|

Gaziantep’ten sınır dışı ettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki saldırıyla ilgili önemli bir bilgi verdi. Erdoğan “Brüksel’de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015’te Gaziantep’te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edemedi” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:15 - 24/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. İohannis'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önündeki caddede karşılayan süvariler, konuk Cumhurbaşkanı'na protokol kapısına kadar eşlik etti.



Karşılama töreninin ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçen Erdoğan ve İohannis, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Erdoğan, Brüksel'deki bombalı saldırganlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:



KONTROLLERİ ARTTIRDIK


TİKA Romen kurumlarıyla iş birliği halinde eğitim, kültür, sağlık alanlarında birçok başarıya imza atıyor. Bu arada Bükreş'te bir cami inşatı için arsa tahsis etti. Türkiye olarak bu projeye elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Aynı şekilde Romen hacılar için bir misafirhane inşa edilmesi için birkaç arsa belirledik. Bunları da değerli dostumla paylaştım. Özellikle terör noktasında düşüncelerimi açık ve net şekilde kendisiyle paylaştım. (Mülteciler) Bu konuda her şeyden önce şu anda Türkiye üzerinden bir göç yolu oluşturulması konusunda çok çok sıkı tedbirler alınmış vaziyette, fırsat vermiyoruz. Sahil güvenlik botlarımız sürekli olarak turluyor ve engelliyorlar. Özellike 18 Mart'tan sonraki süreçte bu kontroller artırıldı. Buna fırsat verilmiyor. Bildiğiniz gibi ağırlıklı olarak bu tür kaçışlar Ege sahillerindeydi. Bundan sonraki süreçte de kararlı bir şekilde devam edilecek. Bu karşılıklı olarak mutabakatımızda Türkiye-Romanya, Türkiye-Yunanistan aramızda dayanışmayla bunu götürmemiz gerekiyor.





ARALARINDA FARK YOK


Ülkemizdeki bölücü terör örgütü PKK, PYD, YPG, DAİŞ, DHKP-C terör örgütleri arasında hiçbir fark yoktur. Ankara'da ve İstanbul'da yapılan eylemler, Brüksel'de yapılan eylemler bunların nasıl ortak yanlarının olduğunu ortaya koymamız gerekiyor. Hedefte olan sivil insanlardır. Ölen insandır. Kaybedilen çok şey vardır. Kaybedilen insandır. Kaybedilen huzurdur, barıştır, kaybedilen güvendir.





DÜNYA YENİDEN TANIMLAMALI


İnanıyorum ki dünya siyaseti ittifak halinde terörün üstüne giderse bu işi çözeriz. Onun içinde dünya terörü ve teröristi yeniden tanımalamak zorundadır. Buyrun Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te Belçika Büyükelçiliği'ne iletmişiz."





BELÇİKALILAR BIRAKTI


Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz biridir. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te Belçika Büyükelçiliğine iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir. Burada Hollanda'da da söz konusudur. Kendi isteği üzerine Hollanda'ya da iade etmişiz ve nota ile oraya da bildirilmiştir.


Iohannis'ten terör mesajı



Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinden önce Güvenpark'taki terör saldırısının yaşandığı


noktayı ziyaret etti. Iohannis ve eşi Carmen Iohannis, 13 Mart'ta 36 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın gerçekleştiği yere giderek Romanya bayrağına sarılı karanfil bıraktılar.



Rivlin'den Erdoğan'a teşekkür




İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Ankara ve İstanbul'daki son terör saldırılarını kınadı ve taziyelerini iletti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, pazar günü kendisine taziye telgrafı gönderen Erdoğan'ı telefonla arayıp İsrail vatandaşlarının naaşlarının nakli, ayrıca yaralanan İsraillilerin tedavisi ve nakli konularında gösterilen özen ve ilgiden dolayı Erdoğan'a teşekkürlerini ilettiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, kendisine gönderdiği telgraftan dolayı da teşekkür eden Rivlin'in görüşme vesilesiyle, Ankara ve İstanbul'daki son terör saldırılarını kınadığı, Erdoğan'ın şahsında tüm Türkiye'ye taziye dileğinde bulunduğu belirtildi.



Fezlekeler siyasetçinin sırtında yük


Basın toplantısında bir soru üzerine dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, fezlekelerin


sadece terörle ilgili olmadığının altını çizdi. Erdoğan, “Dosyaların tamamıyla yargıya açılması, siyasetçinin de sırtındaki bir yükün aslında indirilmesi anlamına gelir. Yargı bununla ilgili kararını verir ve böylece yola devam edilir. Olay bir kişi, üç kişi, beş kişi olayı değildir. Bana göre sayın Başbakanın bu konudaki açıklaması isabetli olmuştur" dedi.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Brüksel
#brüksel saldırısı
8 yıl önce