|

Görme engelli kız azimle okuyor

Havana Akyıldızoğlu, görme yeteneğini kaybetmesinden sonra hayata küsmedi ve eğitimi tamamlamak için azimle mücadelesini sürdürdü. Şu an Mimar Ahmet Köşker Anadolu Lisesi 9uncu sınıf öğrencisi olan Havana Akyıldızoğlu, kabartma yazı kitaplar sayesinde derslerini çalışabiliyor

Yeni Şafak
11:57 - 11/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:23 - 11/01/2016 Pazartesi
DHA

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde, doğuştan beyindeki damar tıkanıklığı nedeniyle 5 yaşından itibaren görme yeteneğini yüzde 98 oranında kaybeden 17 yaşındaki Havana Akyıldızoğlu'nun okuma azmi takdir görüyor. Eğitimine devam edip,üniversiteyi de okumak istediğini söyleyen Havana'nın öğretmeni birçok derste diğer öğrencilerden daha başarılı olduğunu söyledi.



Aynı lisede okuyan arkadaşları sayesinde de halk otobüsüyle okuluna gelip giden Akyıldızoğlu, şunları söyledi:"Gözlerim görmediği için bilmediğim yabancı bir ortama gittiğim zaman sıkıntı çekiyorum. Ama okuma azmimi hiç yitirmedim. Hep okumayı ve başarılı olmayı tercih ettim. Derste de not tutarken bazı sıkıntılar yaşıyorum. Ama özel olarak ek ders alıyorum. Okuldan sonra eve gittikten sonra derslerimi tekrar ediyorum."



"Psikolog olmak istiyorum"


Psikolog olmak olduğunu da ifade eden Akyıldızoğlu, "İnsanların sorunlarıyla ilgilenmek ve halkla iç içe olmak istiyorum. Bu nedenle psikolog olmak istiyorum. Bir gün mutlaka başaracağım" dedi. Özellikle okula gidip gelirken sıkıntı yaşadığını belirten Akyıldızoğlu, oturduğu mahalledeki, aynı lisede eğitim gören arkadaşlarının yardımıyla halk otobüsüne binerek okula gidip geldiğini anlattı.



Havana Akyıldızoğlu'nun derslerinde çok başarılı olduğunu ifade eden edebiyat öğretmeni Feridun Gedikli ise "Havana, gayretli, çalışkan, derse karşı çok ilgili bir öğrenci. Engelli bir öğrenci olmasına rağmen engelleri çoktan aşmış belli bir yerlere gelmiş bir öğrenci olarak görüyorum. Birçok derste de diğer öğrencilerden daha iyi" dedi.



Arkadaşlarına örnek bir öğrenci


Kabartma yazılı kitaplarla derslerine çalıştığını anlatan Gedikli, "Havanaya derslerin dışında öğretmenlerimiz tarafından çalışma programı uygulanıyor. Diğer öğrencilere nazaran birçok engelle karşılaşıyor, ama bunu da azmi ve gayretiyle yeniyor. Ders giriş çıkışlarında tek başına hareket edemiyor. Ama sınıftaki arkadaşları yardımcı oluyor. Çalışma azmi ve gayretiyle arkadaşlarına da örnek oluyor. Çevresindeki arkadaşları da ondan etkilenerek çalışma azmini geliştiriyorlar" diye konuştu.



#Havana Akyıldızoğlu
#görme engelli
#başarı
#konya
8 yıl önce