|

Dokunulmazlık dosyaları savcılıkta

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dokunulmazlık dosyalarının savcılıklara gönderildiğini söyledi. Başbakanlık, onayladığı dosyaları Adalet Bakanlığı'na iletecek. Adalet Bakanlığı, 799 fezlekeyi, geldikleri il savcılıklarına gönderecek, süreç 15 günde tamamlanacak.

Yeni Şafak
11:40 - 10/06/2016 Cuma
Güncelleme: 12:03 - 10/06/2016 Cuma
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan dokunulmazlık açıklaması.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan dokunulmazlık açıklaması.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bozdağ, "117 dosyayı dün savcılıklara gönderdik" ifadesini kullandı.



117 dosya ile ilgili 152 vekile yargı yolu açılmış oldu.



152 vekile dokunma süreci


TBMM, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu ile Adalet Bakanlığındaki 152 milletvekili hakkındaki 799 dosya ile ilgili süreç başladı. Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri hakkında dosyalar öncelikle Başbakanlık'a gönderilecek. Başbakanlık, onayladığı dosyaları Adalet Bakanlığı'na iletecek. Adalet Bakanlığı, 799 fezlekeyi, geldikleri il savcılıklarına gönderecek, süreç 15 günde tamamlanacak. Savcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı ayrı soruşturma başlatacak. Milletvekilleri, haklarındaki suçlamalarla ilgili ifade vermeye çağrılacak. Böylelikle suç işleyen vekiller yargı karşısında dokunulmaz olmayacak.





HDP 511, CHP 211, AK Parti 50 ve MHP 23 fezlekeye sahip


Adalet Bakanlığı verilerine göre, TBMM ve bakanlıkta çeşitli suçlardan 152 milletvekili hakkında 799 fezleke bulunuyor. Adalet Bakanlığına ulaşan ve TBMM'de bekleyenlerle birlikte "dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle, biri bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 29'u AK Parti, 57'si CHP, 55'i HDP, 10'u MHP olmak üzere toplam 152 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor.



Bakanlık ve TBMM'de bulunan dosyaların partilere göre dağılımına bakıldığında da HDP 511, CHP 211, AK Parti 50 ve MHP 23 fezlekeye sahip. Bağımsız Milletvekili Nazlıaka'nın ise 5 fezlekesi var. Nazlıaka'nın bir dosyası, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile düzenlenmiş durumda.



Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin, anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle bu milletvekilleri hakkında yargılama süreçleri başladı.



Yürürlüğe giren Kanunda, "Bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden; Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi (Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz) hükmü uygulanmaz" deniliyor.


#Bekir Bozdağ
#dokunulmazlık
8 yıl önce