|

Elon Musk Mars’ı ıskaladı

Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in Mars’a gönderdiği roketin, gezegenin yörüngesini ıskaladığı açıklandı. İçinde Tesla üretimi elektrikli spor bir arabanın da bulunduğu roket, planlanan hedefinin çok daha ötesinde bir yere doğru yolculuk yapıyor. 45 yıl önce aya giden ilk insanlı uçuştan bu yana ikincisi gerçekleşen olayı milyonlar izlemişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:37 - 8/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Roket, planlanan hedefinin çok daha ötesinde bir yere doğru yolculuk yapıyor.
Roket, planlanan hedefinin çok daha ötesinde bir yere doğru yolculuk yapıyor.

Tesla'nın üst düzey yöneticisi milyarder girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX' in ürettiği Falcon Heavy roketi Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Yaklaşık yüz bin kişi SpaceX’e ait dünyanın en güçlü roketinin fırlatılma anını izlemek için bölgeye akın ederken, milyonlarca kişi roketin yükselişini canlı yayından izaledi. Fırlatılan roketlerin canlı yayını YouTube tarihinin en fazla izlenen canlı yayınlarından biri oldu. Anlık 2.3 milyon kişinin izlediği canlı yayın dünya tarihine geçen olaylar arasında yer aldı.

BİR ROKET ATLANTİK'E ÇAKILDI

Falcon Heavy uzayda belirsiz bir rotada yol alırken, fırlatıldıktan kısa bir süre sonra kapsülden ayrılan iki roket Dünya’ya döndü, üçüncüsü ise Atlantik Okyanusu açıklarındaki platforma inerken denize çakıldı. Dünyaya dönebilen 2 roket yeniden kullanılabilecek. Falcon Heavy roketi, 3 ayrı roket modülüyle özel bir şirket tarafından uzaya fırlatılan en güçlü roket olma özelliğini taşıyor.

  • Mars’ı ıskaladı
  • Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in Mars’a gönderdiği roketin, gezegenin yörüngesini ıskaladığı açıklandı. İçinde Tesla üretimi elektrikli spor bir arabanın da bulunduğu roket, planlanan hedefinin çok daha ötesinde bir yere doğru yolculuk yapıyor.

Uzaya giden ilk otomobil

Elon Musk’ın roketin içerisine koyduğu Tesla Roadster aracı, uzaya giden ilk otomobil unvanını elde etti. Kırmızı Roadster’in sürücü koltuğuna da astronot kıyafeti giyen cansız bir manken oturtuldu. Kapsülün güneş yörüngesinde yüzlerce, hatta milyonlarca yıl dönmesi bekleniyor.


SpaceX, Falcon Heavy roketinin tamamen dolu bir Boeing 737 yolcu uçağını yörüngeye taşıyacak kadar güçlü olduğunu ifade ediyor. 70 metre uzunluğundaki Falcon Heavy dünyanın alçak yörüngesine 64 tonluk yük yerleştirebiliyor. Bu, uzaya beş çift katlı otobüs götürmekle aynı. Falcon Heavy projesi ilk kez 2011’de ilan edilmiş, ilk uçuş 2013 için planlanmıştı.


Türkiye saati ile 23:45 fırlatılan Falcon Heavy’nin uzaya gönderilmesini binlerce kişi Florida kıyılarından izledi.

#Mars
#Elon Musk
#Space X
6 yıl önce