|

Dostluğun nişanesi

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e devlet nişanı veren Erdoğan, “Bu nişan iki ülke ilişkilerinin ve dostluk bağlarının güçlenmesine yönelik gösterilen çabaların en üst düzeyde takdir edilmesinin bir sembolüdür” dedi. Kral Salman ise iki ülke ilişkilerinin her şeye şayan olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:11 - 13/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'i resmi törenle karşıladı. Kral Selman'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önündeki caddede karşılayan süvariler, konuk krala protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Resmi karşılama töreninin ardından, Erdoğan ile Kral Selman Devlet Nişanı Tevcih Töreni'ne geçti. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, Devlet Nişanı'nın yabancı devlet başkanlarına verildiğini ve Türkiye'nin en yüksek nişanı olduğunu belirtti. Erdoğan, şunları söyledi:



BÖLGESEL BARIŞ İÇİN GÜÇLÜ İRADE


“Bu nişan iki ülke ilişkilerinin ve dostluk bağlarının güçlenmesine yönelik gösterilen çabaların en üst düzeyde takdir edilmesinin bir sembolüdür. Değerli dostum, aziz kardeşim, Suudi Arabistan'da tahta çıktığınız günden bu yana ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkılar sağladınız. İki toplum arasında kökünü tarihten alan dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da güçlendirilmesine yönelik güçlü irade gösterdiniz. Büyük sorunlarla yüzleşen coğrafyamızda dirayetli yönteminiz, bölgesel barış, güvenlik, huzur ve istikrar için bir teminat teşkil ettiniz.



GÜÇLÜ VE EN ANLAMLI MESAJ


Bu bakımdan ülkemizle sergilediğiniz iş birliği ve dayanışma her türlü takdirin üzerindedir. Türkiye ve Suudi Arabistan'ın sizin desteğinizle iş birliğini her alanda daha da derinleştirmesi bölgesel ve küresel barış için bir fırsattır. Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki iş birliğini her alanda perçinleyecek adımları kararlılıkla atmaya devam ettireceğimize inanıyorum. Şüphesiz bugün gerçekleştirdiğiniz bu tarihi ziyaret, ilişkilerimizin geleceğine dair verilmiş çok güçlü ve anlamlı bir mesajdır. Bu düşüncelerle kadim dostluğumuzun ve kardeşliğimizin en güzide sembolü olacak bu nişanı zat-ı alilerine takdim etmekten, büyük bir memnuniyet duyuyorum."





İLİŞKİLERİMİZ TAKDİRE ŞAYAN


Erdoğan, konuşmasının ardından Kral Selman'a, Devlet Nişanı'nı takdim etti.


Kral Selman ise “Allahın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun" sözleriyle konuşmasına başladı. Nişan için teşekkür eden Kral Selman, “Şüphesiz Türkiye ile hem halkıyla hem hükümetiyle olan ilişkilerimiz gerçekten de her şeye şayandır" dedi.



27 kişiye verildi


Türkiye, 27 devlet adamına devlet nişanı taktı. İlk nişan 1994 yılında Süleyman Demirel tarafından Polonya Cumhurbaşkanı


Lech Valesa'ya verildi. 2015 yılında Belçika Kralı I.Philippe'ye nişan takan Erdoğan, dün de Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'e devlet nişanı takdim etti. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde de 12 devlet adamına nişan takıldı.





Suriye ve terörle mücadele


Nişan törenin ardından ikili ve heyetler arası görüşmelere geçildi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra, başta Suriye ve terörle mücadele olmak üzere son gelişmeler de ele alındı. Erdoğan ve Selman'ın mevcut istişare ve işbirliğini güçlendirerek sürdürme hususunda mutabık kaldıkları görüşmede, İİT'nın İstanbul'da yapılacak olan 13. İslam Zirvesi gündemine ilişkin görüş teatisine de bulundukları kaydedildi.



İLİŞKİLER GÜÇLENDİRİLECEK


Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi, karşılıklı yatırımların artırılmasının da görüşülen önemli konulardan olduğu öğrenildi. Öte yandan Başbakan Davutoğlu, Kral Selman ile JW Marriot Otel'de bir araya geldi. Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da bulunduğu görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.



Alman komedyenden bizzat şikayetçi oldu


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Alman ZDF kanalında kendisine hakaret içeren bir şiir okuyan Jan Böhmermann'dan bizzat şikayetçi oldu. Mainz Savcılığından yapılan yazılı açıklamada, çok sayıda basın mensubunun, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Jan Böhmermann hakkında şikayetçi olup olmadığına ilişkin savcılığa sorular yönelttiği ifade edilerek, bu doğrultuda Alman Ceza Kanunu'nun 185. maddesine göre, hakaretten dolayı ilgili şikayet dilekçenin Mainz Savcılığı'na iletildiği kaydedildi. Açıklamada, bir avukatlık bürosu tarafından verilen dilekçenin konusunun “ZDF Neo Royal" programında aleni bir şekilde okunan tahkir şiirinin olduğu belirtildi. Daha önce de Türkiye, Böhmermann hakkında inceleme başlatılması talebinde bulundu.



Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, konuya ilişkin bir soru üzerine, “Türk hükümetinden konuyla ilgili bir nota aldık. Anayasamızda temel değerler bulunuyor ve aralarında ifade özgürlüğünü içeren beşinci madde de yer alıyor" dedi.




#Erdoğan
#devlet nişanı
#Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz
8 yıl önce