|

Gülen'i iade edin darbeyi daha açık kınayın

Dün Ankara'ya gelen ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'a net mesajlar verildi. Genelkurmay Başkanı Akar ABD’li mevkidaşına “Darbe girişiminden haberiniz var mıydı” sorusunu yöneltti. Başbakan Yıldırım ise ABD'nin darbeye karşı tutumunu daha açık ortaya koyması gerektiğini belirterek "Gülen'i iade edin" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/08/2016 Salı
Güncelleme: 00:20 - 2/08/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Irak ziyaretinin ardından Türkiye'ye geldi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen Dunford'a net mesajlar verildi.



ÖNCE IRAK'A UĞRADI


Dunford'un Pazar günü Türkiye'ye gelmesi ve görüşmeler yapması bekleniyordu. Ancak Dunford sürpriz bir karar alarak Pazar günü Irak'a gitti, ardından gece yarısı İncirlik Üssü'ne geldi. Türkiye programı kapsamında Dunford önce İncirlik Üssü'nde ABD'li askerlerle bir araya geldi, ardından Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Ankara ziyaretine Genelkurmay Karargahı'ndan başlayan Dunford'ı, Orgeneral Hulusi Akar karşıladı. Dunford, burada Hulusi Akar ile görüştükten sonra şeref defterini imzaladı. General Dunford, Akar ile görüşmesinde darbe girişimi hakkında bilgi aldı. Görüşmede Akar'ın mevkidaşına “Darbe girişiminden önceden haberiniz var mıydı” sorusunu yönelttiği öğrenildi.



DAHA AÇIK OLUN


Ayrıca Akar, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel'in “Türk ordusundaki müttefiklerimiz” olarak adlandırdığı FETÖ askerleri ve bu açıklama hakkında bilgi aldı. Dunford, Başbakan Yıldırım tarafından ise Çankaya Köşkü'nde kabul edildi. Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Yıldırım, Dunford'a net mesajlar verdi. Görüşmede, Yıldırım 15 Temmuz darbe girişiminin Türk demokrasisi ve Türk milletine yönelen en büyük tehdit olduğunu belirterek devletin ve milletin bu süreçten güçlenerek çıktığını ifade etti.







PYD'DEN RAHATSISIZ


ABD'nin, Türk milleti ve demokrasisine yönelik bu terörist darbe girişimine karşı tutumunu açık ve kararlı biçimde sergilemesinin önem taşıdığını vurgulayan Yıldırım, darbe soruşturmalarında hukuk devleti ilkelerine bağlı kalındığını dile getirdi. ABD'de bulunan terörist örgüt lideri Gülen ve FETÖ mensuplarının en kısa sürede Türkiye'ye iadesini isteyen Yıldırım, PKK/PYD'nin Suriye'deki faaliyetlerden duyduğu rahatsızlığı bir kez daha aktardı.



Meclis'e sürpriz ziyaret


ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph F. Dunford Jr, Ankara'daki temaslarının ardından sürpriz bir şekilde TBMM'ye gitti. Güvenliği sağlayan emniyet güçlerinden ve basın mensuplarından bile habersiz şekilde gerçekleşen ziyarette Dunford, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında saldırıya uğrayan Meclis'in hasar gören bölümlerinde incelemelerde bulundu.



Dunford ve Akar'ın yanı sıra ABD Ankara Büyükelçisi John Bass'in de aralarında bulunduğu heyet, darbe girişiminde bombaların hedefi olan TBMM'de hasar gören yerlerde incelemede bulundu. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Naci Bostancı da heyete eşlik etti. Başbakan Binali Yıldırım'ın Meclis'teki Başbakanlık makamında hasarları inceleyen Dunford'a 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Meclis'te neler olduğuna dair Elitaş bilgi verdi. Dunford, incelemelerinin ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ı ziyaret etti.



Dunford: En güçlü şekilde kınıyorum


ABD Genelkurmay Başkanı Dunford da Başbakan Yıldırım'la yaptığı görüşmede 'menfur terörist darbe girişimini en güçlü şekilde kınadığını' belirtti. Başbakanlık kaynaklarına göre Dunford bu ziyareti, ülkesinin Türk hükümeti ve milletiyle dayanışmasını göstermek amacıyla gerçekleştirdiğini, ABD'nin Türkiye'deki demokratik sisteme desteğinin tam olduğunu ve ABD makamlarının, Türk makamlarıyla işbirliğinin askeri alanda olduğu gibi diğer tüm alanlarda da devam edeceğini ifade etti.


#Joseph Dunford
#FETÖ
#Genelkurmay
8 yıl önce