|

Eve girip dördüz doğurdu

Erzurum'un Oltu ilçesine bağlı Yusuf Ziyabey Mahallesi'nde Mevlüt Ay'a ait evin mutfağına giren tilki dördüz doğurdu. Oltu'da Mevlüt Ay isimli vatandaşın Bursa'ya gitmesiyle birlikte boş kalan evin damının tavan arasına giren tilki, tavan döşemesinin kırılmasıyla evin içerisine düştü. Tilki, evin mutfak kısmında dolabın altında yavruladı.

Yeni Şafak
11:03 - 15/04/2016 Cuma
Güncelleme: 12:38 - 15/04/2016 Cuma
IHA

Ev sahibinin şehir dışında olması nedeniyle evi sürekli kontrol eden ve ara sıra havalandıran Şehrinaz Ay, "Ev, kayınbiraderime ait. Kendisi şehir dışında, evde kimse yok. Biz ilgileniyoruz. İki gün önce evden sesler gelmeye başladı. Sabah eve gittiğimde tavandaki döşemenin kırıldığını gördüm. Sonra içeride bir tilki ve yavrularını gördüm. Hemen 110'u aradım. Görevliler geldi. Onlarda Milli Parklar görevlilerine haber verdiler. Sağ olsunlar onlarda gelip ilgilendiler" dedi.



Karşılaştığı durum karşısında bir hayli şaşırdığını aktaran Şehrinaz Ay, şehir dışındaki ev sahibini telefonla arayarak evde sürpriz misafirleri olduğunu da söyledi.




Doğal yaşam alanlarına bırakılacak

Milli Parklar görevlisi Orman Muhafaza Memuru Turgut Atmaca, kendilerine gelen ihbar üzerine tilki ve yavrularını teslim alarak doğal yaşam alanlarına bırakacaklarını açıkladı.



Daha sonra Erzurum Milli Parklar'dan gelen veteriner hekim önce anne tilkiyi battaniye yardımıyla yakalayıp kafese koydu, ardından yavruları da alarak 11 kilometre uzaklıkta bulunan doğal yaşam alanında terk edilmiş bir yuvaya yerleştirdi.



Erzurum Milli Parklar Yaban Hayatı Koruma Veterineri Veysel Doğan, "Aldığımız ihbar üzerine Oltu'ya geldik. Bir evin çatısından girip yavrulayan dişi birey, dört yavrusu var. Tilki ve yavruları orada sağlıklı büyüyemeyeceği için, çevreye zarar vereceği için tilkiyi ve yavrularını alıp kırsalda mağara içerisine doğru bıraktık. Zaten anne tilki adaptasyonda problem yaşamayacaktır. Yavruları için bir problem ya da tehlike görürse yavrularını alıp başka bir noktaya taşıyacaktır. Bu bizim için istenilen şey, sağlıklı olanı da budur" ifadesini kullandı.


Mağaraya bırakılan tilkinin mağara önüne bırakılan yiyecekleri yemeye başladığı gözlendi.

#Şehrinaz Ay
#Orman Muhafaza Memuru Turgut Atmaca
#Veysel Doğan
8 yıl önce