|

FETÖ’ye sınır ötesi operasyon

MİT, Kosova’dan sonra Afrika ülkesi Gabon’da FETÖ’ye darbe vurdu. Örgütün Gabon’daki yöneticileri Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal yakalanıp özel uçakla Türkiye’ye getirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 08:15 - 11/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Osman Özpınar - Adnan Demirönal - İbrahim Akbaş
Osman Özpınar - Adnan Demirönal - İbrahim Akbaş

MİT, FETÖ'nün orta Afrika ülkesi Gabon'daki yapılanmasını başarılı bir operasyonla çökertti. FETÖ'nün Gabon yapılanması içindeki Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal, MİT'in operasyonuyla ele geçirildi. Gabon'un başkenti Librevil'den özel uçakla getirildikleri Türkiye'de adli makamlara teslim edilen elebaşların sorgusu sürüyor.

BİNLERCE DOLAR BULUNDU

FETÖ mensuplarının üzerinde örgütsel dokümanlar, 20 bin 800 ABD doları, 12 milyon Orta Afrika frangı (yaklaşık 91 bin 711 TL) ve muhtelif elektronik haberleşme cihazları bulundu. Özpınar hakkında Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği ve Seydişehir Sulh Ceza Hakimliği tarafından "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan arama ve yakalama kayıtları bulunuyor.

BYLOCK KULLANICISI

Gabon'un başkenti Librevil'deki "Uluslararası Türk Gabon Okulu" müdürü olarak görev yapan Özpınar, mayıs 2017 itibarıyla Kenya çapında faaliyet gösteren "Işık Akademileri" (Light Academy) adlı örgüt yapılarının eğitim koordinatörü ve genel direktörü pozisyonundaydı. Özpınar'ın FETÖ'nün ByLock haberleşme uygulamasını kullandığı da belirlendi.

ÖRGÜT OKULUNDA MÜDÜR

Elebaşlardan Demirönal hakkında da Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği mahkemesinin "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçlamasıyla aldığı tutuklama ve yakalama kaydı bulunuyor. Demirönal, FETÖ'nün Gabon yapılanmasına ait Işık Okulları'nda (eski adı Ecole Privée International Turco-Gabon) müdür olarak görev yapıyordu.

PARA TRANSFERİNİ YÖNETİYOR

Akbaş hakkında ise Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği ile Osmaniye 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan arama ve yakalama kaydı var. Bylock kullanıcısı Akbaş, Gabon’da "Işık Okulları'nın genel müdürlüğü"nü yaparken, örgütün Avrupa’dan Afrika'ya yaptığı para transferi faaliyetini yönetiyordu.

23 MART'TA GÖZALTI

Gabon'daki üst düzey isimlerin 23 Mart'ta Gabon güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı öğrenildi. MİT, FETÖ'yle mücadele çerçevesinde örgütün yurt dışı yapılanmasını çökertmek amacıyla onlarca ülkede operasyon düzenleyerek çok sayıda elebaşını Türkiye'ye getirmiş ve adli makamlara teslim etmişti. Son olarak Kosova’da 6 elebaşı yakalanarak Türkiye’ye getirilmişti.

FRANSA'YA DEVREDİLDİ

Öte yandan, FETÖ'ye Fransa'nın Afrika'da kalkan olmak istediği de ortaya çıktı. Gabon'un FETÖ ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer alma kararının ardından FETÖ elebaşlarının çalıştığı okulun kağıt üzerinde Fransa'ya ait bir hale getirildiği ve 13 Nisan'da devir işlemlerinin tamamlandığı öğrenildi.

  • Kaçacak yerleri kalmadı
  • FETÖ, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'den kaçma talimatı aldı ve dünyanın dört bir yanına dağıldı. Ancak özellikle yurtdışında operasyon yapma yetkisinin verilmesinin ardından MİT, imza attığı sınır ötesi operasyonlarla dünya üzerinde hiç bir yerin FETÖ üyeleri için güvenli bir sığınak olmadığını ilan etmiş oldu. FETÖ üyeleri genellikle ABD, Almanya, Yunanistan ve bazı Türki cumhuriyetlerde saklanmaya çalışırken, örgüt içindeki üst düzey isimlerin en önemli kaçış noktalarından birini de Afrika oluşturuyor. MİT'in Afrika'daki bu operasyonu aynı zamanda örgütün en güçlü olduğunu düşündüğü yerde dahi operasyon yemesi bakımından büyük önem taşıyor.

Soruşturma İstanbul'da

Türkiye'ye getirilen 3 üst düzey örgüt yöneticisinin soruşturması sürüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün Gabon yapılanması içinde yer aldığı tespit edilen şüpheliler Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal hakkındaki soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaları tek elde topluyor. Şüpheliler hakkındaki dosyalar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca ilgili kurumlardan isteniyor. Gabon'un başkenti Librevil'den özel uçakla getirildikleri Türkiye'de, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerine teslim edilen şüphelilerin ifadeleri ise önümüzdeki günlerde alınacak.

#FETÖ
#Gabon
#MİT
6 yıl önce