|

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'la telefonda görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün saat 20.00'de telefon görüşmesi gerçekleştirecek. İki ülke liderinin görüşmede, Türkiye-Fransa arasındaki gerginliği en üst seviyelere tırmandıran Doğu Akdeniz meselesini ele alacağı öngörülüyor.

16:47 - 22/09/2020 Salı
Güncelleme: 17:44 - 22/09/2020 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün saat saat 20.00'de telefon görüşmesi gerçekleştirecek.Görüşmede, Fransa-Türkiye arasında gerginleşen ilişkiler ele alınacak. Kritik görüşmede iki ülke arasında Doğu Akdeniz'deki duruma ilişkin tutumların netleştirileceği öngörülüyor.

Türkçe tweet atmıştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz günlerde Türkçe tweet atarak, yeniden diyalog kurmaya hazır olduklarını ima etmişti. Macron, “Ajaccio’da, Türkiye’ye net mesaj gönderdik; iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim” ifadelerini kullanmıştı.


Macron'dan Avrupa'ya Türkiye mesajı

Macron geçtiğimiz hafta ise yaptığı açıklamada, Avrupa'nın bir bütün olarak Türkiye konusundaki tutumunda daha net ve daha birleşik bir pozisyonda olması gerektiğini söylemişti. "Avrupalılar olarak daha net ve açık olmalıyız. Türkiye'nin halkı ve milletine karşı değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetine karşı. Onun bugün kabul edilemez tutumları var ki bunların bazılarını söyledim." diyen Macron, "
Biz, Avrupalılar olarak, Erdoğan'a karşı katı ve güçlü olmalıyız. Tansiyonu yükseltmekten kaçınmak istiyoruz ancak Türkiye bazı alanlardaki niyetlerini netleştirmeli. Avrupa bir bütün olarak Türkiye ile ilgili olarak daha net ve daha birleşik bir pozisyonda olmalı
." ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'dan Macron'a sert tepki


Fransa Cumhurbaşkanı'nın sözlerine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İ
sim olarak anmak istemiyorum ama anmaya mecburum, benimle çok uğraşıyor. Diyor ki, benim Türk milletiyle değil ama Erdoğan'la sıkıntım var. Sayın Macron, senin şahsımla daha çok sıkıntın olacak. Defalarca sana söyledim. Sen tarih de bilmiyorsun. Fransa tarihini bilmiyorsun. Afrika'nın tarihi Fransa'nın da tarihidir. Cezayir'de 1 milyon insanı, Ruanda'da 800 bin insanı öldüren sizsiniz.
Bize insanlık dersi veremezsiniz. Biz ise Afrika'da bir insanın burnunu dahi kanatmadık. Oralarda nasıl destek, nasıl yardım veririz bunları yaptık" ifadelerini kullanmıştı.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
#görüşme
4 yıl önce