|

Düşmanlar pusuda bekliyor

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yapılan 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz’da yedi düveli arkasına alan ihanet çetesinin 40 yıllık bir planını 20 saate kalmadan bozarak tarihimize yeni bir zaferi nakşettik” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:38 - 17/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Temmuz’da başlayan ve dün sona eren 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin karşısına yapılan 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin açılış töreninde konuştu. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adalet adı altında yaptığı yürüyüş başta olmak üzere, AB ve FETÖ ile yapılan mücadele de önemli başlıklara değindi. Erdoğan, destanların bir kahramanı olduğunu belirterek, “15 Temmuz’un milyonlarca kahramanı var. Yedi düveli arkasına alan ihanet çetesinin, 40 yıllık bir planını 20 saate kalmadan bozarak tarihimize yeni bir zaferi nakşettik” dedi.

BU MİLLET KURŞUNU GÖĞSÜNDE DURDURDU

Erdoğan, “Savaşlar, ordular arasında olur. Türk milleti 15 Temmuz’da ordulaşmış bir ihanet çetesine karşı yüreğindeki imanı ve çıplak elleriyle bir mücadele verdi. Benim milletimin elinde silah mı vardı? Benim milletim o alçaklara, o hainlere karşı silahla mı yürüdü? Dünyada bunun başka bir örneği yok. Kurşunu göğsünde durduran bir başka millet de yok. Tankı yumrukla durduran bir başka millet yok. Tankın egzozun içine fanilasını, tişörtünü sokmak suretiyle onu durduran bir başka zeka da yok. Uçağı, helikopteri yakalamak için hamle yapan bir başka millet yoktur. Ölümün üzerine böylesine cesaretle giden bir başka millet yoktur. Dünyanın her köşesinde adaletin sembolü olarak kullanılarak o gözleri bağlı mitoloji heykelini utandıracak hassasiyet gösteren bir başka millet yoktur” şeklinde konuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

NE UNUTACAĞIZ NE DE UNUTTURACAĞIZ

“15 Temmuz’u ne kendimiz unutacağız ne de bizden sonraki nesillere unutturacağız. Biz bugün nasıl Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı’nı unutmuyor, her fırsatta yad ediyor, bu mücadelelerden gereken dersleri çıkarıyorsak, 15 Temmuz’u da böyle bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Aslında destanların tek bir kahramanı olur, 15 Temmuz’un ise milyonlarca kahramanı var. Bu cesareti gösteremeyenler şimdi ‘kontrollü darbe’ iftirasıyla 15 Temmuz’u gölgelemenin, o gece verilen mücadeleye çamur atmanın çabası içindeler. VIP’de, tanklar orada dururken, pazarlık bitiyor, tanklar çekiliyor ve beyefendi Bakırköy Belediyesi’nde misafir ediliyor. Kontrollü darbe, olağanüstü hal. Ne olacaktı? İstedikleri gibi yine at oynatmaya devam mı edeceklerdi? İnşallah yarın Milli Güvenlik Kurulu toplantımız var. Tekrar uzatılması teklifini yapacağız.”


250 ŞEHİDİMİZİN HESABINI VEREMEYİZ

“Burada bizim devletimizi yıkmaya teşebbüs ediyorlar, 250 şehidimiz, 2 bin 193 gazimiz var. Biz bu kararı verirken George’a mı soracağız, Hans’a mı soracağız? Şu anda parlamenter hukuk sistemi içerisinde parlamentomuz var, parlamentomuzdan gelir, geçerse bana geldiği zaman ben de bunu onaylarım. Bu kadar açık söylüyorum. Niye? 250 şehidimizin ruhaniyetinin hesabını veremeyiz, 2 bin 193 gazimizin o acılarını çekemeyiz. Avrupa Birliği’nde durum ne olur? Bunu düşünüyoruz. Ne yaparsan yap Avrupa Birliği’nin tavrı ortada. 54 yıl geçti 54 yıl, hala bizimle bunlar dalga geçiyor. Verdikleri sözleri tutmazlar, vize uygulaması dersin tutmazlar, ‘Mültecilerle ilgili şu kadar para vereceğiz’ derler, vermezler. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, başka bu işin çaresi yok.”

