yaşından beri buradayım şu anda da 68 yaşındayım. 58 senedir bu çınarın altındayım. Biz bu çınarla omuz omuza verdik, beni yağmurdan koruyor. Ne şapka kullanıyorum ne şemsiye... Genelde kar da yağsa, yağmur da yağsa onun altında duruyorum. Bu çınarda ben ruh ve duygu buluyorum. Bir dönemler 5. kitabım çıktığında, ağaçta tabela vardı, ‘Tek Şekerli Çınar Ağacı’ diye. O tabeladan dolayı, ağaca posta kodu verdiler. Mektup ve telgraflar buraya gelirdi. Çaycının, simitçinin ve esnafın mektupları bana gelirdi, ben dağıtırdım. ‘Çınara gelen mektuplar’ derdik onlara. Bu ağaç posta görevi de gördü. Yaşarken ismimin bu çınara verildiğini görmek çok mutlu etti. Ben bir talepte bulunmamıştım ama herkes bana ‘Senin buraya heykelini dikecekler’ derdi. Ben de gülümsüyordum ama bunu yaşarken görmek beni çok mutlu etti “diye konuştu.

BİZ BÜYÜDÜK SİZ HALA BURADASINIZ

Hanife Balık “Hüseyin Avni Dede’yi 3-4 yıldır sık sık ziyaret etmeye çalışıyorum. 30-40 yaşında arkadaşlar geliyor, dedeyi görünce mutlu oluyorlar. Çocukken de gelmiş o kişiler. ‘Bizim sizinle çocukken fotoğrafımız var, siz hala buradasınız’ diyorlar.” dedi.

#Hüseyin Avni Dede
#Sahaflar Çarşısı
#Beyazıt
#Çınar
1 yıl önce