Evi olmayanlara devletten kolaylık müjdesi

Dünya
00:00, 04/11/2014, SalıG: Güncelleme: 16:21, 04/11/2014, Salı
Yeni Şafak
Evi olmayanlara devletten kolaylık müjdesi
Evi olmayanlara devletten kolaylık müjdesi

Ekonomi yönetimi vergi ve kredi politikasında, düşük gelirlilerin konut sahibi olmasını kolaylaştırmak için harekete geçiyor. Ayrıca tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınır kaldırılacak.

Buna göre, taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisnaları, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek. Ayrıca tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınır kaldırılacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in lüks tüketim mallarının kullanımına yönelik sınırlama tedbirleri alınacağına ilişkin açıklamalarının ardından, bu politika da 2015 Programı'na dahil oldu. Yoğun ithalatı yapılan ve lüks ürünler tespit edilerek, bunların tüketimini caydırıcı vergilendirme yapılacak. Hanelerin artan borçluluk oranlarının azaltılmasının yanı sıra düşük gelirlilerin TOKİ projeleri dışında konut edinmede yaşadıkları güçlükleri azaltmak için ekonomi yönetiminin yürüttüğü çalışmalarda sona yaklaşıldı.


Kredi kartına taksit ve tüketici kredisi taksitlerine getirilen sınırlama, borçluluk oranlarının azaltılmasına yönelik önlemlerin başında yer alıyor. Bu uygulamanın somut sonuçları alınmaya başlanırken, düşük gelir gruplarının konut sahibi olmalarını kolaylaştıracak mevzuat düzenlemelerinde de son aşamaya gelindiği öğrenildi. Konut sahipliği ve konutların el değiştirmesine yönelik ilk müdahale halen TBMM gündeminde bekleyen Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nda yer alıyor. Tasarının 49'uncu maddesi ile gelir vergisi değer artış kazançlarında istisnalar yeniden düzenleniyor.


Tek konutun satışında 5 yıllık sınır kalkıyor

Bu kapsamda tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınır kaldırılacak. Yani tek konutu bulunan bir aile, bunu 5 yıldan önce de satsa yine değer artış kazancından istisna olacak. Mevcut uygulamada konutu 5 yıl içinde elden çıkaran kişiler satın alma bedeliyle satış bedeli arasında elde ettiği kazançtan gelir vergisi ödüyor. Konuyla ilgili kaynaklar, tek konutun satışında yıl sınırlamasına tabi olmadan uygulanan muafiyetin, yeni bir konut alınması şartıyla sağlanabileceği yönünde de bir düzenleme yapılabileceğini bildiriyor.

Başlıklar :
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026