|

Havadan keşif vakti

Libya-Trablusgarp'daki Osmanlı birliklerine 1911 yılında İtalyanların yaptığı ve 'dünyanın ilk hava taarruzu' olarak bilinen saldırısından sonra, savaşta uçakların kullanılmasına yönelik çalışmalara hız veren Osmanlı Devleti, 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı'nda 'tayyare bölükleri'ni devreye soktu.

Yeni Şafak
04:00 - 19/03/2017 Pazar
Güncelleme: 01:56 - 19/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Çanakkale/1915
Çanakkale/1915

Teşkil edilen hava birliklerindeki uçak sayısı, savaşın başladığı dönemde 90'ı buluyordu. 1915'te Mehmetçiğin kahramanlık destanı yazdığı Çanakkale cephesinde görev alan tayyareciler, Genelkurmay Başkanlığı'nın hazırladığı video ile bir kez daha günyüzüne çıktı. 'Çanakkale'de Tayyareciler' adıyla hazırlanan kayıttaki arşiv görüntüleri, Gelibolu'daki İngiliz-Fransız birliklerinin Osmanlı uçaklarınca havadan bombalandığını ve fotoğraflandığını kanıtlıyor.




VATAN SİZE MİNNETTAR


Savaşın başlamasıyla birlikte çoğunlukla Almanya'dan gizlice getirilen uçakları kullanan 'tayyareciler', cephede kimi zaman düşmandan ele geçirilmiş uçakları da düşmana karşı kullanıyordu. Genelkurmay'ın yayınladığı 6 dakikalık video klipte, bir tayyare pilotunun yardımcısıyla düşman mevzilerini nasıl fotoğrafladıkları ve bombaladıkları, kendi tuttuğu notlardan aktarılıyor. Sayıları az olmasına rağmen fedakarlıkla görevlerini yerine getiren tayyareciler, muharebe alanından çektikleri birkaç fotoğraf ve şemayla savaşın kazanılmasında büyük katkı sağlamıştı.






#Osmanlı
#Libya
#İtalya
7 yıl önce