|

Cizre’de 25 kişi camiye sığındı

Şırnak’ta PKK’nın zulmünden kaçan aileler, ilçeyi bir bir terk ediyor. Sadece 4 günde 2 binden fazla vatandaş, diğer kentte yaşayan yakınlarının yanına taşındı. İlçede 25 kişi ise, merkezde gidecek akrabası olmadığı için açık bulduğu camiye sığındı. Eski Hastane Camisi’nde kalan ailelere, Cizre Nuh Gıda Bankası ve İHH gıda yardımı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/01/2016 Salı
Güncelleme: 13:48 - 5/01/2016 Salı
Yeni Şafak

PKK'nın baskıları nedeniyle Şırnak'ın Cizre ilçesini terk eden halk camiye sığındı. Önceki gün Dicle Mahallesi'nde bulunan Eski Hastane Camisi, merkezde akrabası olmayan ve evlerini terk eden 25 kişiye yuva oldu. Cizre Nuh Gıda Bankası ve İHH'nın destekleriyle camide kalmaya başlayan vatandaşlara gıda ve yiyecek yardımı yapıldı.



BİRBİRİMİZİ MUHAFAZA EDİYORUZ


Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Sur, Yafes ve Cudi'den kaçan halkın merkeze akın ettiğini anlatan Cizre Nuh Gıda Bankası Başkanı Yusuf Özalp, “Yeni yılın başından bu yana yaklaşık 2 bin kişi bölgeden ayrıldı. Pek çok vatandaş akrabalarının yanına giderken, merkezde akrabası olmayanlar da camide kalıyor. Bölgede evlerin de dolduğu biliniyor. 6 kişilik evlere 25-30 kişi sığmaya çalışıyor" dedi. Göç sırasında kapıyı çalan bir çocuğun kendilerine sığınmak istediğini belirten Özalp, “Çocuk kapıdan içeri ağlayarak girdi. Beni alın gidecek yerim yok dedi. Çocuğu aldık muhafaza ediyoruz. Bölgede gidecek yeri olmayan vatandaşlar bu şekilde muhafaza ediliyor" diye anlattı.



YAFES MAHALLESİ KONTROL ALTINDA


Terör örgütüne yönelik çatışmaların özellikle son beş gündür arttığı ve Cizre'nin Yafes Mahallesi'nin tamamen güvenlik güçlerinin kontrolüne geçtiği belirtildi. Kenar mahallelerden biri olan Yafes'te örgüt militanları yoğunluklu olarak yaşıyordu. PKK'lı teröristlerin boşalttıkları her eve mayın tuzakladığı da gelen bilgiler arasında. Güvenlik güçleri sobalara, kapı içlerine tuzaklanan bomba düzeneklerini didik didik arayıp imha ediyor. Bölgenin temiz ve güvenli olması için elinden geleni yapıyor. Yafes Mahallesi'nin doğusundan itibaren güvenlik güçleri operasyonlarını sürdürüyor.



DESTEK BEKLİYORUZ


Başbakanlığın yaptığı yardımların yanı sıra sivil olarak da yardım çalışmaları sürüyor. Cizre Nuh Gıda Bankası'nın Cizrelilere ücretsiz ekmek dağıttığını anlatan Özalp, “Dicle Mahallesinde bulunan Lüks Ekmek Fırını bu konuda bize destek verdi. Çatışmalar nedeniyle her bölgeye ulaşmamız zor oluyor.Bize destek verilirse, mahalle mahalle fırınlarla anlaşarak, insanlara ücretsiz ekmek ulaştırılmasını sağlamak istiyoruz. Cizreliler için destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.



FIRINLAR BÖLGESİ OLACAK


İHH'nın da destek verdiği ekmek kampanyasının bir haftadır sürdüğünü söyleyen Özalp, “Günde bin 500 ekmeği ücretsiz dağıtıyoruz. Destek verilirse günlük 10 bin ekmek dağıtmayı hedefliyoruz" dedi. Cizre'ye bağlı mahallelerdeki fırınlarla görüştüklerini anlatan Özalp, “Fırına ulaşabilen kişilere ekmek götürüyoruz. Anlaşma yaptığımız fırınlar kendi bölgelerinde ekmek dağıtacak. Böylece daha çok vatandaşa ulaşacağız" diye açıkladı.



Bombalardan kaçtık

Eski Hastane Camisi'nde kalan vatandaşlardan Ahmet A. Cudi Mahallesi'nden kaçarak camiye sığındıklarını söyledi. Ahmet A. “Bombalardan kaçtık. Başka gidecek yerimiz yok biz de Allah'ın evine sığındık. Burada mahalleli ve bazı yardım kuruluşları bize yardım ediyor" dedi.



#Sur
#Yafes
#Eski Hastane Camisi
#pkk
#terör operasyonları
8 yıl önce