|

Çocukları koruma seferberliği

Çocuk istismarından bahsetmenin büyük bir utanç nedeni olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, “Çocuk tacizine tevessül eden her mahluk, en lanetli kelimelerle lanetlenmeli, en ağır hukuki cezaları almalıdır. Bugün gerek dünyada, gerekse ülkemizde bu sorunları temelinden çözecek etkin politikalar üretmeliyiz. Bu konu tüm toplumun ortak çabasıyla çözülebilir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2018 السبت
Güncelleme: 04:27 - 24/02/2018 السبت
Yeni Şafak
Jülide Sarıeroğlu - Emine Erdoğan - Fatma Betül Sayan Kaya
Jülide Sarıeroğlu - Emine Erdoğan - Fatma Betül Sayan Kaya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğiyle Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu imzalandı. İmza töreninde konuşan Emine Erdoğan, 2018 yılının Türkiye’de ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edildiğini belirterek, “Allah’ın bize emanet olarak verdiği çocuklar bir iş gücü değildir, beşeri sermaye hiç değildir. Çocuk işlenmeyi bekleyen bir cevherdir, tertemiz bembeyaz bir sayfadır. Çocuğun yeri ne sokak, ne tarla, ne fabrikadır, çocuğun yeri okuldur. Çocuğun Küçücük yaşta tarlada, sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar tüm toplumu ilgilendiren bir ayıptır” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜME ORTAK OLMALIYIZ

Çocuk istismarı konusuna da değinen Erdoğan şöyle konuştu: "Çocuk istismarı insanlığın yüz karası, toplumların en büyük ayıbıdır, dehşetli felaketlerin davetçisi bir konudur. Çocuk tacizine tevessül eden her mahluk, en lanetli kelimelerle lanetlenmeli, en ağır hukuki cezaları almalıdır. Böylesine aşağılık bir mevzuyu konuşmak, ülkemiz, dünyamız adına utancın en büyüğüdür. Nazım Hikmet ne kadar öz biçimde ifade etmiş, ‘Çınarı yıkmak için baltayı köküne vururlar’ diye. ‘Onlar umudun temeli, onlar köküdür memleketin, dallara yürüyen su bu kökte saklıdır.’ Bugün gerek dünyada, gerekse ülkemizde bu sorunları temelinden çözecek etkin politikalar üretmeliyiz. Hükümetimiz bu konuda kararlı bir adım atarak bir komisyon kurdu ve inşallah aktif çalışmalara başladı. Fakat şunu unutmayalım; bu konu tüm toplumun ortak çabasıyla çözülebilir. Çocukların istismarını kurumsal haline getiren tüm sebepler iyi tespit edilmeli, çözüme hepimiz ortak olmalıyız. Çözüme faydası olmayanlar sorunun tarafı olurlar. Bu mesele aklı ve vicdanı olan her ferdin meselesidir. Çocukların güvende olmadığı bir toplum asla güvende değildir. Güvenin çatısı ise aile ve okuldu."

Çocuk istismarına sıfır tolerans

Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu çocuk istismarı konusuna sıfır tolerans ile yaklaştıklarını söyledi. Çocuk işçiliğinin de önemli istismar alanlarından birisi olduğunu belirten Sarıeroğlu, "Cinsel istismarla eş güdümlü olarak çocuk işçiliği şeklindeki istismarla da mücadelemizi seferberlik halinde başlatmış durumdayız. Bu projede de güçlü bir iş birliğiyle 'geleceğiniz geleceğimizdir' diyerek hep birlikte çocuk işçiliğine 'hayır' diyeceğiz" diye konuştu.

  • İstismara 25 yıl ceza
  • Kırşehir’deki ortaokulda iki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan öğretmenin cezası belli oldu. Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz yargılanan ve iddialar nedeniyle açığa alınan öğretmen Yusuf G. ile mağdur yakınları katıldı. Cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından savunma yapan sanık Yusuf G, cinsel istismar suçlamasını reddederek, bazen kızdığı öğrencilerin sırtına, bazen de soru sormak için yanına gelen öğrencilerin omzuna dokunmuş olabileceğini, bir öğrencisini de sınavda başarılı olduğu için alnından öptüğünü söyledi. Hiçbir hareketini cinsel istismar amacıyla yapmadığını ileri süren sanık Yusuf G, beraatini istedi. Mahkeme heyeti, sanığa “cinsel istismar” suçundan 25 yıl hapis cezası verdi.

Reklam ve çizgi filmlere ‘etik’ uyarısı

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’ndan RTÜK’e gönderilen yazıda, çizgi filmler ile çocuklara yönelik reklamlardaki içeriklerin dikkatle seçilmesi konusunda yayın kuruluşlarının etik ilkelere uymasının sağlanması istendi. Özellikle reklam ve çizgi filmlerde yer alan bilinçaltı uyaranlarının, çocukların tutum ve davranışlarını da etkilediğine işaret edilen yazıda, şunlar kaydedildi: “Çocukların, çizgi filmlerden ve reklamlardan olumsuz bir şekilde etkilenmemesi amacıyla, verilecek mesajların ve içeriklerin dikkatle seçilmesi beklenmektedir. Netice itibarıyla, yayın kuruluşları tarafından yürütülen hizmetlerde etik ilkelere riayet edilmesinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.”

#Taciz
#İstismar
٪d سنوات قبل