|

Ege Denizi'nde 3.5 metreyi aşan kayma

Ardarda depremlerin meydana geldiği Ege Denizi’nde yapılan incelemelerde çarpıcı sonuçlar çıktı. Fay üzerinde 10 kilometre derinliğinde 3.5 metreyi aşan kaymalar hesaplandı. Bununla birlikte, geçtiğimiz günlerde şiddeti 6.5 olarak ölçülen depremin ‘sürpriz’ olmadığı kaydedildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:55 - 26/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Ege Denizi'nde 3.5 metreyi aşan kayma
​Ege Denizi'nde 3.5 metreyi aşan kayma

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AYM), 21 Temmuz’da Bodrum açıklarında meydana gelen depremi inceledi. Merkezden yapılan açıklamada, bu bölgede geçmişte yıkıcı depremlerin olduğu, dolayısıyla yaşanan depremin sürpriz olmadığı belirtildi. Açıklamada, depremin büyüklüğüne rağmen maddi hasarın göreceli düşük olmasında, Bodrum

ilçesinin kaya zemin üzerinde kurulu olmasının büyük rolü olduğu değerlendirildiği ifade edildi.

YAŞAMIN DOĞAL AKIŞI

Depremlerin, Türkiye’nin Ege Denizi sahillerindeki körfez ve koyların denize doğru uzanan faylardaki hareketler sonucu oluştuğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Arkeolojik kalıntılarda ve tarihi kayıtlarda yıkıcı depremlerin izleri sıkça görülebilir. Dolayısıyla birkaç gün önce oluşan 6.5 büyüklüğündeki yıkıcı deprem bir sürpriz değildir ve bölgede yaşamın olağan akışı içinde değerlendirilmesi gereken bir doğal olaydır.” Açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

GEÇMİŞTE TSUNAMİ OLDU

“Deprem sonrasındaki tsunami, küçük ölçekli olmasına rağmen hasara yol açmıştır. Bodrum civarında geçmişte de tsunami gözlenmiştir. Girit depremi tsunamisinin İzmir ile Gökova Körfezi arasında Ege kıyılarını da vurmuştur. 9 Temmuz 1956’daki Amorgos depremi tsunamisi Bodrum’a 1 metre yükseklikle vurmuştur. 2017 Gökova Körfezi depremi sismik dalgalarının merkezimizce yapılan modellemesinden fay üzerinde 10 kilometre derinliğinde 3.5 metreyi aşan kaymalar hesaplanmıştır”

#Ege Denizi
#Deprem
#Türkiye
7 yıl önce