|

En kötü senaryo: 600 bin göçmen

Bakanlar Kurulu dün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Çankaya Köşkü'ndeki toplantıda başta terörle mücadele olmak ve Suriye'de yaşanan gelişmeler başta olmak üzere bir dizi konu ele alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 03:05 - 9/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ardından soruları cevapladı. Toplantıda Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın hükümet üyelerini bilgilendirdiğini belirten Kurtulmuş, “Bütün gelişmeler detaylarıyla ele alınmış oldu. Halep'te yaşanan gelişmeler de Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Yaklaşık 200 bin kişinin Türkiye'ye göç ettiğini görüyoruz. Ayrıca Azez, Cerablus arasındaki bölgede 960 binlik nüfus var. Bu nüfus her an göç dalgası oluşturmaya ciddi şekilde muhatap olan kitledir” ifadelerini kullandı.



TEYAKKUZ HALİNDEYİZ


Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buradaki askeri gelişmeler, sivil vatandaşların hareketliliğini ve buradaki askeri gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye teyakkuz içerisinde, bu gelişmeleri yakınen değerlendiriyor. Buradan Türkiye'nin ulusal güvenliği başta olmak üzere Türkiye'nin sınırları ve egemenliğinin korunması olmak üzere mülteciler de dahil bütün konularla yakından ilgilenmek üzere bu konuda Türkiye ciddi hassasiyet gösteriyor. Yakın dönemde bu bölgelerde olabilecek en kötü senaryo da, 600 bine yakın yeni bir mülteci dalgasının Türkiye sınırlarına gelmesinin muhtemel olduğu bilinmektedir. Öncelikli hedefimiz, bu göç dalgalarını Türkiye sınırının dışında ağırlamak”



İHYA VE İNŞA SÜRECİ BAŞLAYACAK


Bakanlar Kurulunda, terörle mücadele sonrası ortaya çıkan sürecin iyileştirilmesi ve rehabilite edilmesine yönelik eylem planının da ele alındığını aktaran şunları söyledi: Bu süreç bir ihya ve inşa süreci olacak. Bu iki kelimenin altını çizmek isterim. İhyadan kasıt; insanların bu süreçte gönüllerinin, ruhlarının ihya edilmesidir. Bu inşa sürecinden kastımız, sadece şehirlerin alt yapılarının, fiziki mekanlarının iyileştirilmesi değildir, tabii ki bunları yapacağız, bunlar en güzel şekilde yapılacak. Ama şehirlerin de kendi ruhlarıyla yeniden inşa edilmesi, yeniden güzel şekilde ayağa kaldırılması hükümetimizin eylem planının öncelikli hedeflerinden birisidir.” Bundan sonraki süreçte de hangi bakanlığın hangi adımı atacağı, hangi süreçte ne işler yapılacağının belli olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Zaman zaman Ankara'da bakanlıklar arasında koordinasyon çalışmalarını yaparak konuyu sürekli takip edeceğiz” açıklamasında bulundu.


#Bakanlar Kurulu
#Çankaya Köşkü
#Ahmet Davutoğlu
#MÜLTEİLER
#NUMAN KURTULMUŞ
8 yıl önce