|

FETÖ yazdı Kılıçdaroğlu okudu

15 Temmuz darbe girişimi başarısız olunca FETÖ, “kontrollü darbe” senaryosunu yazdı. Örgütün, darbe girişimini Akıncı Üssü’nden yöneten Adil Öksüz’ün “MİT ajanı” olduğuna dair hazırladığı sahte belge, maille CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve bazı partililere gönderildi. 15 Temmuz’dan kısa bir süre sonra tavır değiştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “kontrollü darbe” söyleminin seslendiricisi oldu.

Osman Özgan
04:00 - 15/07/2020 Çarşamba
Güncelleme: 15:54 - 17/07/2020 Cuma
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

FETÖ’nün hain darbe girişimine karşı 7 Ağustos 2016’da ortaya konan ‘Yenikapı Ruhu’na ihanetinden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “darbe girişimi kurguydu” iddiasını gündeme taşıdı. 15 Temmuz darbe girişimine “tiyatro” hatta “kontrolü darbe” diyen Kıılçdaroğlu, Adil Öksüz’ün MİT ajanı olduğu iddiasını ilk gündeme getiren isim oldu.

FETÖ’NÜN DÜZMECE SENARYOSUNA SÖZCÜLÜK YAPTI

Ancak Kılıçdaroğlu’nun seslendiricisi olduğu “kontrollü darbe” senaryosu ile Adil Öksüz iddiasının, FETÖ’nün MİT mahrem yapılanması tarafından hazırlanan düzmece belgelere dayandığı ortaya çıktı. 15 Temmuz’dan sonraki söylemlerini bir anda değiştiren Kılıçdaroğlu’na, FETÖ, ABD’den bir mail gönderdi. “denizbayrak83@gmail.com” adresinden 4 Kasım 2016 tarihinde gönderilen mailde gönderenin MİT mensubu olduğu izlenimi verildi. Mailde, “15 Temmuz bir tiyatrodur. Darbe öncesinde işin medya planlaması MİT tarafından yapılmıştır. Adil Öksüz MİT elemanıdır” iddiaları yer aldı. Ayrıca “@denizbayrak” rumuzlu Twitter hesabı üzerinden de Öksüz adına hazırlanan sahte angaje formu dolaşıma sokuldu.

MAHREM İMAM İTİRAF ETTİ

Söz konusu FETÖ senaryosu, örgütün MİT mahrem imamlarından Salim Z.’nin itiraflarıyla deşifre oldu. Salim Z., firari Adil Öksüz ile ilgili sahte angaje formunu nasıl hazırladıklarını ve oluşturulmaya çalışan algıyı itiraflarında tek tek anlattı. Salim Z, Adil Öksüz hakkındaki sahte belgeyi isteyen mahrem imamın ise firari Bülent Bişer olduğu söyledi.

ÖKSÜZ’Ü MİT ELEMANI GÖSTERECEK ÇALIŞMA İSTEDİ

Salim Z. özetle şunları söyledi: “Benim bir üstüm Bülent Bişer 2016 sonbaharında Adil Öksüz’ü eleman (MİT elemanı) gösterecek şekilde bir çalışma istedi. Ben de kendisine ‘tamam ‘ dedim. Bana elemanlar için hazırlanan bir belge gönderdi. Bu belgenin paraf ve imza kısımları boştu. Benden bu kısımları usulüne uygun doldurmamı ve son halini kendisine göndermemi istedi. Ben de kendimde bulunan dokümanlardan paraf ve imza kısımlarını bu belgenin üzerine yapıştırarak elemanlar için hazırlanmış olan sahte angaje formunu Bülent Bişer’e gönderdim. Bülent Bişer’in bana gönderdiği belgenin A.G. isimli MİT personeli tarafından kendisine gönderildiğini, bu formun matbu bir form olmadığını, A.G.’nin tamamen kendisi tarafından oluşturulan basit bir form olduğunu daha sonra öğrendim. Oluşturulan bu formun kısa bir süre sonra Twitter aracılığıyla @denizbayrak hesabından yayınlandığını gördüm.”

Adil Öksüz ‘MİT elemanı’ demişti
  • Kılıçdaroğlu ise FETÖ’nün yazdığı senaryonun adeta sözcülüğünü yaptı. Kılıçdaroğlu, Adil Öksüz’ün MİT elemanı olduğu imasını şu sözlerle iddia etmişti: “Herkes kelepçelenirken onlara kelepçe vurulmadı. Neden? MİT yasasında bir değişiklik yapıldı 2014’te. Başbakanın emri ve talimatı olmadan hiçbir MİT görevlisi tutuklanamaz gözaltına alınamaz. Adil Öksüz neden tutuklanmadı neden gözaltına alınmadı?”
MİT yalanladı ama devam etti

Kılıçdaroğlu’nun söz konusu iddiaları MİT tarafından yalanlandı. MİT’in 2017 Nisan’da yaptığı açıklamada “Öksüz, Milli İstihbarat Teşkilatının terör örgütü içerisindeki kaynağı olmamıştır ve MİT’e çalışmamıştır” ifadesi yer aldı. Ancak buna rağmen Kılıçdaroğlu, Öksüz’ün “MİT elemanı” olduğuna yönelik söylemlerini sürdürdü. Son olarak 2019 Aralık’ta partisinin grup toplantısında, “15 Temmuz sonrası bir kişinin adını sürekli dile getirdik, Adil Öksüz… Herkesi buldular Adil Öksüz’ü bulamadılar. Adil Öksüz’ün iki cep telefonu var. Herkesin toplanıyor onun iki tane. GPS cihazı da var kendi yanında. Onu Adil Öksüz nereden buldu? Hangi kamu kurumu onu Öksüz’e verdi. Öksüz’ün ifadesi dahi alınmadı. Kayınpederini, kayınvalidesini her şeyini buldular. Öksüz’ü bir türlü bulamadılar” ifadelerini kullanmıştı. Daha sonra ise mahrem imam Salim Z.’nin itirafları ortaya çıkmıştı.

‘KONTROLLÜ DARBE’ PLANI

Salim Z., CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dilinden düşürmediği “kontrolü darbe”ye ilişkin de itiraflarda bulundu. Salim Z. “15 Temmuz darbe girişimi başarısız olunca algı operasyonlarına ağırlık vermemiz istendi. Tüm mahrem imamlara ‘kontrollü darbe’, ‘tiyatro’ gibi kavramları kullanarak, bu durumu destekleyecek materyaller toplamaları talimatı verildi. Örgütün üst yönetimi tüm mensuplarına bu yönde talimat verdi. Herkesin bu konuda sahte hesaplar üzerinde paylaşımlarda bulunması, bu konuların işlenmesi istendi” ifadelerini kullandı.

#15 Temmuz
#Darbe
4 yıl önce