|

Deprem fırtınası

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi önceki gün 5,3’lük 2 depremin ardından dün de sallandı. Sabaha karşı 05.24’te meydana gelen 5,2 büyüklüğünde deprem yine halkı sokaklara döktü. Bölgede şu ana kadar çeşitli büyüklüklerde 319 sarsıntının olması tedirginliği artırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 04:24 - 8/02/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
320 artçı deprem fırtınası
320 artçı deprem fırtınası

Çanakkale sallanmaya devam ediyor. Ayvacık ilçesinde önceki gün meydana gelen 5.3'lük iki depremin ardından en büyükleri 5.2 olan 319 sarsıntı daha kaydedildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Deprem Dairesi'nin tespitine göre, Ayvacık'taki ilk deprem pazartesi günü sabah 06.51'de 5,3 büyüklüğünde kaydedildi.



KORKUDAN EVLERİNE GİREMEDİLER


Ardından çok sayıda artçı sarsıntı deprem fırtınası yaşatırken, aynı gün bölgede saat 13.58'de 5,3'lük bir deprem daha oldu. Çevre illerde de hissedilen depremin ardından vatandaşların büyük bölümü geceyi sokakta geçirdi. Ayvacık dün sabaha karşı saat 05.24'te bu defa 5,2 büyüklüğündeki bir depremle sallandı. Ardından 4,3 ve 4,2 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha oldu. İlk depremin ardından bölgede çeşitli büyüklüklerde meydana gelen 319 artçı sarsıntı büyük tedirginliğe yol açtı. Taşağıl köyündeki camide ve Yukarı köyündeki bazı evlerde hasar oluştuğu tespit edildi.



OKULLAR ÜÇ GÜN TATİL EDİLDİ


Çanakkale Valiliği, depremlerde Yukarıköy başta olmak üzere 14 yerleşim biriminde 238 konutun ağır, 75 konutun da hafif hasar gördüğünü bildirdi. Açıklamada, “Depremlerde, 8 vatandaşımız yaralanmış olup, 5'i taburcu edilmiş, üçünün tedavisine devam edilmekte ve hayati tehlikeleri bulunmamaktadır” denildi. Gülpınar beldesindeki limanda depremden dolayı çatlaklar oluştu. Depremler nedeniyle yaşamın olumsuz yönde etkilendiği Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde okullarda eğitime 3 gün ara verildi.



Anormal bir durum yok


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Çanakkale'deki depremlerin beklenen, sürpriz olmayan depremler olduğunu söyledi. Özener, “5, 5,5'lik depremler o bölge için doğal depremler. Bu da onlardan biri. Yani anormal bir durum yok Çanakkale üzerinde” dedi.





Komşular kurtardı


Depremde evinin bir kısmı çöken 52 yaşındaki Zeynep Tekin, yaşadığı korku dolu anları anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Tekin, “Yüzüme sarsıntıyla taş parçaları düştü. Kızım Cahide'ye seslendim. 'Anne, anne' diye karşılık verdi. Karanlıkta, birbirimizi zor bulduk. Üzerimize duvar yıkıldı. Soba üstümüze devrildi. Çıkamadık. Koca ev üstümüze çöktü. Taş parçaları yatağımın üstüne yığıldı. Karanlıkta çığlık çığlığa kaldık. Komşularımız geldi, bizi evden çıkardı” dedi.





Çadırlarda gecelediler


AFAD ve Kızılay depremzedelerin yardımına koştu. Bölgeye acilen 320 çadır, bin 52 battaniye, 700 yatak gönderildi. Evi hasar gören vatandaşlar kurulan çadır kentlere yerleştirildi.












#Çanakkale
#Ayvacık
#Deprem
#Kandilli Rasathanesi
7 yıl önce
default-profile-img