|

Çözüm Barış Gücü

İstanbul’da olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Filistinlileri korumak için “uluslararası barış gücü” oluşturulması çağrısı yaptı. BM ve diğer uluslararası kuruluşlara yapılan çağrıyı değerlendiren uzmanlar, “Bu, İsrail’e bir baskı unsuru olacak. Barış Gücü konusunda kısa vadede sonuç alınmazsa bile bu kararın dünyaya çözüm formülü olarak sunulması önemli” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/05/2018 Pazar
Güncelleme: 10:12 - 20/05/2018 Pazar
Yeni Şafak
İslam İşbirliği Teşkilatı Filistinlileri korumak için “uluslararası barış gücü” oluşturulması çağrısı yaptı. B
İslam İşbirliği Teşkilatı Filistinlileri korumak için “uluslararası barış gücü” oluşturulması çağrısı yaptı. B

İslam İşbirliği Teşkilatı, olağanüstü toplantısında Filistinlilere uluslararası koruma çağrısı yaptı. Uluslararası koruma sağlama çağrısı, sadece Filistin’deki İsrail işgalini geçmişte almış olduğu kararlarla tescilleyen BM Güvenlik Konseyi’ne değil, tüm uluslararası topluma yapıldı. BMGK’nın bu kararı vermesi, daimi üye ABD’nin bugünkü tavrı karşısında kolay görünmüyor. Bununla beraber BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten uluslararası koruma misyonu konusunda yeni bir öneri talep edilebileceği kaydediliyor.

BM İÇİN SORUMLULUK

BM nezdinde şuana kadar Sudan, Brundi, Fildişi Sahili, Liberya, Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Pakistan ve Hindistan, Kıbrıs, Gürcistan, Kosova, Golan Tepeleri başta olmak üzere çok sayıda Barış Gücü Operasyonu düzenlendi. Türkiye de BM’nin Barış Gücü harekatlarına hem askeri hem de sivil personel açısından ciddi katkılar sundu. Ancak uzunca bir süredir BM, daimi üyelerin siyasi tercihleri dolayısıyla barışı tesis etmekten uzak görülüyor. İsrail işgalini tescilleyen BMGK, bugün ise ABD’nin kışkırttığı çatışmaların sonlanması için Barış Gücü konusunda gerekli adımı atmaktan hayli uzak bir noktada.

TEKLİFİ KUVEYT SUNDU

İİT’nin uluslararası koruma çağrısını öngören tasarı, zirve daha toplanmadan önce, Kuveyt tarafından BMGK’ya sunuldu. Ancak Filistin için istenen uluslararası koruma misyonunun BM barış gücü misyonu olmayacağı değerlendiriliyor. BM daimi üyesi ABD’nin son katliama giden süreçte şiddete yol açan tavrı da düşünüldüğünde BM nezdinde bir barış gücü oluşturulması şuan için imkansız görülüyor. Bununla beraber BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten uluslararası koruma misyonu konusunda yeni bir öneri talep edilebileceği kaydediliyor. Tasarı konusunda görüşmeler ve pazarlıklara Pazartesi günü başlanacak. Halen bu doğrultuda yoğun bir diplomasi yürütülüyor. BMGK’de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

  • İsrail’e baskı unsuru olacak
  • Kısa vadede devreye konulamasa da İİT’de alınmış olan karar, gelecekte, uygun bir konjonktür ortaya çıktığında atılacak adımlar açısından umut vadediyor. Devletlerarası meselelerin çözümünün uzun vadelere yayıldığı düşünüldüğünde bugünden sonuç çıkmasa da uzmanlar, bu konunun formülleştirilmiş ve dünya kamuoyu önüne konulmuş olmasının önemine işaret ediyorlar. Diplomatik kaynaklar, “Bugünden yarına bir sonuç çıkmaz ama etkisiz lüzumsuz anlamsız diye düşünülmemeli. Formülleştirilmesi ve dünya kamuoyu önüne konulmuş olması önemli. Bu zaman diliminde bunların telaffuzuna ihtiyaç vardı ve söylenebilecek çoğu şey söylendi. İlerleyen dönemde Filistinlilerin korunması için uygun zeminler ortaya çıkacaktır ve İsrail için de tüm bu kararlar yeni katliam hazırlıklarının karşısında net bir baskı unsuru olacaktır” değerlendirmesinde bulundular.
#Türkiye
#Kudüs
#Barış gücü
6 yıl önce