|

"Fişleme panzehiri"

Adalet Bakanı Bozdağ, Kişisel Verileri Koruma Kanunu Tasarısı'nın fişleme kanunu olmadığını fişlemenin panzehiri olan tasarı olduğunu söyledi. Bozdağ, tasarıda, sanat, tarih, edebiyat, bilimsel amaçlar ya da ifade özgürlüğü kapsamındaki kişisel verilerin işlenmesini istisna tuttuklarını ifade etti.

Yeni Şafak
10:09 - 24/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:29 - 24/03/2016 Perşembe
AA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kişisel Verileri Koruma Kanunu Tasarısı'nın fişleme kanunu olmadığını, fişlemenin panzehiri olan tasarı olduğunu belirterek, "Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi özel koruma altına alınmıştır." dedi.



Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarı'sının 2. bölümü üzerinde, milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verdi.



Tasarının kişisel verileri korumayı amaçlayan, bu maksatla kurallar ve ilkeler ortaya koyan tasarı olduğunu kaydeden Bozdağ, "Bu tasarı, fişleme kanunu değil, fişlemenin panzehiri olan tasarıdır." dedi.



Bekir Bozdağ, tasarıyla ilk kez kişisel verilerin işlenmesi konusunda, bunun "Anayasası" sayılacak bir düzenlemeyi görüştüklerini bildirdi.



"Açık rıza" konusunun çokça tartışıldığını belirten Bozdağ, şöyle konuştu:



"Açık rızanın ne olduğu tanımlar maddesinde belirtilmiş. 'Belirli bir konuya ilişkin bilgilendirilmeye dayanan ve özgür ifadeyle açıklanan rıza, 'açık rıza' olarak tanımlanıyor. Açık rızayı yazılı hale de getirebilirdik. Ancak bunu yazılı hale getirdiğimizde hayat işlemez hale gelirdi. Örneğin, alışveriş merkezinde alışverişini yaptınız, fatura kesilecek; 'buradaki bilgileri almak için rızan var mı?' Telefon numarasını alacaksınız, 'rızan var mı?' O zaman yazılı taahhütte bulun, rızanı açıkla. Bu hayatı işlemez hale getirir. Açık rızanın var olup olmadığı konusunda verisi işlenenle, işleyen arasında bir ihtilaf çıkarsa ispat yükümlülüğü kime aittir? Kişisel veri sorumlusuna aittir. Siz dediniz ki 'bunu işlemişsiniz, benim açık rızam yok.' O zaman veri sorumlusu, rızanın varlığını ispat etmekle mükelleftir. Bu da önemli bir korumadır."



Özel nitelikli kişisel verilerin düzenlenmesi


Bakan Bozdağ, tasarıda, özel nitelikli kişisel verilerin de düzenlendiğini ifade ederek, bu hükmün, özel nitelikli kişisel verileri özel koruma amacıyla düzenlendiğini bildirdi.



Bozdağ, şunları kaydetti:



"Sanki bu verileri işlemek için konulmuş bir madde gibi algılandı. Çok net söylüyorum, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi ve sayılan diğer özel nitelikli kişisel veriler bu hükümle özel koruma altına alınmıştır. 'Özel nitelikli kişisel verilerin kişinin açık rızası olmaksızın işlenmesi mümkün değildir, yasaktır' diyor, bunu işleyemez. Nasıl işlenebilir? Bir kanun yazıyorsa işleyebilirsin. Kanunu bu Meclis çıkarıyor, oraya yazmışsa o işlenebilir. Örneğin nüfus ve tapu kanununda, başka pek çok kanunda verilerin işlenmesine ilişkin kurallar var. Orada herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu yazıyor."



Bekir Bozdağ, tasarıda, sanat, tarih, edebiyat, bilimsel amaçlar ya da ifade özgürlüğü kapsamındaki kişisel verilerin işlenmesini istisna tuttuklarını ifade etti.



Üniversitelerin pek çok araştırma yaptığını, sanatla ilgili bir çok çalışma olduğunu, edebiyatla ilgili konularda pek çok kişisel verinin işlendiğini, gazeteler ve televizyonların haber yaptığını kaydeden Bozdağ, "Eğer bu istisnayı koymazsak, bu kanundan sonra gazeteler ve televizyonlar haber yapamaz. Onun özgürce çalışması için, vazifesini milletin beklentilerine uygun yapması için getirilmiş bir istisnadır. Yoksa kişisel verileri işlemesi için değil. Onu da hangi şartlar altında? 'Milli savunma, milli güvenlik, kamu güvenliği, kamu düzeni, ekonomik güvenlik, özel hayatın gizliliği, kişi haklarını ihlal etmemek ve suç olmamak kaydıyla ancak bunlar yapabilir' diyoruz." değerlendirmesini yaptı.



MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, yasa tasarının, özellikle kurul ve teşkilat yapısını ifade eden kısmı itibarıyla özensiz ve yetersiz, istisnaları itibarıyla da kendi kendini uygulanamaz hale getiren bir tasarı durumunda olduğunu savundu.



Tasarının görüşmeleri 2. bölüm üzerinde devam ediyor.



#Adalet Bakanı Bekir Bozdağ
#Bekir Bozdağ
#Kişisel Verileri Koruma Kanunu Tasarısı
8 yıl önce