|

Cironun kaynağı nereden?

Kayyum atanan Kaynak Holding'in, 19 şirketi ve 100 kadar markasıyla ahtapot gibi her yere uzandığı tespit edildi. 16 farklı sektörde faaliyet gösteren grup şirketlerinin paralel yapıya ne kadar kaynak sağladığı ve hangi şaibeli işlere aracılık ettiği mercek altında. 2014 yılında 1,5 milyar lira ciro açıklayan Kaynak Holding, paralel yapı tarafından toplanan himmet paralarının aklandığı merkezlerden biri olarak biliniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 19/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:59 - 19/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Kayyum atanan Kaynak Holding, 19 şirketi ve 100 kadar markasıyla ahtapot gibi her yere uzanmış. Eğitim, Lojistik, gıda ve finans başta olmak üzere 16 farklı sektörlerinde faaliyet gösteren grup şirketlerinin paralel yapıya ne kadar kaynak sağladığı ve hangi şaibeli işlere aracılık ettiği mercek altında. Yeni Şafak'ın konuştuğu kaynaklar, 2014 yılında 1,5 milyar lira ciro açıklayan Kaynak Holding'in, paralel yapı tarafından toplanan himmet paralarının aklandığı merkezler biri haline geldiğine dikkat çektiler.



GİZLENMEK NEREYE KADAR


Kayyuma devredilen Kaynak Holding'in resmi kayıtları incelendiğinde; yönetim kurulundaki isimlerin son aylarda sık sık değiştiği görülüyor. 11 Eylül 2015 tarihli Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre; son olarak Mustafa Talat Katırcıoğlu ile Selami Özgür Tezcan'ın Holding yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiği anlaşıldı. Ali Akbulut, Naci Tosun ve İzzet Akyar gibi önemli kişilerin isimlerinin; yönetim kurulu üyeleri listesinde alt sıralara konularak kamufle edilmesi de dikkat çekiyor.



BANK ASYA'NIN ANA HİSSEDARI


Halı hazırda 54 milyon lira ödenmiş sermayesi bulunan Kaynak Holding, Finans Kuruluşları Meslek Grubu'nda faaliyet gösteriyor gibi bulunuyor. Kaynak Holding'in, daha önce el konulan Bank Asya'da da hissesi bulunuyor. Elinde bulunan Bank Asya A ve B tipi hisselerin toplamı % 7.1'i bulan Kaynak Holding, Bank Asya'nın ana hissedarları arasında bulunuyor. El konulan Kaynak Holding iştiraklerinden Sürat Basım Yayın Reklamcılık'ın Banka Asya'da yüzde 2,7 hissesi bulunuyor.







BÜTÜN YETKİLER KAYYUMDA


Alanlarında yetkin 7 kişinin kayyum olarak atandığı Kaynak Holding'in eski yönetim kurulunun aldığı son kararlar da inceleniyor. Ali Akbulut, Naci Tosun ve İzzet Akyar gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 21 kişilik yönetim kurulu görevden alındı. Dün polis eşliğinde şirketleri giden kayyum; yönetim organının şimdiye kadar sahip olduğu bütün yetkilere sahip olacak. Yönetim organının bütün yetkilerinin kayyuma devredilmesi nedeniyle; holding ve bağlık şirketlerdeki yönetim organları yenin oluşturulacak.



PARALEL KAYNAĞI BESLEDİ


1979'da ilk şirketini kuran Kaynak Grubu, 1983 yılından itibaren şirket sayısını arttırarak büyümeye başladı. Muhafazakâr şirketlerin 'yeşil sermaye' olarak damgalanarak kan kusturulduğu dönemlerde bile kendini kamufle ederek büyümesini sürdüren grup, paralel yapının güç devşirmesinden faydalanmayı sürdürdü. Son olarak Nüans Tur ve Sürat Kargo'yu kuran Kaynak Grubu şirketlerinde 8 bine yakın kişi çalışıyor.



GÖREVDEN ALINDILAR






Mahkeme kararıyla görevden alınan Kaynak Holding Yönetimi, 21 kişiden oluşuyor.

Nevzat Ayvacı


Necat Gonca


Sürmeli Aksoy


Hasan Arı


Sedat Yetişkin


Şerafettin


Kocaman


İhsan Eren


Sedat Kocar


Nevzat


Nasıroğlu


Salih Sarıgül


Mustafa Özcan


Aykut Büyükekşi


Çetin Hakkı


Şaşmaz


Hamit Çiçek


Mustafa Talat


Katırcıoğlu


Selami Özgür


Tezcan


Naci Tosun


İzzet Akyar


Ali Akbulut


Çetin Hakkı Şaşmaz


Hasan Kahveci



Kayyum atanan şirketler


Kaynak Holding AŞ


Sürat Sigorta Aracılık


Hizmetleri


Kaynak Dış Ticaret AŞ


Sürat Turizm Organizasyon Hizmetleri ve Ticaret AŞ


Nüans Turizm Tanıtma ve Reklamcılık AŞ


Çağlayan Basım Yayın Dağıtım Ambalaj ve Sanayi ve Ticaret AŞ


Işık Yayın Ticaret AŞ


NT Kitap Kırtasiye Büro Malzemeleri Pazarlama ve Turizm Ticaret AŞ


Sürat Eğitim Araçları ve Büro Mobilya Sistemleri AŞ


Sürat Basım Yayın Reklamcılık ve Eğitim Araçları Sanayi Ticaret AŞ


UTT Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Ticaret AŞ


Gökkuşağı Pazarlama Dağıtım ve Ticaret AŞ


Sürat Kargo Lojistik ve


Dağıtım Hizmetleri AŞ


Sürat Lojistik AŞ


Sentries Telif ve Lisans AŞ


Sürat Bilişim Teknolojileri Sanayi Ticaret AŞ


Venero Bilişim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi


İtina Gıda İçecek ve Temizlik Malzemeleri Sanayi Ticaret ve Pazarlama AŞ


Baran Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret AŞ


Kaynak Vakfı


Kaynak Eğitim Derneği



100'e yakın marka


FETÖ'nün sahip olduğu dershanelerde alınması zorunlu olan yayınları Güvender aracılığıyla basan holding, aynı zamanda lisansı iptal edilen Sürat Kargo'nun da sahibi. İstanbul Bulgurlu'daki 'yönetim' ve Mahmutbey'deki 'merkezi birim' binalarında faaliyet gösteren Kaynak Holding'in PAL isimli eğitici öğretici oyuncak yapan bir markası, Zambak adlı dağıtım şirketi, yemek hizmeti veren Bereket Catering, hac faaliyetleri düzenleyen Nüans Turizm, kitap ve kırtasiye satışı yapan NT Mağazacılık, Sızıntı dergisi ve grubun diğer 15 farklı dergisini basmak için Çağlayan isimli bir matbaası bulunuyor. Birçok alanda faaliyet gösteren ve FETÖ'nün para trafiğini kontrol eden Kaynak Holding'in Genel Müdürü Mustafa Özcan, geçtiğimiz yıl Brüksel'e kaçmıştı.






#Kaynak Holding
#Kaynak Grubu
#Selami Özgür Tezcan
#Ali Akbulut
#Naci Tosun
#İzzet Akyar
9 yıl önce