|

Darbecilere tek laf etmedi

Geçtiğimiz günlerde Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği röportajda Türkiye’deki siyasi yönetimi yerden yere vuran yazar Orhan Pamuk, Mısır’da katıldığı kitap fuarında darbeci Sisi ve yönetimine karşı tek bir kelime etmedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2015 Salı
Güncelleme: 21:51 - 16/02/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği röportajda Türkiye’de ‘otoriter askerlerin dışarı itildiğini’, onun yerine ‘otoriter ve İslamcı bir hükümetin’ geçtiğini iddia ederek Türk hükümetini sert bir dille eleştiren Orhan Pamuk, 2013 yılında seçilmiş Mursi hükümetine darbe yaparak yönetime gelen Sisi Cuntasına, yapılan insan hakları ihlalleri ve işkencelere tek bir söz söylemedi. Pamuk, Kahire Kitap Fuarı'nda  katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, yine Türk tarihindeki darbelerden bahsederken, Mısır’daki darbeyi yok saydı.


ŞÖHRET NOBEL’LE GELDİ

Türkiye karşıtı yayınları ile bilinen Mısır gazetesi El-Şuruk’da yer alan habere göre Pamuk, 14 Şubat’ta davetli olarak katıldığı Kahire kitap fuarının açılış konuşmasında dünya çapındaki şöhretini 2006 yılında aldığı Nobel ödülü ile kazandığını ifade ederek şunları kaydetti: “Türkiye’de meydana gelen çok sayıda darbe roman ve hikâyelerin yazımında yaratıcılığı olumsuz etkiledi. Okuma yazma oranında eksiklikler sebebiyle edebi hayatın gelişimi durdu” dedi.

DARBENİN BAŞKENTİNDE

Mısır’da demokrasi ile seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine 3 Temmuz 2013 tarihinde Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi tarafından askeri darbe yapılmıştı. Darbenin başkentinde Türk yönetimine sert eleştirilerde bulunan Pamuk, Mısır yönetimi hakkında en ufak bir eleştiri yöneltmedi.

Otoriter islam iddiası

AFP’ye röportaj veren Orhan Pamuk, AK Parti’nin demokrasinin olmazsa olmazı kuvvetler dengesini yerle bir ettiğini savunarak, “Türkiye, sadece seçimlerin yapıldığı fakat insan haklarına saygının, ifade özgürlüğünün her gün ihlal edildiği bir demokrasi” şeklinde konuşmuştu. Türkiye’de ‘otoriter askerlerin dışarı itildiğini’, onun yerine ‘otoriter ve İslamcı bir hükümetin’ geçtiğini iddia eden Pamuk, siyasal İslam’ın gizeminin yolsuzluk suçlamalarının inandırıcılığından dolayı kaybolduğunu öne sürdü.

#AFP
#Orhan Pamuk
#Sisi Cuntası
9 yıl önce