|

Fransızca bölümlere kısıtlama

YÖK, henüz öğrencisi olmayan Fransız Dili ve Edebiyatı ile Fransızca Öğretmenliği bölümlerine, yeni bir karar alınıncaya kadar öğrenci yerleştirilmemesine karar verdi. Kararın, Fransa ile “mütekabiliyet” gereğince alındığı belirtilirken, öğrencisi bulunan mevcut bölümler ise eğitim öğretimlerine hiçbir aksama olmadan devam edecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/05/2018 Cuma
Güncelleme: 23:55 - 10/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kararın, Fransa ile “mütekabiliyet” gereğince alındığı belirtildi.
Kararın, Fransa ile “mütekabiliyet” gereğince alındığı belirtildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin bünyesinde henüz öğrencisi olmayan Fransız Dili ve Edebiyatı ile Fransızca Öğretmenliği bölümlerine yeni bir karar alınıncaya kadar öğrenci yerleştirilmemesine karar verdi.

MÜTEKABİLİYET SORUNU VAR

Bölümlere yönelik "kısıtlama kararının" alınmasında özellikle "mezun-istihdam ilişkisi" ve Fransa ile "mütekabiliyet" konusu etkili oldu. Fransa'da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türk Dili ve Edebiyatı veya Türkoloji bölümü bulunmuyor.

EĞİTİMLERİ DEVAM EDECEK

YÖK yetkilileri, henüz öğrenci almaya başlamamış Fransızca bölümü ve programı sayısının 16 olduğunu açıkladı. Yetkililer, bunlardan 12'sinin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü, 4'ünün Fransızca Öğretmenliği bölümü olduğunu belirtti. Yükseköğretim sisteminde öğrencisi olan ve eğitim öğretimi sürdüren 19 Fransız Dili ve Edebiyatı ve Fransızca Öğretmenliği bölümü ve programı bulunuyor. Öğrencisi bulunan mevcut bölümler, eğitim öğretimlerine hiçbir aksama olmaksızın devam edecek.

SKANDAL BİR BİLDİRİ YAYIMLANMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde aralarında Fransa eski Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy'nin de bulunduğu 300'e yakın Fransız, "şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı gerekçesiyle" Kuran'da değişiklik yapılması gerektiğini savunan bir bildiri yayınlamıştı. Bildiri, Türkiye’den ve İslam dünyasından büyük tepki toplamıştı.

#Fransızca
#Fransız Dili ve Edebiyatı
#YÖK
6 yıl önce