|

Dünya devleri İzmir'de 3 bin kişiyi işe alacak

Aralarında ABD otomotiv yan sanayi devi Gates, Türk-Hollanda ortaklı Kapadokya Tekstil ve İtalyan otomotiv elektroniği şirketi Eldor'un da bulunduğu 5 firma, İzmir'de kuracakları fabrikalarda 3 bin kişiye istihdam sağlayacaklar

İzmir
00:00 - 20/02/2009 Cuma
Güncelleme: 01:57 - 20/02/2009 Cuma
Yeni Şafak
Dünya devleri İzmir'de 3 bin kişiyi işe alacak
Dünya devleri İzmir'de 3 bin kişiyi işe alacak

Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, "Aralarında ABD otomotiv yan sanayi devi Gates'in de bulunduğu 5 firma, İzmir'de kuracakları fabrikalarda 3 bin kişiyi işe alacak" dedi. Serbest bölgelere vergi avantajlarının sağlanması ve yurt dışında yaptıkları çalışmaların sonucu olarak büyük yatırımlar almaya başladıklarını belirten Tuncer, "ABD'li otomotiv şirketi Gates, uzun bir süredir yatırım alanı arıyordu. Değişik ülkeleri ve Türkiye'de başka bölgeleri incelemişler. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın yönlendirmesiyle ESBAŞ 'ı inceledikten sonra hemen yatırım kararı aldılar" dedi.

GATES 500 KİŞİYİ İŞE ALACAK

Gates'in, İzmir'deki fabrikasında motor gömleği ve piston üretimi yapacağını belirten Tuncer, "Üretimini Avrupa, Ortadoğu ve ABD'ye ihraç edecek. Firma ilk etapta 500 kişiyi istihdam edecek. Bölgede iki yıl önce küçük bir yatırım yapan Türk-Hollanda ortaklı Kapadokya Tekstil de yeni yatırımla 250 olan istihdamını binin üzerine çıkaracak. Otomotiv kablo sistemlerini üreten İtalyan Eldor ise yeni makine parkı kuruyor. Halen 500 çalışanı olan Eldor bunu iki katına çıkaracak. Bölgede ayrıca makine sektöründen Keller Vardarcı, mobilya sektöründen Baykal Mobilya şirketleri yatırım yapacak. Bu yatırımlarla 5 firma 3 bin kişilik yeni istihdam yaratacak” şeklinde konuştu.


En başarılı bölge biziz

Kaya Tuncer, doğrudan yabancı yatırım çekme açısından en başarılı bölge olduklarını, ülkedeki 20 serbest bölgede istihdam edilen 40 bin çalışanın yaklaşık üçte birini Ege Serbest Bölgesi'nin karşıladığını ifade etti. Tuncer, krize rağmen son dönemde artan yabancı yatırımcı ilgisini iyi yönetmeye çalıştıklarını dile getirdi.


Ajans'ın katkısı büyük

Krizin etkisiyle artık Avrupa ülkelerinin, fabrikaların başka ülkelere taşınmasını engellemeye çalıştığını ve bu doğrultuda kanunlar çıkardığını belirten Tuncer, “Bölgeye yabancı yatırımcı çekmek için uzun süre çalıştık. Bu konuda Alpaslan Korkmaz başkanlığındaki Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın da önemli katkıları ve yönlendirmeleri oldu” dedi.



15 yıl önce