|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık bitti o iş

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider S-400 konusuna değinirken Erdoğan, "S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık, bitti o iş. Şu anda artık bu işin imalat süreci devam etmektedir. " ifadelerini kullanırken Rusya lideri Putin ise "Teslimat sürelerini kısaltma kararı aldık." dedi.

Yeni Şafak
20:21 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 21:04 - 3/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan  ile Putin ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları:

Ticaret hacmimiz, bir önceki yıla göre bizim hesaplamalarımızda yüzde 32 arttı ve 22 milyar doları da aşmış bulunuyor. Hedeflerimiz çok daha yüksek. İki ülke arasında bizim hedefimiz aslında 100 milyar dolara ulaşmak. Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması görüşmelerinin bir an önce sonuçlandırılması ve bu vesileyle de 100 milyar dolar hedefine yaklaşmamızı temenni ediyorum ki sağlamış olacaktır.

Akkuyu Projesinin ilk aşamasını 2023 yılına kadar tamamlamak istiyoruz.

Zeytin Dalı Harekatı

Suriye'deki sivil can kayıplarının önünü büyük oranda önüne geçtik.

Sayın Putin'e Afrin Operasyonunun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatını buldum. Harekatın, ülkemizin güvenliği yanında komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğü ve milli birliği açısından da önemini vurguladım. İnşallah bundan sonra da Suriye'de istikrarın tesisi, huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında beraber çalışmayı sürdüreceğiz.


2017 yılında misafir ettiğimiz Rus vatandaşlarının sayısı 4,7 milyona ulaştı. Böylece Türkiye'yi ziyaret eden turistler arasında özellikle Rusya Federasyonu'ndan gelen turistler birinci sıraya yerleşmiş oldu.

Astana Zirvesi

Yarın İranlı mevkidaşımızın (Ruhani) da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında, bu sürecin, Astana görüşmelerinin seyri hakkında, görüş alışverişini çok daha farklı bir şekilde ele alma imkanımız olacak.

2019 yılında Türkiye'de ve Rusya'da gerçekleştirilecek Kültür ve Turizm Yılı etkinlikleri büyük önem taşıyor. Toplumsal Forumun Moskova Yunus Emre Kültür Merkezi ve Ankara'daki Rus Kültür Merkeziyle birlikte bu sürece katkı sağlayacağını da düşünüyoruz.

"İş birliğimi su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi"

Kimi çevrelerin Türk-Rus iş birliğini zehirleme gayretlerine şahit olduk ama hamdolsun ilişkilerimiz, bu zorlu sınavları başarıyla atlattı. Boşa çıkan her provokasyonla ikili iş birliğimiz tıpkı su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi.

Bulunduğumuz nokta itibarıyla Suriye'de Rus dostlarımızla birçok temel konuda aynı endişeleri paylaşıyoruz. Suriye'nin geleceğinin DEAŞ, YPG, PYD gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, ortak çıkarlarımıza odaklanarak işbirliğimizi devam ettireceğiz.

"Bitti o iş"

S400 füzeleriyle alakalı konu, tamamıyla Türkiye'nin kendi kararıdır ve bu konuda değerli dostlarımız Rusya Federasyonunun bu talebimize olumlu yaklaşımı, aramızda bu anlaşmanın yapılmasını getirmiştir ve biz de S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık, bitti o iş. Şu anda artık bu işin imalat süreci devam etmektedir. Hatta hatta biraz da teslimatı erkene almak suretiyle Rusya bize olan bu noktadaki samimiyetini çok daha güçlü hale getirmiştir.

(Rusya ile) Savunma sanayisine yönelik başka kalemlerde de iş birliklerimiz olabilir. Buna Rus şirketlerinin açık olduğunu zaten gördük.


Rusya lideri Putin'in konuşmasından öne çıkanlar:

TürkAkım'da deniz kısmında iki ayrı hat kuruluyor. Kısa süre içinde kara kısmında da hat kurmaya başlayacağız.

Türkiye ile ilişkiler ilerliyor. Farklı konularda yeni anlaşmalar için ilgili kurumlara hazırlık talimatı verdim.

Ticari ve ekonomik işbirliğimiz ilişkilerimizde büyük bir ilgi odağı haline geldi.

"Teslimat sürelerini kısaltma kararı aldık"

S-400 füze sistemleri anlaşmasının hayata geçirilmesi konusunu da görüştük. Teslimat sürelerini kısaltma kararı aldık.

TürkAkım'da deniz kısmında iki ayrı hat kuruluyor. Kısa süre içinde kara kısmında da hat kurmaya başlayacağız.

Rusya olarak önceliğimiz Suriye'nin toprak bütünlüğüdür. Oradaki terör örgütlerini yok etmektir. Türkiye ile işbirliğimiz sürecek.

(S400'lerde) Ortak imalat ve teknoloji ihracatı güven meselesi değil, tamamen ticari bir meseledir. Herhangi bir sınırlama yok.



#Recep Tayyip Erdoğan
#Rusya
#Vladimir Putin
6 yıl önce