|

Esenler'den dünyaya barış ekmeği

Esenler Belediyesi'nin düzenlediği 9. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde 9 ülkeden yetenekli çocuklar pişirdikleri Barış Ekmeği'ni dünya liderlerine gönderdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:50 - 22/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Programda Barış Korosu barış şarkıları söyledi ve Barış Filmi ile barış çağrısı yapıldı.
Programda Barış Korosu barış şarkıları söyledi ve Barış Filmi ile barış çağrısı yapıldı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda 9. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'ne ev sahipliği yapan Esenler Belediyesi, “Dünyanın Yetenekli Çocuklarıyla Barış Ekmeğini Esenler’de Pişiriyoruz” sloganıyla Gürcistan, Hırvatistan, Kolombiya, Ukrayna, Moğolistan, Somali, Filistin, Özbekistan ve Türkiye'den 65 çocuğu bir araya getirdi. Dörtyol Meydanı’nda gerçekleşen festivalde “Dünyanın Yetenekli Çocukları”, “Barış Ekmeği” ile tüm dünyaya bir kez daha barış ve kardeşlik mesajları verdiler.

Çocukların festival kapsamında katıldığı etkinlerin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle başlayan programda Barış Korosu barış şarkıları söyledi ve Barış Filmi ile barış çağrısı yapıldı.

BARIŞ EKMEĞİ LİDERLERE VİCDAN OLSUN

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, barış ekmeklerinin ve mektuplarının dünya liderlerine vicdan olacağını umut ettiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“9 yıl önce de dünyada çocuklar kan ve gözyaşı döküyordu. O gün 23 Nisan aracılığıyla insanlıkta bir farkındalık oluşturabilmek için çocuk, ekmek ve barış kavramlarına dikkat çekmek istedik. Küresel emperyalistlere bu üç kavramla seslensek ve çocukların masum duygularıyla, ekmeğin kutsallığıyla, barışın hedefiyle Esenler’deki dünya çocukları bir mektup yazsınlar ve barış ekmeğinin parçasını bu liderlere göndersinler istedik. Çocukların yazdıkları barış mektuplarını ve pişirdikleri barış ekmeklerini eline alan dünya liderleri inanıyorum ki; çocukların masum duygularını dikkate alarak o emperyalist duygularını bir kenara bırakacaktır. Dünyanın barış ve huzur adası olması ve masum çocukların insanca yaşayacağı bir dünya için adım atarlar diye ümit ediyorum. Biz Barış Ekmeği Festivali ile dokuz yıldır bu yolu yürüyoruz. Dünyada barış ve huzur gelene kadar da yürüyeceğiz.”


‘EKMEK FİİLİ OLARAK DÜNYAYA GİDİYOR’

TİKA Başkanı Serdar Çam ise “Barış Ekmeği Festivali ile Esenler Belediyesi, ‘Dünya beşten büyüktür’ mesajı veriyor ve mazlumun sesini duyurmaya çalışıyor. Bu yapılan ekmek de temsili değil fiili ve kavli olarak dünyaya gidiyor. Çocuk ve egemenlik konusu çok önemli. Barış ekmeği de Anadolu mayasının burada pişmesiyle egemenliğin ne kadar büyük nimet olduğu ortaya koyuluyor” diye konuştu.

‘DÜNYANIN MERHAMETİNE VESİLE OLSUN’

Çam’ın ardından Esenler halkına seslenen AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ise Esenler'de pişen barış ekmeğinin dünya barışı ve huzuru için bir vesile olduğunu belirterek, “İnşallah bu mayayla yoğrulan barış ekmeği tüm dünyada merhametin hakim olduğu büyük merhamet ortamına vesile olur” ifadelerini kullandı.


MEKTUPLU BARIŞ EKMEĞİ LİDERLERE GÖNDERİLDİ

Konuşmaların ardından protokol üyeleri çocuklarla birlikte Barış Ekmeği’nin hamurunu hazırladılar. Barış için direnen 9 ülkenin unları, Türkiye'nin sevgi ve kardeşlik mayasıyla karıldı. Yoğrulan hamur ‘Bismillah’ denilerek fırına verildi. 9 ülkeden getirilen un ve sularla hazırlanan Barış Ekmeği, Başkan Göksu ve diğer protokol üyelerince fırından çıkarıldı ve ilk olarak çocuklara ikram edildi. Pişirilen barış ekmekleri, daha sonra barış mektubu ile birlikte dünya barışına katkı sunması için dünya liderlerine gönderildi.

Çocuklardan dünya barışına duvar resimli çağrı

Festivalde Barış Duvarı'nın da açılışı yapıldı. Birbirinden yetenekli çocukların hep birlikte yaptıkları dünya barışına çağrı yapan resmin yer aldığı Barış Duvarı, dünya çocuklarının kardeşliğine katkı sağladı. Yetenekli çocuklar programın sonunda söyledikleri şarkılar ve yöresel danslarıyla yeteneklerini sergilediler.

Çocukların huzuru Dünya’nın huzuru

AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, çocukların huzurunun dünya barışı için önemine vurgu yaparak “Dünya’yı güzelleştiren çocuklarımızın varlığı, masumiyetleri ve gülüşü... Ülkemizde beş yıldır yaklaşık sekiz milyon mülteci çocuğumuzu ağırlıyoruz. Onların huzurlu olmasını amaçlıyoruz. İnşallah Barış Ekmeği Festivali dünya çocuklarının barış ve huzur içinde yaşamasına vesile olur” dedi.

Esenler’den barış haykırışı

Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin festivaldeki mesajı şu ifadelerle aktardı: “Barış Ekmeği Festivali ile çocuklarımız dünya liderlerine şu mesajı veriyorlar; “Stratejiler ve planlar yaparak dünyayı yönetiyorsunuz. Bu hesapların içinde savaştan başka alternatifler de var, barış var. Dünya çocukları olarak biz size Esenler Meydanı’ndan haykırıyoruz ki, barışı da önceliğinizin içine alın, biz barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz.”

#Barış Ekmeği
#​Esenler Belediyesi
#İstanbul
6 yıl önce