|

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Rusya'ya çağrı: Mariupol’de insani koridor açılması lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mariupol’de mahsur kalan Türk vatandaşları için yoğun temas sürdürdüklerini söyledi. Türklerle sürekli iletişim halinde olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Camide herhangi bir hasar yok. Lavrov’dan tahliye için destek istedik. İnsani koridorun açılması gerekiyor” dedi.

00:00 - 14/03/2022 Pazartesi
Güncelleme: 00:27 - 14/03/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Antalya Diplomasi Forumu’nun kapanışında konuşan
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,
Mariupol’de camide mahsur kalan Türklerle ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, “Camide vatandaşlarımız var, temas sağlıyoruz. Camide herhangi bir hasar yok. Lavrov’dan tahliye için destek istedik” dedi.

ALT YAPI ÇÖKTÜ

Çatışma bölgelerinde kalan vatandaşların olduğunu belirten
Çavuşoğlu
şunları kaydetti:
  • “Bunlardan bir tanesi de Mariupol. Mariupol’da özellikle o gün Lavrov ve Kuleba ile yaptığımız üçlü görüşmede de burada insanı koridorun açılmasını özellikle gündemde tuttuk. Sadece bizim vatandaşlarımız değil, farklı ülkelerin de vatandaşları var. Burada artık sokak çatışmasına döndüğü için savaş, sokakta çatışmalar devam ettiği için, vatandaşları çıkarmak riskli oluyor. O yüzden insani ateşkesin ve koridorun açılması gerekiyor. Bu konuyu iki tarafla da sürekli görüşüyoruz. Maalesef koridorların ne tarafa doğru açılacağına dair anlaşabilmiş değiller.”

Ukrayna’da şehrin altyapısının tamamen gittiğini, cep telefonlarının çalışmadığını dile getiren Çavuşoğlu, bazı uydu telefonlarının olduğunu aktardı.



CAMİDE HASAR YOK

Uydu telefonuyla bile görüşmenin çok zor olduğunu dile getiren
Çavuşoğlu
, şunları söyledi:
  • “Oradaki camide (Kanuni Sultan Süleyman Camisi) bizim vatandaşlarımız var. Biz onlarla telefon hatları kesildikten sonra yine sahadaki kontaklarımızla uluslararası kuruluşların tesis uydu telefonlarıyla da teması salıyoruz. caminin bombalandığına dair bir haber çıktı. Daha sonra caminin imamı bunu doğrulamadı. Camiye çok uzak olmayan çok da yakın olmayan bir bombanın ya da füzenin düştüğünü söyledi, fakat camide şu anda bir hasar yok.”

Lavrov’dan destek istedim

Bakan Çavuşoğlu,
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan tahliye için yardımcı olmalarını istediğini söyledi.
Çavuşoğlu
Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’yı görüşmeden sonra üçlü toplantı için teşekkür etmek için aradığını belirterek şunları kaydetti: “Lavrov’a hem teşekkür ettim hem de o gün görüştüğümüz gibi Mariupol’dan vatandaşlarımızın tahliyesi için destek istedim. Çünkü çatışmalar devam ediyor. Biz birkaç gündür oraya otobüslerimizi gönderiyoruz. Fakat şehir içinde çatışmalar devam ettiği için otobüsler giremiyor. Ama bu konuda bir mesafe kat etmeyi düşünüyoruz. Bu tahliyeyi de yaptıktan sonra, tek tük şehirlerde kalmak isteyenler de var hala. Vatandaşlarımızın yüzde 90’ından fazlasını tahliye etmiş olacağız.”

Rusya ve Ukrayna anlaşmaya yakın

  • Rusya-Ukrayna konusunda liderlerin bir araya gelmesi için çaba sarf ettiklerini anımsatan Çavuşoğlu, “Her iki tarafın da güvendiği bir ülkeyiz. Sürecin içinde olmamızı onlar da istiyor. Bazı konularda anlaşmaya yakın olduğunu görüyoruz. Ama bir an önce ateşkes sağlanmalı” dedi.
#Dışişleri Bakanı
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Mariupol
#Rusya
#Ukrayna
#ntalya Diplomasi Forumu
2 yıl önce