|

Darbe yakıtı İncirlik'ten

15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü Akıncılar’da yaşananlara ilişkin hazırlanan iddianamede çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı. Darbeye katılan F-16’lara İncirlik’ten havalanan 3 tanker uçak, 421 bin 500 libre (yaklaşık 210 ton) yakıtla 10 kez havada ikmal yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/04/2017 Pazar
Güncelleme: 06:41 - 2/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
İhanetin şifreleri
İhanetin şifreleri

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 15 Temmuz darbe girişiminin merkezi Akıncılar Hava Üssü’nde yaşananlara ilişkin hazırladığı iddianamede çarpıcı ayrıntılar ortaya çıkıyor. İşte ihanet gecesine ilişkin yeni detaylar...


143’ten yönetti

Hainlerin merkezi Akıncı Üssü’nü görüntüleyen kameralar 19 Haziran’dan itibaren karartıldı. Darbenin 2 numaralı şüphelisi Adil Öksüz, bu nedenle kameralara hiç takılmadı. Öksüz, darbe girişimini karargah olarak kullanılan 143. Filo’nun arkasındaki brifing salonundan yönetti. Öksüz’ün yanında Tümgeneraller Mehmet Dişli ile Kubilay Selçuk bulunuyordu.


Hayvan belgeselcisi

FETÖ imamlarından Nurettin Oruç, Diyarbakır’da öğretmen olarak görev yaparken film şirketinde 2 bin 500 TL maaşla işe başladı. Oruç’un bu maaşla defalarca ABD’ye gitmesinin hayatın olağan akışına aykırı değerlendirmesi yapılırken, Akıncı Üssü’ndeki görüntüleri de iddianameye girdi. Oruç, sorgusunda “Akıncı Üssü çevresindeki köylere hayvan belgeseli çekmeye gitmiştim” demişti. 15 Temmuz günü telefonuyla sadece Kayseri’deki eşiyle görüşen Oruç’un o gün patates hat kullanmış olabileceği belirtiliyor.

Köprüye bomba atalım mı?
Darbecilerin haberleşmek için kullandıkları ‘Yurtta Sulh’ isimli WhastApp grubunu Binbaşı Murat Celeboğlu oluşturdu. Talimatların iletildiği ve 46 kişinin eklendiği gruptan darbeciler Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü bombalama önerisinde bulundu. Saat 03.19’da, “İstanbul’da 2. köprüye uçakla hava taarruzu

değerlendirilebilir mi?” mesajının paylaşıldığı grupta, saat 03.47’de de “Uçaklar yaramış Taksim’e, şu an sakinmiş, aynısını 2. köprüye yapabilir miyiz? Uçaklar moral için önemli” denildi.

Her şeyi bitiren füze
Saat 06:15’te Akıncı Hava Üssü’nden kalkacak uçakların düşürülmesi talimatı verildi, bu dakikalarda Erzurum’dan kalkan F-16 uçakları üssün yakınlarına geldi. Saat 07.38’de Başbakan Yıldırım, Eskişehir

BHHM’yi arayarak Akıncı Üssü’nden kalkan

kolların vurulması talimatını verdi. 07.52’de Akıncı 21, GK-235 numaralı uçağa uyarı atışı yaptı. Saat 08.03’te Akıncı 21, Akıncı 2 numaralı ‘Acil Pist’e top atışı yaptı, diğer uçak ise ana pistine top atışı yaptı. Saat 11.16’da da ana pistin kuzey pist başı kalkış yapılamayacak şekilde vuruldu.
Hava savunma göreve

Saat 05.31’de Nakkaştepe Uçuş Tabur Komutanlığı’na kritik bir emir daha gitti. Yerden atılan hava savunma füzesi ‘Stinger’lerin cephanelikten çıkarılarak mevzi alınması talimatı verildi. 3 dakika sonra, saat 05.34’te de HAWK Filo Komutanlığı’na bağlı İstanbul’daki hava savunma füzelerinin hazırlanması emredildi.

