|

Dün Özal’a yaptılar bugün Erdoğan’a

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘başkanlık sistemi’ önerisine başta muhalefet partileri olmak üzere hem 'paralel yapı' hem de onunla iş birliği içerisindeki medyadan gösterilen tepki ve suçlamaların, geçmişte aynı teklifi getiren Turgut Özal’a karşı da yapıldığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
10:14 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:31 - 2/02/2015 Pazartesi
Diğer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanlık sistemine geçilmesine yönelik isteğini dile getirmesi, paralel yapı ve basını, paralel yapı ile işbirliği içindeki basın ile muhalefet partilerinden tepki görürken, 25 yıl önce de aynı tepkilerin Başkanlık öneren Turgut Özal’a gösterildiği ortaya çıktı. Bugün Erdoğan’a ‘Başkan olursa tek adam olacak’ eleştirilerinin aynısının Özal’a yapıldığını, Özal’ın Başkanlık sistemini kıyasıya eleştiren Süleyman Demirel’in, iş kendi başkanlık modeline gelince destek istediği ortaya çıktı.


Canavar gibi sundular

Basın arşivi de 2015 Türkiye’sinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan başkanlık sistemine ilişkin sistemli eleştirilerin 25 yıl önce Turgut Özal’a da yapıldığını ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Özal, Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlık ilkesinin yeniden ele alınmasını ve yetkili ama sorumluluğu olmayan Cumhurbaşkanı modeli yerine ‘Başkanlık’ modeli önerisinde bulunuyor. Özal’ın bu önerisi SHP Genel Başkanı Erdal İnönü ile en çok da DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel tarafından eleştiriliyor. Star'da yer alan habere göre Özal’ı kıyasıya eleştiren Demirel, 1990’dan Turgut Özal’ın yaşamını yitirdiği 1993’e kadar süren başkanlık tartışmalarında sıkı bir başkanlık karşıtı profil çiziyor. Özal’ın ‘Kızdırmasınlar beni Başkanlık sistemine geçerim’ ironisine Demirel, ‘Demek ki halk iradesine karşı yapılan seçimden kendisi de rahatsız oldu, rahat oturamıyor’ diyor.  Bir başka Başkanlık tartışmasında ‘Beni başkan seçin enflasyonu 3 yılda yüzde 15’e indireyim’ vaadinde bulunan Özal’a karşı Demirel, ‘8 yıl iktidarda kaldı. Türkiye tekrar bu Özal’ı yutacak mı’ diye yanıt veriyor.


Kendisi de istemişti

Turgut Özal’a karşı yanına medyayı da alarak başkanlık savaşı başlatan Süleyman Demirel, kendisi Özal’ın ölümünün ardından Cumhurbaşkanı olduğunda ise ‘Başkanlık’ tartışmalarını bu kez olumlu yönde yeniden başlatıyor. Demirel, ‘Türkiye, Başkanlık ya da Yarı Başkanlık sistemine gitmeyecekse, Cumhurbaşkanı’na seçim yenileme yetkisi verilsin’ diyor



Aynı gerekçeyle korkutma

Hemen herkesin ağır bürokrasisinden ve temsil azlığından yakındığı parlamenter sistem yerine başkanlık tartışmaları, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bunu yeniden gündeme taşımasıyla hız kazandı.  10 Ağustos 2014’te “Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı” sıfatını kazanan Erdoğan, Başkanlık sistemlerinin tartışılarak Türkiye’ye uygun modelin 2015 seçimlerinden sonra oluşacak Meclis’te Anayasal değişiklikle hayata geçirilmesini talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık önerisine ise başta muhalefet partileri olmak üzere hem Paralel yapı hem de onunla iş birliği içerisindeki medyadan suçlama ve eleştiriler geliyor.

#7 Haziran 2015 Genel Seçimleri
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Recep Tayyip Erdoğan
#Başkanlık sistemleri
#paralel yapı
#basın
#Turgut Özal
#Erdal İnönü
#Süleyman Demirel
#başkanlık karşıtı
#Başkanlık tartışması
#Dün Özal’a yaptılar bugün Erdoğan’a
#Özal
#Erdoğan
9 yıl önce
default-profile-img