Danıştay Ayasofya kararını iptal etti: Yarından itibaren ibadete açılmalıdır

17:09, 10/07/2020, CumaG: Güncelleme: 17:11, 10/07/2020, Cuma
Yeni Şafak
Danıştay Ayasofya kararını iptal etti: Yarından itibaren ibadete açılmalıdır
Danıştay kararı sonra Ayasofya önünde toplanan vatandaşlar dualar okudu.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedilirken Danıştay'a davayı açan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin avukatı canlı yayında yaptığı açıklamada "Ayasofya'nın en kısa sürede ibadete açılması gerekir. İdari kanunda 30 gün içerisinde kararın uygulanması öngörülüyor ancak yarından itibaren de bu uygulanabilir. Benim kanaatime göre yarından itibaren Ayasofya ibadete açılmalıdır" dedi.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle
Danıştay
'a açtığı davada karar açıklandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/07/10/05/10/resized_81f3a-f484a054ekranalintisia.jpg
  • Danıştay 10. Dairesi 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek yeniden ibadete açılmasının yolunu açtı. Danıştay'ın kararında
    Ayasofya
    'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.

YARINDAN İTİBAREN İBADETE AÇILMALIDIR

Kararın ardından açıklama yapan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin avukatı canlı yayında
"Danıştay Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğuna karar vererek vakfedenin iradesi doğrultusunda cami olması gerektiğini ve cami vasfı dışında herhangi bir şekilde kullanılmasının mümkün olmadığı. Bunun mülkiyet hakkında aykırı olduğu belirtildi. Cami dışında, namaz kılınması dışında kullanılması yasal değildir. İdari kanunda 30 gün içerisinde kararın uygulanması öngörülüyor ancak yarından itibaren de bu uygulanabilir. Benim kanaatime göre yarından itibaren Ayasofya ibadete açılmalıdır. Ayasofya Cami'nin bugünden tezi yok inşallah cami vasfı ile hizmet vermeye başlaması gerektiğini düşünüyorum"
dedi.


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026