İki uçak suikast için havalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Temmuz gecesi kaldığı otelden helikopterle geldiği Dalaman Havalimanı’ndaki güvenlik kameralarına müdahale edildi. Kameralardan biri kule üzerindeki demirlere bakar şekilde sabitlendi. Saat 00.43’de Cumhurbaşkanlığı ATA uçağı Dalaman Havalimanı’nda 5 nolu park yerindeydi. Bu dakikakalarda ATA uçağının yanına tepe lambası yanık vaziyette 2 siyah minibüs yaklaştı yaklaşık 15 dakika sonra ayrıldı. Saat 01.30’da Erdoğan’ın taşıyan helikopter havalimanına geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı saat 01.43’te Dalaman Havalimanı’ndan havalandı ve 03.20’de İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Saat 02.10 sıralarında da Akıncı Üssü’nden İstanbul üzerine 2 adet F-16 savaş uçağı gönderildi. Erdem Erdoğan ve Fatih Şen kontrolündeki mühimmat yüklü 2 uçak, Erdoğan’ın açıklama yaptığı dakikalarda İstanbul üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdi, çok sayıda dalış yaptı ve ses hızını geçti. Her iki uçak saat 04.50 sıralarında Akıncı Üssü’ne indi.

H-188 emriyle karşı hamle

Korgeneral Mehmet Şanver’in emirleri doğrultusunda Albay İsmail Üner, Eskişehir BHHM’nin (Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi) komutasını devraldı. Darbeciler bu hamleyle panikledi ve saat 00.54 sıralarında ‘ellerinde Akıncı’dan başka bir şey kalmadığına’ dair konuşmalar yaptı. Korgeneral Ziya Kemal Kadıoğlu, saat 04.36’da Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü; ‘H-188’ (uçak düşürme yetkisi) aldı. Eskişehir’e gitmek üzere yolda olan Kadıoğlu, Albay İsmail Üner’i arayarak Başbakan Yıldırım’ın talimatını iletti. Eskişehir BHHM’deki kontrolü ele alan Üner, saat 04.42’de ‘H-188’ talimatını Erzurum ile İncirlik meydan pilotlarına bildirdi. Darbeci uçaklar bu saat itibariyle de kalkmaya devam etti ancak BHHM’nin müdahalesiyle birçok uçağın kalkışı engellendi. 04.49’da Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan havalanmak isteyen 4 adet F-4 bombardıman uçağı, Kayseri’den kalkan ve Malatya’ya inen nakliye uçaklarının pisti kapatması nedeniyle kalkış yapamadı.

ÖNLEME UÇUŞU 04.54’TE

Saat 04.54’te Erzurum’dan 2 adet F-16 savaş uçağı ‘H-188’ yetkisiyle havalandı, darbenin önlenmesi için ilk karşı harekat da bu saat itibariyle başladı. Ayrıca Diyarbakır, Balıkesir ve Dalaman’daki F-16 pilotlarına da kalk emri verildi. Saat 05.14’te H-188 yetkisiyle kalkan bütün hava savunma uçaklarına angajman yetkisi verildi.


Darbe yakıtı 210 ton

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın emriyle saat 19.05’te Türk Hava Sahası bütün askeri uçuşlara kapatıldı. Saat 20.25’te Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’nde görevli Yüzbaşı Caner Gökçeoğlu, 11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’ndan (Etimesgut) Üsteğmen Murat Cengiz’e “Şu an hepsi açık” diyerek bütün uçuşların serbest olduğunu duyurdu. Gökçeoğlu, “Genelkurmay Başkanlığı emretti, daha sonra da kaldırdı. Peyderpey kalkıyor şimdi” dedi. Darbe girişimi kapsamında, Adem Kırcı kontrolündeki ŞAHİN-1 kodlu F-16 savaş uçağı saat 22.08’de Akıncı Üssü’nden havalandı ve Ankara semalarında alçak uçuş yaptı. 22.16’da da 4 F-16 uçağı daha izinsiz kalkış yaptı. Diyarbakır’dan 22.35’te kalkış yapan 6 F-16 uçağı da Ankara üzerinde alçak uçuş yaptıktan sonra Akıncı Üssü’ne indi. İncirlik 10. Üs Komutanlığı’ndan havalanan ASENA1, ASENA2 ve ASENA3 isimli tanker uçaklar da 421 bin 500 Libre (yaklaşık 210 ton) yakıtla Ankara’ya gelerek toplam 10 kez havada yakıt ikmali yaptı.

