|

Diyarbakır'dan 'Erbil' hatırası

THY'nin Diyarbakır-Erbil arasında direkt seferlere başlaması vesilesiyle Erbil'e gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, ziyaretinin ikinci gününde tarihi Erbil Kalesini gezerek cep telefonuyla fotoğraf çekti.

Yeni Şafak
17:48 - 11/04/2016 Monday
Güncelleme: 14:50 - 11/04/2016 Monday
AA

Barzani, Türkiye'den gelen heyeti Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda kabul etti.



Basına kapalı görüşmede, Türkiye heyetinde Eker'in yanı sıra AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanı Muhsin Kızılkaya, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Akar da hazır bulundu.



Görüşmenin ardından bölgeye yaptıkları iki günlük ziyareti değerlendiren Eker şunları söyledi:


"Diyarbakır-Erbil arasında direkt uçak seferlerinin başlaması vesilesiyle birçok milletvekili ve ticaret odasından esnaf kardeşlerimizle buraya geldik. IKBY Başkanı Mesut Barzani ve diğer tüm hükümet yetkilileri bizi son derece sıcak ve sevgiyle karşıladı. Sayın Barzani'ye bir nezaket ziyaretinde bulunduk. Gerek Erbil Valisi Nevzat Hadi olsun gerek diğer Kürt bakanlar, Türkiye'yi dünyaya açılan bir kapı olarak görüyorlar. Bu yüzden ikili ilişkilerin önemine özellikle vurgu yapıldı."





Türkiye ile Kürt bölgesi arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin son derece iyi olduğunu belirten Eker, önümüzdeki süreçte bölgeye yönelik yeni ticari adımların atılacağını kaydetti.



Erbil çarşısında dolaşırken kendilerini yabancı hissetmediklerini dile getiren Eker, "Her 2-3 dükkandan bir tanesinde ya Türk markası ile karşılaşıyorsunuz ya da Türkçe yazılı levhalarla. Hiç yabancılık hissedilmediği gibi sanki Türkiye'nin bir şehrindeymişsiniz hissi veriyor. İnsanlar gayet sıcak kanlı." dedi.



Türkiye'den gelen heyette yer alan milletvekili Ensarioğlu ise "Sayın Barzani, yaptığımız görüşmede, Diyarbakır-Erbil arasında direkt uçak seferlerinin başlamasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında çok güçlü ve ciddi anlamda ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkiler var. Bu ilişkiler hem Kürdistan bölgesini geliştirecek hem de Türkiye'nin bölgedeki ticari ve siyasi etkisini artıracaktır." diye konuştu.



Eker ve beraberindeki heyet, temaslarının ardından IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ve Erbil Valisi Nevzat Hadi eşliğinde kentin tarihi kalesini gezip, hatıra fotoğrafı çektirdi.



Misafir heyet daha sonra Erbil Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan uçakla Türkiye'ye döndü.



THY, Diyarbakır'dan ilk yurt dışı uçak seferini dün Irak'ın Erbil kentine gerçekleştirmişti.







#Mehdi Eker
#Erbil
#Diyarbakır
8 years ago