|

Darbeci ruhlu Batı medyası

Türk milletinin 15 Temmuz zaferi, darbeci ruhlu Batı medyası tarafından perdelenmeye, hor görülmeye hatta kimi yerde yok sayılmaya çalışılırken, Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin olağan olduğuna yönelik yayınlar yapıldı.

00:00 - 15/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 10:24 - 15/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
15 Temmuz
15 Temmuz

Erdoğan'ın ülkeden kaçtığı, “darbeye karşı, karşı darbe yapıldığı” bile Batı medyası tarafından iddia edildi. Darbe, demokrasi dışı bir eylem olarak ele alınmazken, Türkiye gibi ülkelerde mümkün ve hatta makul bir olgu olarak gösterildi.

‘ERDOĞAN KAÇTI’ YALANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan hasmane haberlere imza atan NBC, “üst düzey ABD askeri kaynağına” dayandırarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeden kaçtığını iddia etti. Haberde “Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talep ettiği ve uçağının Almanya'ya doğru hareket ettiği” öne sürüldü. NBC gibi birçok basın-yayın kuruluşu da 15 Temmuz gecesi demokrasiden değil, darbecilerden yana tavır aldı.

REUTERS’TAN ÇARPITMA

Darbe girişiminin ilk günlerinden itibaren Reuters, “darbe girişimini başarıyla atlatan bir Türkiye” yerine Batı ülkelerinin endişelerini artıran, darbe girişimi sonrasında daha da otoriterleşmeye doğru giden bir ülke resmetti. Darbe girişiminin hemen ertesi günü “Merkel, müttefiki Türkiye’de Erdoğan’ın iktidar üzerindeki gücünü artırmasını bekliyor” ve “Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, darbe girişimi sonrası Türkiye’nin bir baskı rejimine dönmesinden korkuyor” gibi gerçekten uzak başlıklarla ağırlıklı olarak Batılı liderlerin endişeleri aktarılarak Türkiye’nin geleceği hakkında soru işaretleri oluşturulmaya çalışıldı.


DAILY MAIL’DEN AKLAMA GİRİŞİMİ

İngiliz Daily Mail gazetesi, vakit geçirmeden FETÖ lideri Fetullah Gülen’i, aklama çabasına girişti. FETÖ liderini “masum bir vaiz” olarak tasvir eden gazete, bir başka haberinde ise “hükümetin internet karartma girişimlerinden dolayı Facebook, Twitter ve Youtube’un sessizliğe büründüğü eleştirisiyle darbe girişimini makulleştirmeye çalıştı.


NORMALLEŞTİRME OYUNU

İngiltere’nin küresel ekonomi çevrelerince okunan The Economist dergisinin internet sitesinde darbe girişimi ile ilgili ilk haber “Darbe Sonrası, Karşı Darbe” şeklinde verilerek, adeta FETÖcü darbe girişimi aklanmaya çalışıldı. Haberde “Türkiye’de askerlerin yönetime el koyması yeni bir şey değil” ve “Türkiye 1960’tan bu yana generallerin dört hükümeti devirdiğine şahit oldu” şeklindeki ifadelerle darbe girişimi adeta normalleştirilmeye çalışıldı.


CNN, MISIR DARBESİYLE KARŞILAŞTIRDI

Amerikan CNN International kanalında 17 Temmuz tarihli haberde FETÖ’cü darbe girişimi ile Mısır darbesinin kıyaslanması, Batı medyasını anlama konusunda oldukça yol gösterici oldu.


Gerçekleri görenler de oldu

Olumsuz örneklerin çokluğuna karşı dünya medyasında gerçeği anlatan sayısı az da olsa habere rastlandı.

HALK DARBEYE KARŞI DURDU

Fransız Le Monde Gazetesi, darbe girişimini “Halk darbeye karşı durdu” başlığıyla yayınladı. Haberde, Erdoğan’ın çağrısıyla halkın darbeye karşı sokaklara döküldüğü ve tankların üzerine çıkarak kalkışmayı bastırdığı yazıldı.


HALK DARBEYİ YENDİ

İsrail’de yayın yapan Jerusalem Post’un internet sitesinde Türkiye’de yaşanan darbe girişimine ilişkin “20. yüzyıl zihniyetiyle yapılan darbe girişimi 21. yy teknolojisi ve halkın gücü sayesinde yenilgiye uğratıldı” ifadelerine yer verildi.

…VE TÜRKİYE KAZANDI

Katar’da yayın yapan El Şark Gazetesi, 17 Temmuz tarihli baskısında Türkiye’deki darbe girişimi sonrası sokaklara çıkan halkın zaferini ön sayfadan gördü. Gazete, “Ve Türkiye kazandı” başlığını kullandı.


ERDOĞAN’I GÜÇLENDİREN DARBE

Belçika’nın en önemli ve Fransızca yayımlanan Le Soir gazetesinde, “başarısız darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha da güçlendiğini” yazdı. Ülkenin kontrolünün Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu vurgulayan gazete, halkın kalkışmada bulunan askerlere karşı sokaklara dökülerek, iktidarın kontrolü ele almasında büyük payı olduğunu vurguladı.

AL JAZEERA: İHANET HAREKETİ

Al Jazeera’nin tercih ettiği başlık ise “Türkiye’de darbe kalkışması: Bir ihanet hareketi” şeklinde oldu. Katar merkezli yayın kuruluşu Erdoğan’ı Atatürk Havalimanı’nda destekçileriyle birlikte yansıtan bir fotoğrafla verdi.

#Batı
#Basın
#15 Temmuz
3 yıl önce