|

Hariciyede bayrak değişimi

Büyükelçiler Kararnamesi yayınlandı. Kararname ile Dışişleri Bakanlığı’nın üst kadrosu ile kritik başkentlerdeki elçiliklerde değişikliğe gidildi.

Yeni Şafak
04:00 - 14/06/2016 Salı
Güncelleme: 10:05 - 14/06/2016 Salı
Yeni Şafak

Üzerinde son çalışmaları tamamlanan Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiler Kararnamesi dün yayınlandı. Kararnameyle bakanlık üst yönetimi ve kritik başkentlerin elçiliklerinde değişiklikler yaşandı. Uçak krizi nedeniyle ilişkilerin gerildiği Moskova'ya NATO deneyimli bir isim getirildi. Bir süre NATO Genel Sekreter Yardımcılığı yaptıktan sonra Brezilya Büyükelçiliği'ne atanan deneyimli diplomat Hüseyin Diriöz, Türkiye'nin yeni Moskova Büyükelçisi oldu.



DİPLOMAT ÇİFT YİNE AYRILDI


Uzun yıllar farklı ülkelerde büyükelçilik yaptıkları için ayrı kalan Tunç ve Aslı Üğdül çifti de yeni atama gördü. Tunç Üğdül Varşova Büyükelçiliği'ne, Aslı Üğdül ise Bratislava Büyükelçiliği'ne atandı. Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, AB'nin yeni Daimi Temsilcisi oldu. Kaymakçı'nın yerine Fatih Yıldız atandı.



CENEVRE'DEN ABU DABİ'YE


Cenevre'de yapılan Suriye barış müzakerelerinde Türkiye'yi temsil eden Can Dizdar, Abu Dabi büyükelçisi oldu. 7 Haziran Genel Seçimleri'nde AK Parti aday adayı olan Hulusi Kılıç, Kişinev Büyükelçiliği'ne atandı. BM Cenevre Ofisi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Mehmet Ferden Çarıkçı Viyana Büyükelçisi olarak atanırken, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Ahmet Ergin Wellington Büyükelçisi, İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Şakir Özkan Torunlar Yeni Delhi Büyükelçisi olarak görev yapacak.



KRİZİ YÖNETEN İSİM BERLİN'E


Bakanlıkta iki müsteşar yardımcısı da Hariciye görevlerine atandı. Müsteşar Yardımcısı Murat Esenli Roma'ya, Ali Kemal Aydın ise Berlin'e büyükelçi olarak atandı. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise merkeze çekildi. Bakanlık'taki değişim müsteşarla da sınırlı kalmadı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, BM Cenevre Daimi Temsilcisi olarak atandı. Dışişleri'nin sözcüsü de değişti. Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, Belgrad Büyükelçiliği görevine getirildi.



MÜSTEŞAR 3 YIL SONRA ATANDI


Dışişleri Müsteşarlığı ve Bakan Yardımcıları koltukları yenilendi. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, BM Daimi Temsilcisi oldu. Normalde 4 yılda bir bakanlık müsteşarı değişirken, Sinirlioğlu'nun ataması 3 yıldır erteleme görüyordu. 7 yıl müsteşarlık yapan, seçim hükümetinde de bakanlık görevini üstlenen Sinirlioğlu, bu kez Büyükelçiler Kararnamesi'ne girdi. Müsteşar Özel Müşaviri Murat Lütem Singapur Büyükelçisi, Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen Taşkent Büyükelçisi, Büyükelçi Ömer Faruk Doğan Tunus Büyükelçisi, 24'üncü Dönem Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara Üsküp Büyükelçisi olarak görevlendirildi.



MİT'ten Paris'e




Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi Hüsnü Gürcan Türkoğlu Kudüs Başkonsolosu, Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş Lizbon Büyükelçisi, Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcısı Şebnem İncesu Lusaka Büyükelçisi, Göç, İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcısı Esen Altuğ Lübliyana Büyükelçisi olarak görev yapacak. MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa Paris Büyükelçisi oldu.




#Dışişleri Bakanlığı
#Büyükelçiler Kararnamesi
8 yıl önce