KATİLLER ADETA CAKA SATIYORLAR

“Şu anda yargıda bakıyorsunuz keyif yerinde. Orada o mağdur, mazlum şehitlerimizin ailelerine karşı adeta caka satıyorlar. Böyle grand tuvalet mahkemeye gelmek gibi bir şey olmaz. Çünkü o mağdur, o mazlum kardeşlerimizin hakkını almamız lazım. Neler oldu, neler oluyor... Biz üzerimize düşeni yapmamız lazım. MHP Genel Başkanı olmak üzere dimdik duran tüm siyasetçilerimize milletim adına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bunun yanında darbecilerin yolları açmasıyla kendilerini güvenli evlere atıp, çay-kahve eşliğinde televizyondan olup bitenleri seyredenleri de unutmayacağız.”

KORKAKLAR ZAFER ANITI DİKEMEZ

“Bu anlamlı abide ile birlikte inşallah her yıl bu Milli Birlik Günü’nde burada bir arada olacağız. FETÖ’yü, kimdir, anlatmalıyız. Bunun adını anmaktan çekinmemeliyiz. Herkes bilecek bu haşhaşinin kim olduğunu. Bunu anlatmamız lazım. Kardeşlerim, şunu unutmayın, korkaklar zafer anıtı dikemez. Selam olsun tanka karşı dimdik duran kahramanlara, helal olsun bu yiğitleri doğuran eli öpülesi analara. Yazıklar olsun darbeye sevinen kanı bozuklara. Selam olsun Nene Hatun’lara, Şerife Bacı’lara, helal olsun Çanakkale ruhunu yaşatanlara. Yazıklar olsun vatan elden giderken kaçan korkaklara. Yazıklar olsun kendi milletine silah sıkan soysuzlara.”


Gelecek
nesillere

16 Türk devletini temsil eden askerlerin de bulunduğu 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin açılışı, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Yıldırım tarafından yapıldı. Erdoğan, “Şehitler Abidesi, gelecek nesiller için de inşallah sürekli bu anı hatırlatacaktır” ifadesini kullandı. Abidenin dört yanında Rabia işaretini temsilen tek bayrak, tek millet, tek vatan ve tek devlet yazılı anıtı inceleyen Erdoğan, anıttaki Cumhurbaşkanlığı forsunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden güneşi taktı. Anıttaki “tek vatan”da büyük Türk bayrağı ve 81 ilin ismi, “tek bayrak”ta ay yıldız, “tek millet”te 81 insan figürü ve “tek devlet”te de Cumhurbaşkanlığı forsu ile 16 Türk devletini temsil eden 16 yıldız bulunuyor.


Gazi ve şehit
yakınlarıyla omuz omuza

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sabah namazını Beştepe’deki Millet Camisi’nde kıldı. Daha sonra demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara seslenen Erdoğan, konuşmasının sonunda “15 Temmuz Şehitler Abidesi”nin açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin karşısında inşa edilen 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin açılış törenine iştirak eden Erdoğan, Külliye bahçesindeki konuşmasının ardından kürsüden inip, vatandaşların arasından yürüyerek abidenin yapıldığı alana yürüdü. Eşi Emine Erdoğan’ın da eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında devlet protokolü de hazır bulundu. Gazi ve şehit yakınları da Erdoğan ile beraber anıta yürüdü.


Binlerce kişi birlik
mesajıyla yürüdü

Darbe girişiminin sene-i devriyesi nedeniyle “Milli Birlik Yürüyüşü” düzenlendi. Ulus’taki birinci Meclis binası önünden 00.13’te salalarla başlayan Milli Birlik Yürüyüşü, TBMM önünde son buldu. Erdoğan, Meclis’in bombalandığı 02.32’de başladığı konuşmasında birlik mesajı verdi.

RUH HASTASI ŞİZOFREN

Erdoğan, Meclis Şeref Kapısı’nda düzenlenen anma programına 02.20’de gelişinde törenle karşılandı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Ruh hastası bir şizofrenin, bir vatan haininin 40 yıllık işgal planını çöpe attık” dedi. Kahraman’ın ardından kürsüye gelen Erdoğan, Meclis Şeref Kapısı önünde düzenlenen anma programındaki konuşmasına 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşlara rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başladı. 15 Temmuz gecesine ait çarpıcı değerlendirmede bulunan Erdoğan şöyle konuştu:

