|

E- tebligatla 18,7 milyon TL cepte kaldı

Adalet Bakanlığı’nca 1 Ocak’tan itibaren zorunlu hale getirilen e-tebligat uygulaması ile 1 milyon 977 bin adli tebligat elektronik ortamda gönderildi. Bu sayede 18 milyon 700 bin lira devletin ve vatandaşın cebinde kalırken yargı süreci de hızlandı.

Osman Özgan
04:00 - 21/03/2019 Perşembe
Güncelleme: 03:56 - 21/03/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Adalet Bakanlığı’nca kapsamı genişletilen ve 1 Ocak itibariyle zorunlu hale getirilen e-tebligat uygulamasıyla binlerce lira tasarruf sağlandı. Elektronik tebligat 2013 yılında uygulanmaya başlandı. O dönem sadece anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan elektronik tebligatın kapsamı Adalet Bakanlığı’nca genişletildi.

1 OCAK’TA GEÇİLDİ

1 Ocak itibariyle de uygulamaya geçen düzenlemeyle tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, köyler, şirketler, kooperatifler, dernekler, vakıflar, sendikalar, meslek birlikleri, kamu iktisadi teşebbüsleri, sermayesinin çoğunluğu kamuya ait şirketler, avukatlar, noterler, arabulucular, bilirkişiler ve kurumların hukuk müşavirleri hakkındaki tebligatlar da artık zorunlu olarak elektronik ortamda yapılıyor. Bunların dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere de talepleri halinde elektronik tebligat adresi verilebiliyor.

ANINDA TEBLİGAT

E-tebligat uygulamasının kapsamının genişletilmesinin ardından daha önce yaşanan “tebligatın ulaşmaması, tebligattan haberdar olunmaması” gibi sorunlar çözüme kavuşurken, diğer klasik tebliğ yöntemlerinde yapılan hatalar da asgari düzeye indirildi. Ayrıca adli tebligat süreleri kısaldı ve yargı süreci hızlandı. Postada yolda geçen süreler geçmişte kalırken, tebligatlar artık online ortamda dakikasında vatandaşlara ulaştırılıyor.

TASARRUF SAĞLANDI

Düzenleme sayesinde tebligat maliyetleri de ciddi oranda azaldı, devletin ve yerine göre vatandaştan karşılanan adli tebligat giderlerinde önemli oranda tasarruf sağlandı. Bakanlık verilerine göre, 1 Ocak’tan bu yana 1 milyon 977 bin adli tebligat elektronik ortamda tebliğ edildi. Bu kullanım sayısının daha artacağı belirtilirken, e-tebligat sayesinde 18 milyon 700 bin lira cepte kaldı. Öte yandan, avukatların yarısının sisteme entegre olduğu bildirildi. Tamamının aktivasyon sağladığında ise tebligat giderlerindeki tasarrufun artacağı ve davaların hedeflenen sürelerde sonuçlanacağı belirtiliyor.

#E-tebligat
#Adalet Bakanlığı
5 yıl önce