|

Emniyet'ten imaj genelgesi

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz imzasıyla 81 ilin müdürlüklerine gönderilen genelge ile polise 'itibar ve imaj' uyarısı yapıldı. Genelgeye göre, teşkilatın pozitif algısına zarar verene müsamaha gösterilmeyecek. Profesyonellikten uzak davranış sergileyenlere anında soruşturma açılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 03:43 - 21/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye'de paralel yapıya karşı olan herkese kumpas kuran Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup polisler, terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlara gölge düşürmeye uğraştı. Özellikle terör ve toplumsal olayların yoğunlukta bulunduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde yapılan provokatif eylemler teşkilatın imajını zedeledi. Terörle mücadele yürütülen başarılı operasyonları sekteye uğratmayı amaçlayan “Ceset sürükleme, canlı bombaların ceset görüntüsünü paylaşma, zırhlı araçtan küfür etme, ırkçı sloganlar atma” gibi eylemler nedeniyle Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz imzasıyla 81 İl Emniyet Müdürlüğü'ne genelge gönderildi.



MÜSAMAHA GÖSTERİLMEYECEK


Bu provokatif eylemler ile bunların görüntülenip servis edilmesinin hukuksuz olduğuna dikkat çekilen genelgede, profesyonellikten uzak davranışlar sergileyenler hakkında sorumlu amirlerin derhal soruşturma başlatması talimatı verildi. Genelgede teşkilatın pozitif algısına zarar veren hal ve hareketlere karşı müsamaha gösterilmeyeceğine vurgu yapıldı. “Profesyonellikten uzak davranışlar, çok büyük özveri ve gayretlerle tesis edilen güven ve itibarımıza zarar vermektedir” denilen genelgede, hukuka aykırı ve insan haklarını ihlal edici veya bu şekilde anlaşılabilecek her türlü hal ve hareketlerden özenle kaçınılması gerektiği belirtildi.



FOTOĞRAF ÇEKMEK YASAK


Genelgede, teşkilatın hukuka ve insan haklarına gösterdiği azami dikkat ve özene halel getirebilecek fiillerin vukuu bulması halinde ise sorumlular hakkında gerekli idari ve adli işlemlerin başlatılmasında tereddüt edilmemesi gerektiği kaydedildi. Bir olayla ilgili görüntüleme ve fotoğraflama çalışmalarının sadece il emniyet müdürlüklerinde kurulu Olay Yeri İnceleme Birimlerinde görevli personeller tarafından yerine getirilebileceğine dikkat çekilen genelgede, “Olayla ilgili ses kaydı yapılmasının veya fotoğraf ve görüntü alınması planlı operasyonlarda sorumlu amirin, münferit veya ani gelişen olaylarda ise olayla karşılaşan ekip amirinin denetim ve sorumluluğunda gerçekleştirilmelidir” denildi.



Hapis cezası yolda


Genelgede, “Polisin adli veya idari görevleri sırasında karşılaştığı olaylarda adli ve idari bir talimat alınmaksızın ses kaydı yapılmasının, fotoğraf ve görüntü alınmasının ve bu şekilde bireysel kayıtların paylaşılmasının, kullanım amacı ne olursa olsun adli açıdan 5237 sayılı TCK'nın 132, 133, 134, 135, 136 ve 286'ınca maddelerinde sayılı suçları, idari açıdan ise Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 8. maddesinde yer alan suçlardan yargılanacaktır. Teşkilatın pozitif algısına zarar veren hal ve hareketlere karşı müsamaha gösterilmeyecek” ifadeleri yer aldı. Genelge kapsamında polisler, “3 yıl hapsi gerektiren haberleşmenin gizliliğini ihlal, 5 yıl hapis öngören kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, 3 yıla kadar hapis verilebilen özel hayatın gizliliğini ihlal, 3 yıl hapis öngören kişisel veriler kaydetmek, 4 yıl hapis gerektiren verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve 6 ay hapis gerektiren ses ve görüntüleri kayda almak” suçlarından yargılanabilecek.



#Fetullahçı Terör Örgütü
#Celalettin Lekesiz
#itibar ve imaj
8 yıl önce