|

Gurbetçilerin gözü Balat''ın evlerinde

Suriçi''nin tarihi semtlerinden Balat''ın cazibe merkezi olacağını düşünen gurbetçiler, tarihi binaları satın alıyor. Semte yurtiçinden de yoğun ilginin olduğunu anlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ''Türkiye''nin değişik bölgelerinden gelen insanlar buradaki tarihi evlerden satın alarak restorasyon yapıp oturmak istiyorlar'' şeklinde konuştu.

Oktay Mehmet
00:00 - 20/01/2013 Pazar
Güncelleme: 20:13 - 19/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Gurbetçilerin gözü Balat''ın evlerinde
Gurbetçilerin gözü Balat''ın evlerinde

Fener Rum Patrikanesi''nin 1980-2000 yılları arasında patrikanenin etrafındaki 25 evi satın alması dikkatleri bu kurumun üzerine çevirmişti. Son günlerde Fener Rum Patrikanesi''nin bulunduğu Balat Fener ve Ayvansaray bölgesinde emlak piyasasında görülen hareketlilik, yeniden ''Yabancılar bölgeden ev mi Kapatıyor''? iddialarını gündeme getirdi. Yeni Şafak, bölgede emlak piyasasında yaşanan hareketliliğin nedenlerini Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile emlakçılara sordu. Araştırma sonunda, bölgenin önümüzdeki yıllarda cazibe merkezi haline geleceğini düşünen Türkiye''nin değişik bölgelerinden insanların Fener, Balat ve Ayvansa-ray''dan ev satın aldıkları anlaşıldı.

YABANCILAR EV SATIN ALMIYOR

Yeni Şafak''a açıklamada bulunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir''de yabancıların bölgedeki tarihi evleri ucuza kapattığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Demir, Balat ve Fener''in son yıllarda yükselen bir değer haline geldiğini ifade ederek, ''Türkiye''nin değişik yörelerinden gelen insanlar oradan mülk sahibi olmak istiyor. Satın aldıkları tarihi binaları restore edip oturmak istiyorlar'' dedi.

Mustafa Demir, satın aldıkları tarihi evleri projelendiren ve bunları Anıtlar Kurulu''na onaylatarak restorasyon işlemlerini tamamlayanların evlerinde oturmalarında bir sakınca olmadığını kaydetti. Hiçbir yerden izin almadan kendi başlarına restorasyon yapanlara müsaade etmediklerini belirten Demir şunları söyledi: ''Her ne kadar bölgeyi yenileme projesi mahkeme tarafından durdurulmuş olsa da süreç devam ediyor. Bu sürecin sonucunu hep birlikte bekliyoruz.''

Balat''ta 8 yıldır emlakçılık yapan Kastamonu Emlak Ofisi''nin sahibi Bekir Kuçur, son birkaç yıl içinde bölgenin değerinin artacağına inanan vatandaşların yatırım amaçlı ev satın aldıklarını söyledi. Kuçur, ''Özellikle Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde çalışan gurbetçi işçiler ev satın alıyorlar. Yazları buralar ev bakmak için gelen gurbetçilerin yabancı plakalı araçları ile doluyor.'' dedi.

BELİRSİZLİK SATIŞLARI TETİKLİYOR

Fener, Balat ve Ayvansaray Mülk Sahibi ve Kiracıları Koruma Derneği Başkanı İbrahim Güntekin de tarihi yapılarının ucuz fiyattan ellerinden alınacağını düşünen mal sahiplerinin çareyi binalarını satmakta bulduğunu söyledi. Gültekin, ''Belirsizliğin sürmesi halinde bina satışlar devam edecektir'' dedi.

PROJE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Bölgede tek katlı en az 100 yılık 80 metrekarelik bir evin 150 bin TL''ye alıcı bulduğunu belirten, emlakçı Bekir Kucur, üç katlı dublekslerin fiyatının ise 300 bin TL''yi bulduğunu söyledi. Bir çoğu bakımsızlıktan harabeye dönmüş tarihi evlerin tinercilerin mekanı haline geldiğini ifade eden Kucur, Fatih Belediyesi''nin başlattığı ancak mahkeme tarafından durdurulan yenileme projesinin derhal hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.


11 yıl önce