|

Halis Toprak hayatını kaybetti

Ünlü sanayici ve işadamı Halis Toprak, Fransa'nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Yeni Şafak ve
06:00 - 4/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 03:15 - 4/01/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

İş adamı Halis Toprak, Fransa'nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Naaşı dün Fransa'dan İstanbul'a getirileceği duyurulan Toprak, 78 yaşındaydı. Halis Toprak'ın defin sürecinin, aile üyelerinin alacağı kararın ardından açıklanacağı belirtildi. Diyarbakır Lice'de 1938'te doğan sanayici ve iş adamı Halis Toprak, iş hayatına Adana'da başladı. Toprak, seramik, kağıt, ilaç ve gıda gibi 30'a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding'i Türk sanayine kazandırdı. Sanayici ve iş adamı kimliğiyle Türkiye'nin tanınmış kişileri arasında yer alan Toprak İş hayatına Adana'da başladı.



Halis Toprak, 1977'de İstanbul'da Toprak İnşaat firmasını kurdu. 1992 yılında ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank kuruldu. Zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009'da oğlu Mehmet Toprak'a devretti. Ünlü işadamının ilk eşi Ayşe Hanım'dan 10 çocuğu vardı. Toprak, 540 milyar lira rekor tazminat ödeyerek bu evliliği sonlandırmıştı. 1999'da evlendiği ikinci eşiyle 10 yıl evli kalmıştı. Toprak'ın Nazlıcan Tağızade ile yaptığı evlilik uzun süre kamuoyunda konuşulmuş, bir süre sonra çift boşanmıştı.



BORCUNU ÖDEDİ ŞİRKETİNİ GERİ ALDI

2009 yılında Toprak Grubu'nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Toprak Grubuna ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na olan borcunun tamamını ödeyerek geri aldı. Halis Toprak 29 Haziran 2012 tarihinde tekrar Toprak Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı'na geldi.


#Halis Toprak
#vefat
#toprak
8 yıl önce