|

Azerbaycan yalnız değil

Türkiye, Tovuz’a saldıran Ermenistan’a sahada da net bir mesaj verecek. TSK ve Azerbaycan ordusu yarın Bakü, Nahçıvan, Gence, Kürdemir ve Yevlah’ta 13 gün sürecek dev bir tatbikat yapıyor. Kara ve hava birliklerinin katılacağı tatbikatta F-16’lar, SİHA’lar ve hava savunma sistemleri boy gösterecek.

Talha Menteş
00:50 - 28/07/2020 Tuesday
Güncelleme: 07:01 - 28/07/2020 Tuesday
Yeni Şafak
Ermenistan’ın Tovuz’a yönelik saldırısına karşı Azerbaycan’ın yanında yer alan Türkiye, kardeş ülkeye desteğini sahada  da gösterecek. Türkiye ile Azerbaycan orduları, 13 gün sürecek dev bir tatbikat gerçekleştirecek.
Ermenistan’ın Tovuz’a yönelik saldırısına karşı Azerbaycan’ın yanında yer alan Türkiye, kardeş ülkeye desteğini sahada da gösterecek. Türkiye ile Azerbaycan orduları, 13 gün sürecek dev bir tatbikat gerçekleştirecek.

Ermenistan’ın Tovuz’a yönelik provokatif saldırısına karşı Azerbaycan’ın yanında yer alan Türkiye, kardeş ülkeye desteğini sahada da gösterecek. Türkiye ile Azerbaycan 13 gün sürecek dev bir tatbikata imza atacak. 12 Temmuz’daki ilk saldırının ardından Ermenistan sınırında SİHA ve F-16’larla devriye başlatan, Ankara’da Azerbaycan gelen komutanlar Ramiz Tahirov ve Kerem Mustafayev’i ağırlayan TSK, kardeş ülkeye desteğini şimdi sahada gösterecek.



HAVA SAVUNMA EĞİTİMİ

Azerbaycan Ordusu ve TSK, kapsamlı bir askeri tatbikata imza atacak. Tatbikata her iki ülkeden Kara ve Hava kuvvetleri katılacak. Hava Kuvvetleri’nin tatbikatı 29 Temmuz’da başlayacak, 10 Ağustos’ta sona erecek. Tatbikat Bakü, Nahçıvan, Gence, Kürdemir ve Yevlah’ta sürdürülecek. F-16’lar ve SİHA’ların katılacağı tatbikatta hava savunma sistemleri de boy gösterecek. Suriye’den Libya’ya kadar sahada büyük başarı gösteren milli elektronik harp ve savunma sistemleri bir kez daha test edilecek. Bu konuda kardeş ülke personeline eğitim verilecek.


TECRÜBELER AKTARILACAK

Tatbikatın kara ayağı ise Bakü ve Nahçıvan’da 1-5 Ağustos’ta yapılacak. Tatbikatta çeşitli emirler icra edilecek, zırhlı araçlar, top ve havanlardan temsili düşman hedeflerine atışlar yapılacak.

  • Suriye ve terörle mücadelede önemli görevler yapan istihkam birlikleri de, topçu, tank ve benzeri araçlar ile personel için mevzi hazırlama konusundaki tecrübeleri Azerbaycan ordusu ile paylaşacak.

SINIRDA BAYRAK TÖRENİ

Kara tatbikatı için Nahçivan’a intikal dün başladı. Türkiye ile Nahçıvan’ı birbirine bağlayan Sederek Sınır Kapısı’nda (Dilucu Sınır Kapısı’nın karşısı) tören düzenlendi. Türkiye ve Azerbaycan askerleri Aras nehri üzerindeki Umid Köprüsü’nde bir araya gelerek bayrak değiştirdi. İki ülke ulusal marşları söylendi. Ardından Türk komandolarını taşıyan personel araçları ile üzeri brandalarla kapalı onlarca zırhlı araç Nahcivan’a geçti. Tatbikat uzmanlar tarafından hem Ermenistan’a hem de Rusya’ya gövde gösterisi olarak değerlendirildi. 2012-13 yıllarında Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’un danışmanlığını yapan emekli Kurmay Albay Eray Güçlüer, “Bu tatbikatı net bir mesaj değerlendirebiliriz” dedi.


SİHA’LARIMIZDAN KORKUYORLAR

Güçlüer şunları kaydetti: “Bu tatbikatı net bir mesaj değerlendirebiliriz. Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırıları karşısında Türkiye ‘Azerbaycan’ın yanındayız’ mesajı verdi. Verilen mesajlar söylemdi. Bu söylemi doldurmak için gider tatbikat yaparsın. Askeri tatbikatları önemsemek lazım, bunlar mesaj içeren manevralardır. Tatbikatlarda gerçek mermiler kullanılır. Senaryolar aslında rakip ülkenin zikredilmese de arazisi ve düşman askerinin doktrini dikkate alınır. Verilen siyasi mesajları somutlaştırma adımıdır. Bunun şakası yoktur. ‘Ben bunu söylüyorum arkasındayım bir şey olursa da bak askeri tatbikat yapıyoruz karşılığı bu olur’ diyorsun. Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğu siyasi söylemini sahada askeri olarak da gösterme biçimidir. Ermenistan bir daha böyle bir densizlik yaparsa karşılığı bu olacaktır yapılacak manevra budur.” Geçtiğimiz günlerde Rusya ve Ermenistan’ın tatbikat düzenlediğini belirten Güçlüer, “Rusya Ermenistan ortak tatbikatı hava savunma tatbikatıydı. Türkiye’nin hava gücü SİHA’lardan çekiniyorlar” diye konuştu.


#Azerbaycan
#Tatbikat
#Ermenistan
#Türkiye
4 years ago