|

Ermeni uçağına rutin kontrol

Ermenistan'dan Halep'e insani yardım malzemesi götüren sivil kargo uçağı Erzurum Havalimanı'nda aramadan geçirildi. Başbakan Yardımcısı Arınç, 'Uçakta insani yardım var, yoluna devam etmesine izin verildi' dedi. Ermenistan uçağına kontrollü geçiş izni verildiği önceden bilinmesine rağmen, Suriye uçağının indirilmesinden sonra meydana gelmesi heyecana neden oldu

Aynur Ekiz
00:00 - 16/10/2012 Salı
Güncelleme: 00:41 - 16/10/2012 Salı
Yeni Şafak
Ermeni uçağına rutin kontrol
Ermeni uçağına rutin kontrol

Ermenistan'dan Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi götüren Antonov-12 tipi sivil kargo uçağının Erzurum Havalimanı'na indirilerek arama yapılması heyecana neden oldu.

Halep'e insanı yardım malzemesi götüren kargo uçağının pilotu, Türkiye'den geçiş izni istedi. Türkiye ilk aşamada uçuşa izin verdi. Ancak uçakta arama yapılacağını da önceden Ermenistan makamlarına bildirdi ve uçağa kontrollü geçiş izni verildi. Bunun üzerine Türk hava sahasına giren Ermenistan uçağı, daha önceden yapılan bildirim gereği dün saat 11.15 sıralarında Erzurum Havalimanı'na indirildi. Ardından VIP binası önüne çekilen kargo uçağında arama yapıldı. Aramalarda uçakta sakıncalı herhangi bir malzemeye rastlanmadı. Geçtiğimiz hafta Moskova-Şam seferini yapan bir Suriye yolcu uçağı da sivil olmayan kargo taşıdığı gerekçesiyle Türk F-16'ları tarafından Esenboğa Havalimanı'na indirilmişti. Bu olayın üzerinden kısa bir süre geçmesinden sonra Ermenistan uçağının indirilmesi ise heyecana neden oldu.

RUTİN UYGULAMA

Ermenistan'dan Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi taşıyan ve geçiş izni istemesinin üzerine Erzurum'a teknik iniş yapan Air Armenia Havayolu'na ait uçağın, uçuş kuralları uyarınca Türk sivil havacılık makamlarına başvurduğu, söz konusu uygulamanın havacılıkta rutin sayılan bir uygulama olduğu bildirildi. Havayolu şirketinin yardım maddesi taşıma talebiyle 10 Ekim'de başvurduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı'nca da incelenen talebe, Erzurum'a teknik iniş yapması şartıyla, olumlu yanıt verildiği ve dün 11.15'te Erzurum'a indiği, havacılıkta rutin sayılan bir uygulama olduğu açıklandı.

TEKNİK İNİŞ YAPTI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da 'Pilot Erzurum Havalimanı'na iniş talebinde bulunmuş ve bu talebi de uygun görülmüştür' dedi. Bakan Yıldırım, 'Ermenistan'dan kalkan bir uçak Erzurum'a teknik iniş yapmıştır. Teknik iniş ne demek; pilotun kendi rızasıyla, arzusuyla iniş talebinde bulunması. Olay budur. Teknik inişte ne olursa olsun, can ve mal emniyet söz konusu olduğu için her türlü uçağa her ülke izin vermek zorundadır. Bu iniş de öyle bir iniştir. Onun dışında başka bir şey yok' dedi.

Bakan Yıldırım'ın bu açıklamasına karşın, Dışişleri Bakanlığı Ermenistan uçağının Erzurum'a Türkiye tarafından indirildiğini açıkladı.

UÇAK HALEP'E GİTTİ

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tigran Balayan, 'Suriye'ye insani malzeme taşıyan uçak Türkiye'ye önceden planlanmış bir iniş yaptı. İniş daha önce Türk tarafıyla yapılan anlaşma çerçevesinde oldu' diye konuştu. Ermenistan uçağının sahibi şirketten yapılan açıklamada da uçağın inişinin sebebinin 'rutin kontrol' olduğu belirtilerek, Türkiye 'şov yapmakla' suçlandı. Air Armenia Direktörü Arsen Avetisyan, uçağın daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda rutin kontrol için indirildiğini belirtti.

Yapılan aramalardan sonra bin 400 yardım paketi uçağın kargosuna geri yüklendi. Uçuş izinlerinin ardından uçak Erzurum Havalimanı'ndan kalkış yaptı.

Demek ki biz bu konuda ciddiyiz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Ermenistan Havayolları'na ait uçağın Halep'e giderken Erzurum'a inişe zorlandığını biliyoruz. Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti; 'Biz insani yardım amacıyla Halep'e gidiyoruz.' Uçak indirildi, incelendi. Bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsaade edildi. Demek ki biz bu konuda çok ciddiyiz' diye konuştu.

İnsani yardıma engel olmayız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise uçaktaki ilk aramanın sona erdiğini ve ikinci bir aramanın başladığını belirtti. Davutoğlu, 'Uçuş planı çerçevesinde iniş yapılmış ve inceleme yapılmıştır. İkinci incelemeden sonra uçak yoluna devam edecek. Türkiye bundan sonra da Suriye'ye gönderilecek insani yardımlara hiçbir engel çıkarmayacaktır. Fakat içeriği belli olmayan kargolarda da aynı tutumu sergileyecektir' dedi.


12 yıl önce