|

Esenler akıllanacak

Kentsel dönüşümde ilk adımın atıldığı İstanbul Esenler’de şimdi de ülkenin ilk akıllı şehir ve mobilite uygulama test merkaezi hayata geçirilecek. 5 yıl sürecek yatırımın imzaları bugün atılacak.

Haber Merkezi
04:00 - 14/03/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:07 - 14/03/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Mustafa Varank
Mustafa Varank

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Esenler Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile İstanbul Esenler’de yeni bir ilke imza atılacak. Kentsel dönüşümde ilk adımın atıldığı İstanbul Esenler’de şimdi de ülkenin ilk akıllı şehir ve mobilite uygulama test merkezi hayata geçirilecek. Konu ile ilgili müjdeyi dün İstanbul’da başlayan Uluslararası Dünya Akıllı Şehirler Kongresi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank verdi. Bakan Varank, “Yarın çok güzel bir iş birliğine imza atacağız. Esenler Belediyesine devredilen 8,7 milyon metrekare alanla birlikte sıfırdan yeni bir yaşam alanı oluşturuyoruz” dedi.

DEV PROJE 5 YILDA TAMAM

Esenler’de insanların hayatını kolaylaştıracak ve refahını artıracak birçok teknolojik yeniliğe imza atacaklarını belirten Varank, yatırımın da 5 yılda tamamlanacağını söyledi. Bakan Varank, medeniyetin güzelliklerinin yansıtıldığı, insan odaklı, üretken ve yenilikçi bir bilişim şehrine kavuşmayı hedeflediklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Akıllı kavşaklar, akıllı aydınlatmalar, akıllı sulama sistemleri ve akıllı atık yönetimi gibi uygulamalar kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayacak. Doğayı yormayan, çevreci yaşam olacak. Sensörlerle donatılmış altyapı ve üst yapı sistemleri, arıza ve aksaklıkları anlık bildirecek, hizmetleri kesintisiz ve verimli bir şekilde sağlayacak.”

  • AVRUPALI TEST İÇİN GELECEK
  • Bakan Varank, “Avrupa’da elektrikli ve otonom araçların en son uygulamalarının gerçek ortamında denenebileceği bir şehri burada inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. Bakan Varank, bütün bu teknolojik uygulamaların, yurt içinde üretilmesi için bakanlığın üstün bir gayret gösterdiğine de dikkat çekti. TÜBİTAK da şimdiye kadar akıllı şehirler alanında 103 milyon liralık bütçeye sahip sanal gerçeklik, coğrafi bilgi sistemleri ve nesnelerin interneti gibi 20 farklı projeyi destekledi. Varank, geçen hafta Teknofest yarışma başvurularının açıklandığını, şimdiye kadar 6 bin 774 takımın Teknofest’e başvurduğunu, bir önceki seneye göre yüzde 60’lık bir artış olduğunu da vurguladı.

#Esenler
#Mustafa Varank
5 yıl önce