|

ABD'nin CAATSA yaptırımları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan net mesaj: NATO ortağına saygısızlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile birlikte Karabağ zaferini kutladığı Bakü ziyareti dönüşünde beraberindeki gazetecilerin sorularını cevapladı. ABD CAATSA yaptırımları hakkında da konuşan Erdoğan, "Türkiye gibi bir NATO ülkesine sahibiz” denilirken, şu anda Amerika’nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye’yi karşı karşıya getirmesi, bir defa NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır. Ben olaya böyle bakıyorum" dedi.

12:15 - 11/12/2020 Cuma
Güncelleme: 12:54 - 11/12/2020 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv / ABD’nin yeni başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan
Fotoğraf: Arşiv / ABD’nin yeni başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karabağ zaferi sonrası yurda dönerken uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını cevapladı.

ABD CAATSA yaptırımlarını uygulamayı planlıyor, Avrupa Birliği de yaptırımları ele alıyor. Bu tehdit dilinin altında yatan nedir?" sorusu üzerine Erdoğan şu cevabı verdi:

Ortağına yapılan bir saygısızlık

"Türkiye bir NATO ülkesidir. Amerika da bir NATO ülkesidir. Kaldı ki NATO’nun ilk 5’i içerisinde Türkiye önemli bir ülkedir. Yani sıradan bir ülke değildir. Gerek Sayın Trump döneminde gerek Sayın Obama döneminde her zaman iftiharla “Türkiye gibi bir NATO ülkesine sahibiz” denilirken, şu anda Amerika’nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye’yi karşı karşıya getirmesi, bir defa NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır. Ben olaya böyle bakıyorum.

Ne oldu da yaptırıma gidiliyor?

Şu anda Trump bu işi bırakmadan bu hangi konuma varır onu bilemiyorum ama ben 4 yıllık Trump döneminde Amerika ile herhangi bir sıkıntılı iletişim kurmadım. Tam aksine çok daha olumlu adımlar attım birçok konuda.
Öbür tarafta Sayın Obama’nın -ki bir Demokrat- 8 yıllık döneminde de ben onunla çalıştım. “Benim dünyadaki ilk 5 dostum arasında en önemlilerinden bir tanesi Erdoğan’dır” dediği kişiyim. Şu anda Demokratlar iş başına geliyor.
#Erdoğan
#Biden
#Yaptırım
3 yıl önce