|

Duruşumuz nettir

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın görevden alınmasıyla ilgili “ABD Başkanı’nın verdiği kararı bizim değerlendirmemiz gereksiz bir şey. Göreve getirdi, gerek gördü görevden de aldı. Türkiye-Amerika ilişkileri kişilere bağlı bir şey değildir. Türkiye’nin kim gelirse gelsin duruşu bellidir, nettir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:03 - 15/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.
Başbakan Binali Yıldırım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın görevden alınmasıyla ilgili “Türkiye-Amerika ilişkileri kişilere bağlı bir şey değildir” dedi. Başbakan Yıldırım, resmi ziyarette bulunduğu Azerbaycan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

KİŞİLERE BAĞLI DEĞİL

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden almasının ardından yerine daha önce Türkiye aleyhine mesajlarıyla tepki çeken Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo’nun getirildiği belirtilerek, “Bu görev değişimi ABD-Türkiye ilişkilerinde nasıl bir etki yaratır?” sorusu üzerine Yıldırım, şunları kaydetti: “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın verdiği kararı bizim değerlendirmemiz gereksiz bir şey. Göreve getirdi, gerek gördü görevden de aldı. Türkiye-Amerika ilişkileri kişilere bağlı bir şey değildir.”

KARŞILIĞINI VERİRİZ

“Yıllara sari bölgede müttefik, stratejik ortak olarak düşündüğümüz Amerika ile son zamanlarda bazı sorunlar yaşadığımız bir sır değil. Özellikle başımızı ağrıtan PKK ve onun uzantısı PYD/YPG gibi örgütlerin, Amerika’nın adeta koruması altında masum insanların canını yakması bizim de canımızı sıkıyor. O yüzden bölgede güvenliği sağlamak, bölgedeki insanların huzurunu tekrar getirmek için bir faaliyet içindeyiz. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı faaliyetleri bu çerçevede ele alınabilir. Bunun dışında başkaca rahatsız edici durumlar ortaya çıkarsa buna da gerekli karşılığı Türkiye verecektir. Ümit ederiz ki Amerika er geç bu yolun yanlış olduğunu anlar ve yıllardan beri bölgenin güvenliği, küresel güvenlik için fedakarca katkı sağlayan Türkiye ile daha sağlıklı bir ilişki geliştirmiş olur."

AMERİKA’NIN İÇ MESELESİ

"A şahsı gider, B şahsı gelir, onlar Amerika’nın iç meseleleridir. Türkiye’nin kim gelirse gelsin duruşu bellidir, gayet nettir. Gelen vatandaşın veya bakanın Türkiye hakkında ne düşündüğünün de bizim açımızdan çok fazla önemi yoktur. Ümit ederim bundan sonra daha sağlıklı bir ilişki bundan sonra geliştirilebilir.”

  • Boş işleri bıraksınlar
  • CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in seçim güvenliğine atıfla “Bu seçimler boykot edilmelidir” sözlerine ilişkin soru üzerine Yıldırım, şunları söyledi: “Seçim güvenli olunca boykot mu edeceklermiş? Demek ki güvenli olmasından rahatsız mı oluyorlar? Seçim güvenliği ülkenin, vatandaşların iradesinin sandığa yansıması için olmazsa olmaz bir düzenlemedir. Vatandaş tercihini yapacak, kime oy vereceğine kendi karar verecek ama o iradenin özgürce gerçekleşmesi, sandığa yansıması için hükümet olarak biz görevimizi hakkıyla yapmak zorundayız. Bu bakımdan CHP’nin boykot, grev, bu tip söylemleri zaman zaman oluyor. Herhalde gençliklerinden okulda, üniversiteden kalma alışkanlıklarını siyasette de tekrar ediyorlar ama artık o günler geride kaldı. Ana muhalefet partisi eğer iktidar alternatifi ise boş işleri bırakıp daha faydalı söylemlere yönelmesinde yarar var.”
#Başbakan Yıldırım
#Azerbaycan
#Rex Tillerson
6 yıl önce