|

Dava açılırken bitiş tarihi belirlenecek

Bekir Bozdağ, dava açan herkesin davayı açtığı tarihte kaç ay, kaç günde biteceğini yazılı olarak öğrenebileceğini belirterek, “Hakim ve savcılar da kendisine gelen işi ne kadar zamanda bitirmesi gerektiğini bilecek. Davaların zamana yayılması önlenecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2015 Saturday
Güncelleme: 01:05 - 19/12/2015 Saturday
Yeni Şafak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetelerin yargı muhabirleriyle Hakimevi'nde biraraya gelerek bakanlığın çalışmaları ve önümüzdeki dönem atılacak adımlara ilişkin bilgiler verdi. Bakan Bozdağ, önümüzdeki hafta bütün Türkiye'de basın sözcülüğü ve medya iletişim bürolarının kurulmasını hayata geçiren adımın Ankara Adliyesi'nde atılacağını belirterek, “Genelgemizi hazırladık, yayınlayacağız, uygulamaya koyacağız” dedi.



YAYILMA ÖNLENECEK


Yargıda zaman yönetimiyle ilgili önemli bir çalışmalarının olduğunu söyleyen Bozdağ, dava açan herkesin davayı açtığı tarihte kaç ay, kaç günde biteceğini yazılı olarak öğrenebileceğine ilişkin Satürn Projesi'yle ilgili 2016 Mart ayında adım atacaklarını belirtti. Bozdağ, “Vatandaşımız şikayette bulunduğu zaman bu dilekçesinin ne kadar sürede neticelendirileceği bilecek. Bir boşanma davasının ne kadar süre içinde tamamlanacağı vatandaşa bildirilecek. Hakim ve savcılar da kendisine gelen işin ne kadar zamanda bitirmesi gerektiğini bilecek. Böylece yargıya gelen konuların zamana yayılması önlenecek” dedi.



SAHTE RAPORA DAHA FAZLA CEZA


Bozdağ, bilirkişilik konusu ve Adli Tıp Kurumu'nun yeniden yapılandırılmasıyla ilgili önemli bir adım atılacağını söyledi. Bilirkişiliğin önemli bir sorun olduğunu söyleyen Bozdağ "Bundan sonra bilirkişiliği sertifakalandıracağız. İşini doğru yapmayanlar bir daha bilirkişilik yapamayacak. Bilirkişilikte sahte rapora verenlere uygulanan ceza neredeyse yok. Yapacağımız düzenleme ile cezayı arttıracağız” bilgisini verdi. Bozdağ konuyla ilgili taslağın önümüzdeki aylarda Bakanlar Kurulu'na sevk edileceğini söyledi.



ilk derece mahkemenin görevleri istinaflarda


Temmuz 2016'da bölge adliye ve idare mahkemelerinin (istinaf) faaliyete geçmesiyle Türk yargısında yeni dönem başlayacak. Yargıyı hızlandıracak en önemli adımların başındaki istinaf mahkemelerinde, idari yargı davalarının yüzde 81'i, hukuk ve ceza davalarının da yüzde 90 civarındaki kısmı kesinleşecek. İstinaf mahkemelerine gelen dosyalar, ilk derece mahkemesine gönderilmeyecek. İlk derece mahkemesi gibi deliller ele alınacak ve dosyanın eksiği tamamlanarak karar verilecek. Gel-git hadisesini bitiren bu adımla sürecin hızlanması sağlanacak. 5 yıla kadar olan hapis cezaları istinafta kesinleşirken, bunun üzeri ise Yargıtay'a gidecek.


#Bekir Bozdağ
#davalar
#Ankara Adliyesi
8 years ago