|

Güle güle deriz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya’nın İncirlik’ten çekilme olasılığına ilişkin, “Kendileri bilir. Yalvaracak değiliz. Gelmek istediler, kendilerine yer açtık ama her şey onların keyfine göre olacak değil. Ayrılmak istiyorlarsa da onlara yalvaracak değiliz” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/05/2017 Cuma
Güncelleme: 05:30 - 19/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Alman milletvekillerinin İncirlik’e ziyaret taleplerinin, Türkiye tarafından bu süreçte uygun bulunmaması nedeniyle geri çevrilmesinin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, “şantaj yapılamaz” ifadesi kullanmasının hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, “Almanya Dışişleri Bakanı böyle bir açıklama yapmışsa saygısızlık yapmıştır” dedi.

SENİN YAPTIKLARIN NE

Mevkidaşıyla ilişkileri düzeltmek için görüşmeler yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, bu süreçte karşı tarafın kendisinin otel odasını bile iptal ettirdiğini, bakanları ve milletvekillerini engellediğini ancak kendi talepleri yerine getirilmediği zaman bunu “şantaj” olarak değerlendirdiklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Bu şantaja giriyorsa senin yaptıkların neydi? Bunu izah et. Biz her şeye rağmen aklıselim bir şekilde yaklaşıyoruz” ifadesini kullandı.

GÜLE GÜLE DERİZ

Bakan Çavuşoğlu, Almanya’nın Türkiye’ye nasıl davranması gerektiğini görmesi ve kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini belirterek, diplomasinin temel ilkelerinden birinin de karşılıklılık esası olduğunun altını çizdi.

Almanya’nın İncirlik’ten çekilme kararı alma olasılığına ilişkin de Çavuşoğlu, “Kendileri bilir. Yalvaracak değiliz. Gelmek istediler, DEAŞ’a karşı koalisyonda biz kendilerine yer açtık ama her şey onların istediği gibi, onların keyfine göre olacak değil. Bunu bilmeliler. Ayrılmak istiyorlarsa da onlara yalvaracak değiliz. Onlar gelmek istedi, biz yardımcı olduk. Ayrılmak istiyorlarsa da ‘Güle güle’ deriz” değerlendirmesinde bulundu.

McGurk değişmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendiren Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı tüm mesajlarını net olarak verdi” dedi. ABD’ye, “YPG’ye karşı angajman kuralları uygularız” mesajı verdiklerini belirten Çavuşoğlu, “YPG’ye verilen silahlar bize karşı kullanılmayacak” sözü aldıklarını da vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, ABD ziyaretinin, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi, ikili ilişkiler, ticaret, savunma sanayi iş birliği dahil her konunun samimi ve dostane bir ortamda görüşüldüğü, son derece verimli bir ziyaret olduğunu ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, “(ABD’nin DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi) Brett McGurk kesinlikle PKK ve YPG’ye net bir şekilde destek vermektedir. Bu kişinin değişmesinde de fayda vardır” diyerek, ABD tarafına bu kişilerin devam etmesinin oluşturabileceği riskleri isim vermeden hatırlattıklarını söyledi.


#Mevlüt Çavuşoğlu
#Almanya
#İncirlik Üssü
7 yıl önce