DÜŞMAN İSİMLERİNİ SAYSAK
ULUSLARARASI KRİZ ÇIKAR

“Bu dünya garip bir dünya. 15 Temmuz dostumuzun, düşmanımızın kim olduğunu da göstermiştir. Şahsımın yerine isim arayan yabancı basın kuruluşları var. ‘Dostlarımız kaybetti’ diyen yabancı analistlere şahit olduk. Darbecilere meydan okuyan dostlarımızı da gördük. Savaş uçaklarının gürültüleri altında desteklerini bildirenler de, günler sonra güya üzüntülerini bildirenler de oldu. 15 Temmuz bize göstermiştir ki devlet olarak da millet olarak da güçlü olmak zorundayız. Güçlü değilsek bize bir gün yaşama hakkı vermeyecek o kadar düşman pusuda bekliyor ki isimlerini tek tek saymaya kalksak çok ciddi uluslararası krizle karşılaşırız.”


Tekbirler
yankılandı

Erdoğan’ın talimatıyla başlayan demokrasi nöbetleri, 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı, Külliye ve ilçelerde de gün boyu nöbetler devam etti. 7’den 70’e herkesin katıldığı yürüyüşte, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, milletvekilleri, STK temsilcileri de katıldı. Yürüyüş başlamadan önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Ulus’ta gecenin anlam önemi ifade eden bir konuşmayla vatandaşlara hitap etti. Dış basının da yürüyüşe yoğun ilgi gösterdi. TBMM önünde toplanan kalabalığın üzerinde güvenlik nedeniyle tur atan polis helikopterleri vatandaşı tedirgin etmemek için ışıkları kapalı uçtu. Ankara Valiliği’nce, Ulus’taki Birinci Meclis’ten TBMM’deki tören alanına kadar süren Milli Birlik Yürüyüşü’ne 400 bin kişinin katıldığı belirtildi.


7’den 70’e
herkes oradaydı

Salalarla başlayan demokrasi nöbetleri, 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı, Külliye ve ilçelerde gün boyu devam etti. Korteje katılan şehit yakınları ve gaziler, yürüyüş boyunca şehitlerin fotoğraflarının olduğu dövizleri taşıdı. 7’den 70’e herkesin katıldığı yürüyüşe, vatandaşların yanı sıra sivil toplum kuruluşları kuruluşlarının kortejleri de eşlik etti.


  • TBMM’de drone kazası
  • TBMM’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yaptığı sırada kalabalığın üzerine video çekimi yapmak için kullanılan bir insansız hava aracı (Drone) düştü. Olayda 6 kişi hafif şekilde yaralandı. Yaralılara TBMM önünde hazır bekletilen sağlık ekipleri yaralılara müdahalede bulundu. 2 kişi ambulansla tedavi edilmek üzere Hacettepe Hastanesine götürülürken, 4 kişi de ayakta tedavi edildi.

Sabaha kadar ERDOĞAN’I beklediler

* İstanbul'daki Şehitler Makamı'nın açılışından sonra Ankara'ya gelen Erdoğan'ı vatandaşlar sabaha kadar bekledi.

* Külliyenin bahçesinde demokrasi nöbeti tutan vatandaşlar için oturma alanı yapıldı. Vatandaşlar Türk bayraklarıyla Külliye’nin bahçesine alındı.

* Bir çok vatandaş, külliye önünde çadır kurarak sabahlamayı tercih etti.

* Vatandaşlar, 15 Temmuz Şehitler Abidesi ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

* Yorgun düşen çocukların ay yıldızlı bayrağa sarılı çimenlerde uyuduğu görüldü.

* Gaziler ve yaşlılar da külliyedeki demokrasi nöbetine yoğun ilgi gösterdi.

* Şehit yakınları ile gaziler ayrılan kendilerine özel bölümde Erdoğan’ı dinledi.

* Başbakan Binali Yıldırım şehit aileleri ve gaziler ile yakından ilgilendi.

* Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile alanda saatlerdir bekleyenleri selamladı.

* Saat 05:40’da kürsüye çıkan Erdoğan’ın konuşması ara ara idam sloganlarıyla kesildi.

Cumhurbaşkanı telefonda

15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı nedeniyle, bazı GSM operatörler kullanıcılarını konuşma öncesi beklemeye alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz ile ilgili ses kaydını dinletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, “Cumhurbaşkanınız olarak 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nüzü tebrik ediyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sıhhat ve afiyet diliyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın bu sürprizi, sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girdi.


#Recep Tayyip Erdoğan
#15 Temmuz
#Demokrasi Nöbeti
7 yıl önce