Gözcü Kayseri’den

15 Temmuz gecesi Kayseri’den getirilen GÖREN uçağı saat 22.20 sıralarında Akıncı Üssü’nden havalandı, saat 03.00’a kadar Ankara semalarında uçuş yaptı. Görüntüleri iletme, lazerle işaretleme yaptı, insan ve araç trafiğini raporladı ve tespit ettiği koordinatları F-16 savaş uçaklarına bildirdi.


Giderayak 86.501 dolar

Komutanı Akın Öztürk’ün 17 Temmuz’da eşi Tülay Öztürk adına Türkiye Vakıflar Bankası’nda bulunan hesabına 86 bin 501 dolar transfer etti, bu para ise Tülay Öztürk tarafından çekilmek istendi. 17 Temmuz saat 01.30 sıralarında gözaltına alınan Öztürk’ün, gözaltına alınmadan dakikalar önce bu işlemi gerçekleştirdiği görüldü.


Batmaz’ın emir eri telefon saklamış

Akıncı Üs Komutanı Hakan Evrim, 15 Temmuz günü Akın Öztürk, Ahmet Tosun, Recep Sami Özatak ve Ahmet Özçetin ile yoğun telefon trafiği gerçekleştirdi. Evrim aynı gün, FETÖ imamlarından ‘3 numaralı şüpheli’ Kemal Batmaz ile de görüştü. Evrim’in ‘sivil’ Batmaz’a asker selamı vermesi Akıncı'daki kameraya yansımıştı. İfadesinde, ‘Yurtta Sulh’ parolasını hiç duymadığını iddia eden Hakan Evrim, tapelerini dinleyince çark etti, “Parola olduğunu bilmiyordum” dedi. Evrim’in gözaltına alındığında üzerinde sakladığı cep telefonuyla eşiyle gizliden mesajlaştığı da anlaşıldı.


Albay Üner emredince eli kolu bağlandı

İsmi darbecilerin sözde atama listesinde Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görülen şüpheli Hasan Hüseyin Demirarslan, saat 05.25’te İzmir’den Eskişehir BHHM’ye intikal etti. İlk olarak şüpheli Recep Ünal ile görüşen Demirarslan, daha sonra 7 saat boyunca telefonlarına ulaşılamayan İncirlik 10. Üs Komutanı Bekir Ercan Van ile görüştü. Darbecilere karşı hava harekatını yöneten Albay İsmail Üner, İncirlik F-16 filo komutanı Yarbay Halil İbrahim Özdemir’e, üssün komutasını almasını ve üs komutanı Van’ın talimatını yerine getirmemesini istedi.


Sorgu odası

15 Temmuz’un 1 numaralı asker şüphelisi Akın Öztürk, rehin alınan kuvvet komutanları ile Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı ikna etmeye uğraşmış, ancak ifadesinde ‘darbe girişimini önlemeye çalıştığını’ iddia etmişti. Öztürk’ün damadı Akıncı’daki 141. Filo’nun komutanı olan Yarbay Hakan Karakuş ise darbe girişiminden bir gün önce, alıkonulan generallerin tutulacakları yerlerle ilgili hazırlık yaptırdı. Sorgu odaları temizlendi, bazı odalar da boşaltıldı. O odalardan birinin görüntüsüne iddianamede yer verildi.

#Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı
#15 Temmuz
#Akıncılar Hava Üssü
#İncirlik
7 yıl önce