|

Gabon'dan Türkiye'ye büyükelçilik

Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba, "Son yıllarda Afrika'daki büyükelçilik sayısını artırması Türkiye'nin Afrika'ya ilgisini somut bir şekilde gösteriyor. Biz de bu sene içinde yakın bir tarihte Ankara'da büyükelçiliğimizi açacağız" dedi.

Yeni Şafak
22:20 - 12/05/2015 Salı
Güncelleme: 19:29 - 12/05/2015 Salı
AA

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Türkiye'nin son yıllarda Afrika'daki büyükelçilik sayısını artırmasının Afrika'ya ilgisini somut bir şekilde gösterdiğini, bu sene içinde Gabon'un da Ankara'da büyükelçilik açacağını söyledi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa, heyetler arası görüşmeler ile iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.



Burada konuşan Ondimba, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve farklı alanlarda çok verimli ikili görüşmeler yapıldığını, bu görüşmelerde Türkiye-Gabon ilişkilerinin ne kadar iyi seviyede olduğunun görüldüğünü söyledi.



"Türkiye'nin Afrika'da artan bir mevcudiyeti var, biz de bundan memnuniyet duyuyoruz" diyen Ondimba, 2014 yılında Ekvator Ginesi'nde yapılan Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne işaret ederek, bu zirvenin Afrika ile entegrasyonu daha da güçlendirdiğini kaydetti.



"Ankara'da büyükelçilik açacağız"


Ondimba, Türk hükümetinin dinamizmini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, şöyle devam etti:



"Türkiye son yıllarda Afrika'daki büyükelçilik sayısını arttırdı. Bu da Türkiye'nin Afrika'ya ilgisini somut bir şekilde gösteriyor. Biz de bu sene içinde yakın bir tarihte Ankara'da büyükelçiliğimizi açacağız. Burada mukim büyükelçimizi atayarak büyük bir memnuniyet duygusu içinde ilişkilerimize çok daha farklı bir boyut kazandırmış olacağız."



Ondimba, Türkiye ile bütün Afrika kıtası arasında ticaret hacimin çok önemli seviyelere ulaştığını söyleyerek, "Gabonlular olarak biz Türkiye ile olan ilişkilerimizi güçlendirmekle ne kadar doğru bir seçim yaptığımızı görüyoruz. Türkiye bizim için güven duyduğumuz, içten ilgi gösteren bir ekonomik ortak" ifadesini kullandı.



İki ülke arasında yüksek düzeyde ziyaretlerin yapıldığını hatırlatan Ondimba, iki ülke başkentlerinde arka arkaya büyükelçiliklerin açıldığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda yeni bir hedef koyduklarını dile getirdi.



"Şu anda Gabon bir dönüşüm süreci yaşıyor" diyen Ondimba, Gabon'un ekonomisini çeşitlendirme faaliyetleri başlattığını, bu çabaların meyvelerini vermeye başladığını ve 6 yıllık bir sürecin sonunda Gabon ekonomisinin petrole bağımlılığını yüzde 60'ın altına düşürebildiklerini kaydetti.



Türk yatırımcılara çağrı


Konuk cumhurbaşkanı, bu faaliyetler kapsamında Türk şirketlerinin de kullanabileceği önemli imkanlar olabileceğini düşündüklerini belirtti. Ondimba, şöyle devam etti:



"Yarın İstanbul'da Türk işadamlarıyla buluşma imkanı bulacağız ve bu sayede Türk yatırımcılara Gabon'da yatırım yapmaları çağrısında bulunacağız. Gabon, istikrarlı bir ülke. Birçok Afrika ülkesi gibi geniş potansiyele sahip ama bunları gerçekleştirmek için doğru ortaklara ihtiyacımız var. Çeşitlendirme ve dönüşüm faaliyetlerimizde bize destek olacak ortaklar isityoruz. Sadece hammadde ihraç eden bir ülke ve bir kıta olarak kalmak istemiyoruz. Artık Afrika yeni bir sürece girdi. Bu dönüşüm sürecinde önemli fırsatlar var. Bugün beş anlaşma imzaladık, bundan sonra da imzalanacak diğer anlaşmalar sayesinde yatırımcılar ve iş adamları için cazip fırsatlar oluşturacağız. Yakın bir tarihte çifte vergilendirmenin önlenmesi için bir anlaşma imzalamak istiyoruz."



İmzalanan askeri işbirliği anlaşmasına da değinen Ondimba, Afrika'nın terör gibi yeni sorunlarla karşı karşıya kaldığını, bu konuda deneyime sahip olmadıkları için hem dost hem de deneyimini aktarabilecek ve terörle mücadelede destek olabilecek ülkelerle ortaklık kurmak istediklerini söyledi.



"İki ülke aynı vizyona sahip"


Ondimba, çevresel ve ekolojik sorunların da güvenlik sorunlarından kaynaklanabilieceğini, görüşmelerde bu güvenlik sorunlarının da gündeme geldiğini ve iki ülkenin aynı vizyona sahip olduğunu vurguladı.



Boko Haram benzeri terör örgütleri arasındaki bağlantıya dikkati çeken Ondimba, birçok örgütün DAEŞ'e bağlılıklarını sunduğunu, bunun da bütün bu akımlar arasında bir bağlantı olduğunu gösterdiğini dile getirdi.



Ondimba, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi normalleşme sürecinin başladığı ülkelere terörle mücadele ve askeri konularda destek verdiklerini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeni bir uluslararası ve çok kutuplu düzenin gerekliliği konusunda aynı vizyona sahip olduklarını, görüşmelerde giderek önem kazanan güvenlik ve ekonomik kalkınma konularını da ele adıklarını bildirdi.



Türkiye'ye davet edildiği için teşekkür eden Ondimba, Erdoğan'ı da Gabon'a davet etti. Ondimba, yüksek düzeyli görüşmeler sayesinde birçok konuyu doğrudan masaya yatırma imkanı bulduklarını ve doğru çözümler konusunda mutabakata vardıklarını aktardı.


#Ondimba
#Gabon
#büyükelçilik
9 yıl önce