|

Darbe pimini o yasa çekti

FETÖ’nün GATA yapılanmasına yönelik iddianamede dikkat çeken tespitler yer aldı. İddianameye göre 15 Temmuz darbe girişimini tetikleyen faktör, 1 Temmuz 2016’da yüksek yargı organlarındaki hakimlerin görev süresi ve yerlerinin değiştirilmesini öngören kanun oldu.

Mustafa Sait Özkan
04:00 - 3/02/2019 Sunday
Güncelleme: 02:17 - 3/02/2019 Sunday
Yeni Şafak
GATA
GATA

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Can Tuncay ve Ergün Güçlü tarafından hazırlanan FETÖ’nün GATA yapılanmasına yönelik iddianamede örgütle mücadeleye ilişkin önemli değerlendirmelere yer verildi. Bu değerlendirmelerden en çarpıcısı örgütün neden darbe girişiminde bulunduğuna dair ayrıntı oldu. İddianamede 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TSK’daki kripto FETÖ üyelerine yönelik yürütülen soruşturmaların önemine de vurgu yapıldı.

YARGIDAKİ GÜCÜ KAYBEDERİZ KORKUSU

  • İddianameye göre 15 Temmuz darbe girişimini tetikleyen faktör, 1 Temmuz 2016’da yüksek yargı organlarındaki hakimlerin görev süresi ve yerlerinin değiştirilmesini öngören kanun oldu. Yargıdaki gücünü kaybedeceği endişesine kapılan örgüt, yargı eliyle gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği eylemlerin açığa çıkacağını anladı.

RİSKİ GÖZE ALAMADILAR

İddianameye göre örgüt 40 yıldır elde ettiği kazanımları kaybetme riskini göze alamayarak TSK’daki örgüt mensuplarını darbe yapması için yüreklendirdi. Gerek yüksek yargıdaki tasfiye riski gerekse TSK’daki tasfiyenin kaçınılmaz olduğunu anlayan TSK içindeki örgüt üyeleri darbe girişiminde bulundu.

BAĞLARI KOPARTILACAK

  • Savcılık hazırladığı GATA yapılanmasına yönelik iddianamede TSK’daki FETÖ operasyonlarının örgüt üzerindeki etkisine yönelik değerlendirmede de bulundu. İşte o değerlendirme: “Yapılacak olan soruşturmalar yeni bir darbe tehdidini ortadan kaldıracaktır. Örgütün yönetim kademeleri ile alt kademeleri arasında irtibatı sağlayan ve çok kritik kararları uygulayan mahrem yapının çökertilmesi ile askerler arasındaki dikey ve yatay bağ koparılmış olacaktır. Mahrem birimlere yapılacak operasyonlar tüm örgütte moral bozukluğu ve buna bağlı çözülme sağlayacak. Önceki soruşturmalarda gözaltına alınıp işlen yapılan askerler arasında çözülmeye sebep olacak. Daha önce hakkında işlem yapılan ancak yeterli delil elde edilemeyen şahıslarla ilgili yeni deliller ortaya çıkacaktır.

BİLDİRİDEN 4 GÜN SONRA DARBE GİRİŞİMİ

Örgüte yakın Yargıtay ve Danıştay üyeleri ‘yargı paketi’ni protesto etmek için darbe girişiminden hemen önce 11 Temmuz’da toplanarak, tıpkı 17-25 Aralık darbe girişimi sırasında adliye önünde bildiri okuyan firari savcı Muammer Akkaş gibi bildiri okudu.

  • Motivasyon için marş
  • İddianamede ayrıca mahrem imam İsmail Şen’den ele geçirilen belgeler arasında dikkat çeken bir not da bulundu. ‘Liverpool Marş’ başlıklı notta İngiliz futbol kulübü Liverpoollu taraftarların söylediği ‘You will never walk alone (Asla yalnız yürümeyeceksin) isimli marşın Türkçe ve İngilizcesi yer aldı. Örgüt mensuplarının bu marşı kendi aralarında motivasyon sağlamak için paylaştıkları belirlendi.
#FETÖ
#GATA
#Hakim
#Yasa
#Muammer Akkaş
5 years ago