|

Conte 2 kez geldi

Türkiye, “sürecin dışında tutulunca” İtalya’daki Uluslararası Libya Konferansı’ndan çekildiğini duyurmuştu. Ev sahibi İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’nin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı kalmaya ikna etmek için 2 kez geldiği öğrenildi. Ancak Conte’nin ısrarları sonucu değiştirmedi ve Türk heyeti konferanstan ayrıldı.

Yasemin Asan
04:00 - 16/11/2018 Cuma
Güncelleme: 10:21 - 16/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’nin Oktay’la yaptığı görüşmeler sonuç vermedi.
İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’nin Oktay’la yaptığı görüşmeler sonuç vermedi.

Uluslararası Libya Konferansı'ndan, "sürecin dışında tutulmak istenmesi" nedeniyle Türkiye’nin çekildiğini duyuran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı ‘ikna’ için ev sahibi İtalya Başbakanı Guiseppe Conte seferber oldu. İki kez gelen Conte’nın Oktay’ı ikna edemediği öğrenildi. Konferans öncesi Türkiye’siz yapılan gayri resmi toplantı sosyal medyada yayınlanan bir fotoğraf ile deşifre olmuş, Türkiye tepkisini Oktay ile zirveye katılmayarak göstermişti.

TÜRKİYE’SİZ ‘BAŞROL OYUNCULARI’

İtalya’nın Palermo kentinde salı günü düzenlenen ve davetlileri arasında Türkiye’nin de bulunduğu Uluslararası Libya Konferansı’nda Türkiye’nin restinin detayları netleşiyor. Türkiye konferansa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlık yaptığı bir heyetle katılacaktı. Ancak toplantının yapılacağı saatten önce bazı ülkeler Türkiye’yi by-pass ederek gayri resmi olarak buluştu.

SOSYAL MEDYA ELE VERDİ

Türkiye’siz toplantıya ilişkin fotoğrafları da evsahibi İtalya’nın Başbakanı Guiseppe Conte, sosyal medya hesabından paylaştı. Conte, altına da "İtalya, Akdeniz'in başrol oyuncularını bir araya getiriyor ve Libya için diyaloğu yeniden başlatıyor" notunu düştü.

HEMEN ERDOĞAN HABERDAR EDİLDİ

Türkiye'yi dışlayan "mini toplantı" hamlesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haberdar edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Türkiye’ye dönün” talimatı alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 'yapılanın kabul edilemez olduğunu' muhataplarına bildirdi.

KARARINDAN DÖNDÜREMEDİ

İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’nin ikna girişimleri de sonuç vermedi. Conte, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı kararından döndürmek için iki kez gelerek görüştü. Ancak Conte'nin mekik diplomasi de Türk heyetini kararından döndürmedi.

  • Masa dışına itme taktiği ters tepti
  • “Konferans içinde konferans” düzenleyerek “Türkiye’yi masanın dışına itme” girişimine Türkiye’nin tepkisi sert oldu. Akdeniz’deki önemli aktörlerden Türkiye’yi dışlayan “mini toplantı” hamlesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haberdar edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Türkiye’ye dönün” talimatı alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ‘yapılanın kabul edilemez olduğunu’ muhataplarına bildirdi. Oktay, gayrı resmi toplantıların ve Türkiye’nin yer almadığı girişimlerin Libya’daki çözüm sürecine zarar vereceğini vurguladı. Oktay, ardından konferansı terk ederek ana oturumlar öncesi çekilen aile fotoğrafına da katılmadı.
#türkiye
#üİtalya
#Libya
#Fuat Oktay
5 yıl önce
default-profile-img