|

Elektronik sınav geliyor

ÖSYM'yi 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi' yapacak olan kanun teklifinin detayları belli oldu. Komisyonda kabul edilen taslak, sınavların elektronik ortamda da yapılabilmesine olanak tanıyor

Ankara
00:00 - 11/02/2011 Cuma
Güncelleme: 23:10 - 10/02/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Elektronik sınav geliyor
Elektronik sınav geliyor

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edilen ÖSYM'ye ilişkin kanun teklifi, kurumda ve sınavlarda birçok değişikliğin olacağını öngörüyor. ÖSYM'nin adını 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı' olarak değiştirecek olan kanun teklifi yasalaştığı zaman ÖSYM özel bütçeli bir kuruluş haline gelecek. Başkanlık, başta yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim görecek adayların puan sıralamasına göre tespiti veya yerleştirilmesi ile yükseköğretim kurumlarında atama veya yükselmelerde esas alınan sınavlar olmak üzere, her türlü bilim, yetenek veya yabancı dil sınavları ile gerektiğinde yerleştirme işlemlerini de yapacak. Görevini bağımsız olarak yerine getirecek olan kuruma, hiçbir organ, makam, merci veya kişi talimat veremeyecek.

TEKNOLOJİ KAĞIDI YENECEK

Yasa taslağına göre, sınavlar, basılı veya elektronik ortamda ve adaylara soruların aynı anda sorulduğu eş zamanlı olarak yapılabilecek. Sınavlar ayrıca, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru havuzundan, her bir adaya aynı ya da farklı zamanlarda, farklı soruların adayın verdiği cevaplara göre de değişebilen biçimde sorulmasına izin verecek şekilde, elektronik ortamda da gerçekleştirilebilecek.

SORULAR SÜPER GİZLİ

Sınav soruları ile bunları hazırlamakla görevlendirilen kişilerin kimlikleri gizli tutulacak. Soru havuzundaki sorular, hiçbir koşul altında kısmen ya da tamamen üçüncü şahıslara verilemeyecek. Adli kovuşturmalarda soru havuzuna erişim için ise Bakanlar Kurulu'nun izni gerekecek. Sorular ve cevapları, yapılan sınav sona erdikten sonra Yönetim Kurulu kararıyla açıklanabilecek.



13 yıl önce