|

Göçerlerin zorlu yolculuğu

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalara gitmek için yola düşen göçerler asırlardır devam eden zorlu yolculukları devam ederken, Batman'dan 1 ay önce yola çıkan göçerler, yaklaşık 1 hafta sonra Başkale ilçesine ulaşacağı belirtildi.

Yeni Şafak
10:52 - 23/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 07:55 - 23/05/2015 Cumartesi
IHA

Her yıl Nisan ayın sonunda başlayan zorlu göçte yer alan kadınlar, eşeklerin sırtında önde giderken erkekler yürüyerek hayvan sürülerini yaylalara kadar götürüyorlar. Çocukların ve çadırlarını araçla önceden gönderilen yaşlılar yürüyerek gelecek olan sürülerin yerlerin hazırlanması ve çadırları kuruyorlar. Kimi zaman zorlu arazi koşullarından sürülerini geçiren çobanlar, kadınlar tarafından günü birlik kurdukları çadırlarda geceyi geçiriyor, kısıtlı imkanlarla yaptıkları yemeklerle karınlarını doyuruyor.


Kışlıklardan çıkardıkları sürülerle zorlu bir yolculuğa başlayan göçerler, bir ay önce başladıkları yolculuklarına yaklaşık 1 hafta sonra sonunda Van'ın Başkale ilçesine ulaşacak. Bu zorlu yolculuğa ev sahipliği yapan göçerler, sürülerin oluşturduğu manzara, kuzuların sesiyle görsel bir şölene dönüşüyor. Batman'dan 1 ay önce yola çıkan göçerler, yaklaşık 1 hafta sonra Başkale ilçesine ulaşacağı belirtildi.

#Doğu Anadolu Bölgesi
#Batman
#Göçerlerin zorlu yolculuğu
9 yıl önce